Adulter, otravă şi trădare în faţa Curţii Supreme a SUA

O femeie a fost condamnată la şase ani de detenţie pentru tentativă de otrăvire a bunei sale prietene, care a rămas însărcinată cu soţul ei, relatează AFP, precizând că acest caz ridică semne de întrebare în ce priveşte competenţa instanţei de soluţionare, întrucât s-a aplicat o lege federală.

Urmărește
9 afișări

Potrivit Agenţiei France Presse (AFP), Carol Bond şi Myrlinda Haynes au fost cunoscute a fi bune prietene. Ambele din Barbados, au trăit una lângă alta în Norristown, aproape de Philadelphia (Pennsylvania de Est), conforma actelor depuse la instanţă.

În 2006, Carol Bond află cu încântare că prietena sa este însărcinată. Bucuria a fost de scurtă durată, Carol descoperind că tatăl copilului este soţul ei.

Trădarea o trage într-o acţiune de răzbunare, folosindu-se de talentul său de microbiolog, pentru a încerca să-şi otrăvească rivala.

Carol a cumpărat produse chimice de la angajatorul său, prin internet, apoi a depus otravă pe mânerul uşii de la maşina Myrlindei sau pe cutia poştală a acesteia.

În total, Carol Bond, rapid arestată, este acuzată de 24 de tentative de otrăvire, cele mai multe zădărnicite de victima sa.

Cazul în sine pare a avea puţine dificultăţi în plan juridic, Carol Bond a comis o serie de fapte ce se presupun a fi judecate de justiţia locală.

Însă când procurorul de la Departamentul de Justiţie a decis punerea sub acuzare a lui Carol Bond, pe baza Convenţiei privind interzicerea armelor chimice (CWC), care interzice fabricarea, depozitarea şi utilizarea armelor chimice, încadrarea faptelor duc în altă zonă.

În conformitate cu această Convenţie, care urmăreşte să prevină ca armele chimice să cadă în mâinile teroriste, Bond a fost condamnată la şase ani de închisoare.

Astfel cazul a ajuns în faţa Curţii Supreme a SUA, unde, marţi, avocatul Paul Clement a susţinut că sentinţa de condamnare a lui Carol Bond a fost neconstituţională, întrucât a fost bazată pe legea federală, în timp ce infracţiunile comise de ea intră sub incidenţa legislaţiei locale.

Avocatul Clement a invocat încălcarea Amendamentului al X-lea din Constituţia SUA, care organizează repartizarea competenţelor între guvernul federal şi cele cincizeci de state americane.

În pledoaria sa, apărarea a argumentat că aplicarea în acest caz a Convenţiei privind interzicerea armelor chimice este disproporţionată în raport cu faptele. "Nu a fost gaz sarin (gaz toxic de luptă-n.r.)," a susţinut Clement, precizând că este ciudată teoria guvernării atâta timp cât poţi achiziţiona arme chimice pe Amazon.com.

Curtea Supremă de Justiţie, care va decide până la sfârşitul lunii iunie cu privire la caz, a părut a greşi în ce priveşte reclamanta, notează AFP. "Ea vrea să susţin că acest caz este o problemă locală şi că orice încercare de a o transforma într-o crimă în temeiul unui tratat împotriva terorismului este o greşeală", a spus judecătorul Antonin Scalia, menţionând că acest argument a fost respins de către instanţa de judecată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici