Adunarea Generală a inspectorilor judiciari a decis că NU doreşte trecerea în subordinea Ministerului Justiţiei

Adunarea Generală a inspectorilor judiciari a decis, cu unanimitate de voturi, că nu doreşte trecerea în subordinea Ministerului Justiţiei, aşa cum se preciza în propunerile de modificare a legilor justiţiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Urmărește
1060 afișări
Imaginea articolului Adunarea Generală a inspectorilor judiciari a decis că NU doreşte trecerea în subordinea Ministerului Justiţiei

Adunarea Generală a inspectorilor judiciari a decis că nu doreşte trecerea în subordinea MJ

Adunarea Generală a Inspecţiei Judiciare (IJ) a votat, joi, propunerea venită din parte ministrului Tudorel Toader de trecere a IJ în subordinea Ministerului Justiţiei (MJ).

Cu unanimitate de voturi, inspectorii judiciari au stabilit că doresc ca instituţia să nu treacă în subordinea MJ.

„La Adunarea Generală a inspectorilor judiciari au fost supuse dezbaterii, ca urmare a solicitării CSM, propunerile de modificare ale legilor justiţiei. Cu referire la prevederile care vizează Inspecţia Judiciară s-a decis, cu majoritate, să nu îşi însuşească propunerea de trecere a IJ în cadrul MJ. Totodată s-a decis, cu majoritate, formularea propunerilor de păstrarea a actualei forme de organizare şi întărirea statutului inspectorilor judiciari”, au precizat, oficiali din cadrul instituţiei, pentru Mediafax.

La sfârşitul lunii august, Inspecţia Judiciară a transmis, printr-un comunicat de presă, că proiectul de lege de modificare a legilor justiţiei este în contradicţie cu necesitatea autonomiei instituţionale. Proiectul prezentat prevede ca Inspecţia să treacă de la CSM în subordinea Ministerului Justiţiei.

„Am spus-o şi cu alte ocazii că pentru realizarea eficientă a misiunii sale Inspecţia Judiciară ar trebui să se bucure de independenţă faţă de orice altă entitate. Conducerea Inspecţiei Judiciare atrage atenţia asupra faptului că simpla independenţă operaţională, pe care legea o prevede şi în acest moment nu trebuie confundată cu autonomia instituţională, la care ministrul justiţiei a făcut referire ca alternativă la trecerea Inspecţiei Judiciare în cadrul Ministerului Justiţiei. În acest context, proiectul de lege dat publicităţii ieri este în contradicţie cu poziţiile noastre pubice şi cu necesitatea asigurării autonomiei instituţionale a Inspecţiei Judiciare”, transmite Inspecţia Judiciară.

Proiectul de modificare a legilor justiţiei arată că Inspecţia Judiciară va trece, din subordinea CSM în cadrul Ministerului Justiţiei, instituţia având titlul de structură cu personalitate juridică.

„Se înfiinţează Inspecţia Judiciară ca structură cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Justiţiei, cu sediul în municipiul Bucureşti, prin reorganizarea Inspecţiei judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. (2) Inspecţia Judiciară este condusă de un inspector-şef, ajutat de un inspector-şef adjunct, numiţi prin concurs organizat de Ministerul Justiţiei. (3) Inspecţia Judiciară acţionează potrivit principiului independenţei operaţionale, îndeplinind, prin inspectori judiciari numiţi în condiţiile legii, atribuţii de analiză, verificare şi control în domeniile specifice de activitate. (4) Normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie se aprobă, la propunerea inspectorului-şef, prin regulament adoptat prin ordin al ministrului Justiţiei”, se arată în articolul 109 al proiectului de lege publicat pe site-ul Ministerului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici