Adriean Videanu şi Ilie Sârbu, audiaţi la DNA în dosarul lui Ioan Niculae

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu şi Ilie Sârbu s-au prezentat, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiaţi în dosarul în care este cercetat Ioan Niculae pentru instigare la evaziune fiscală şi cumpărare de influenţă.

Urmărește
1421 afișări
Imaginea articolului Adriean Videanu şi Ilie Sârbu, audiaţi la DNA în dosarul lui Ioan Niculae

Adriean Videanu şi Ilie Sârbu, audiaţi la DNA în dosarul lui Ioan Niculae (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Potrivit unor surse judiciare, fostul ministru al Economiei Adrian Videanu şi fostul senator Ilie Sârbu au fost citaţi de DNA pentru a fi audiaţi în calitate de martor în doarul în care sunt cercetaţi Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, şi Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila pentru infracţiuni de corupţie.

''Am venit în calitate de martor, într-un dosar de care nu ştiu nimic'', a spus Adriean Videanu, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Fostul ministru al Economiei a ieşit de la audieri după aproximativ o oră şi a refuzat să facă alte declaraţii.

Ilie Sârbu a precizat şi el, la intrarea în sediul DNA, că a fost chemat în calitate de martor. Întrebat de jurnalişti dacă ''a fost cineva care a transformat Guvernul în talcioc de hotărâri'', Ilie Sârbu a spus că ''nu s-a transformat şi nu s-a dat nimic''.

Fostul senator a stat în sediul DNA peste o oră, el spunând la ieşire că nu poate da informaţii despre dosar având în vedere că este o anchetă în curs.

În acelaşi dosar a fost audiat, luni, în calitate de martor şi Claudiu Constantin Stafie, fost secretar de stat în Ministerul Economiei. Acesta a refuzat să facă orice declaraţie, la ieşirea din sediul DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îi cercetează pe Ioan Niculae pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, iar pe Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, pentru trafic de influenţă.

Printre acuzaţiile care i se aduc lui Niculae se numără şi cea că, în prima parte a anului 2009, ar fi încercat să corupă o serie de funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului Interagro.

"Persoanele care au acceptat influenţa suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activităţi de „lobby” să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deşi se cunoştea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subvenţionare”. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislaţiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinţa directă era că suma necesară unei asemenea facilităţi fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat", mai susţin anchetatorii.

Astfel, Niculae i-ar fi promis lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României în vederea aprobării hotărârii de Guvern.

Judecătoria Găeşti a decis, pe 21 octombrie, că omul de afaceri Ioan Niculae, care execută din aprilie o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare, în dosarul "Mită la PSD", poate fi eliberat condiţionat, hotărârea putând fi contestată de procurori la Tribunalul Dâmboviţa.

În 2 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe patronul grupului SC Interagro SA Ioan Niculae, la doi ani şi şase luni de închisoare în doarul "mită la PSD". În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009 Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), arătau procurorii în rechizitoriu.

Omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu sunt cercetaţi de procurorii DIICOT în dosarul Romgaz-Interagro. Niculae este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani.

De asemenea, în dosarul Romgaz-Interagro, Videanu este cercetat de DIICOT pentru că, în perioada decembrie 2008- septembrie 2010, în calitate de ministru, a aprobat, semnat şi susţinut în Guvern hotărâri ce au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae şi a utilizat SNGN Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei acestuia din urmă, Interagro SA.

Adriean Videanu este judecat într-un alt dosar, instrumentat de DNA, în aceeaşi cauză fiind trimisă în judecată şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica. Adriean Videanu, la data faptelor acţionar la o societate comercială, a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Fostul senator Ilie Sârbu este cercetat de DNA Braşov într-un dosar disjuns din cel al retrocedărilor, în care au fost trimişi în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane.

Senatorii au aprobat, pe 20 octombrie, vacantarea mandatului de senator deţinut de fostul lider al grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, validat recent pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, în cadrul Curţii de Conturi. Sârbu a fost votat, pe 17 septembrie, de plenul reunit al celor două Camere, în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit la Curtea de Conturi, cu 290 de voturi "pentru" şi 108 "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici