AEP vrea să achiziţioneze un soft pentru euroalegeri deşi deţine produsul încă din 2007

Institutul pentru Politici Publice semnalează Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 şi premierului Emil Boc faptul că Autoritatea Electorală Permanentă, prin vicepreşedintele Marian Muhuleţ, a declanşat achiziţia unui soft pentru euroalegeri cu toate că deţine respectivul produs încă din 2007.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului AEP vrea să achiziţioneze un soft pentru euroalegeri deşi deţine produsul încă din 2007

AEP vrea să achiziţioneze un soft pentru euroalegeri deşi deţine produsul încă din 2007 (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 să se autosesizeze în privinţa unei potenţiale infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice a angajaţilor Autorităţii Electorale Permanente, care au reusit «performanţa» de a declanşa procedura de achiziţie a unui pachet de softuri de centralizare a rezultatelor alegerilor pe care îl deţineau deja din 2007 şi pe care se angajează să plăteasca de 4 ori mai mult decât a costat în 2007", se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

În acelaşi timp, IPP solicită Premierului Emil Boc demiterea vicepreşedintelui responsabil cu această achiziţie, Marian Muhuleţ, "pentru a transmite cu adevărat un semnal că îi pasă de banul public".

"Pe fondul actualei perioade de criză, este imperativ necesar să existe un proces de evaluare obiectivă şi responsabilă a oportunităţii achiziţiilor efectuate de toate instituţiile publice, cunoscut fiind faptul că acestea reprezintă o sursă de venituri substanţială pentru multe companii care au dezvoltat în timp relaţii strânse de colaborare cu autorităţile statutului. AEP a cerut şi obţinut de la buget peste 1 milion de euro pentru a achiziţiona acest pachet de softuri, în condiţiile în care softul care a fost folosit la centralizarea rezultatelor pentru alegerile europene din 2007 poate fi folosit în prezent cu minime modificări: singurul aspect care a suferit schimbări este faptul că în prezent alocarea mandatelor se va face pentru 33 de poziţii, în loc de 35, ca în 2007", menţionează IPP.

În comunicat se menţionează că acest fapt nu implică însă nicio modificare în softurile folosite la nivel judeţean, de către Birourile Electorale Judeţene, ci doar o corecţie în softul ce rulează la nivelul Biroului Electoral Central, unde tot ce trebuie făcut este să se înlocuiască cifra 5 cu cifra 3 la numărul mandatelor ce trebuie alocate.

"Aceasta operaţiune simplă nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute. Mai mult decât atât, chiar şi în condiţiile în care softurile ar trebui realizate din nou, firma care ar face acest lucru va beneficia, conform caietului de sarcini făcut public de AEP, de sursele (codul) programelor din 2007. Ceea ce înseamnă că firma ar avea posibilitatea legală să copieze părţi importante din soft, dacă nu integral, contra sumei de 1 milion de euro. Experţii consultaţi de IPP au asigurat că achiziţia unui nou soft este inutilă, cel din 2007 fiind perfect funcţional cu minore modificări al căror preţ nu are cum să depăşească 10.000 de euro. De altfel, Institutul a adresat şi o solicitare oficială vicepreşedintelui AEP, cerând explicaţii cu privire la necesitatea achiziţiei unui nou soft, însă Autoritatea tergiversează inexplicabil transmiterea unui răspuns", se afirmă în comunicat.

IPP menţionează că, "în aceste condiţii şi având drept argumente complementare alte numeroasele deficienţe de funcţionare sesizate cu prilejul anterioarelor scrutinuri", cere factorilor de decizie să declanşeze de urgenţă un demers de evaluare a performanţelor acestei Autorităţi, "reorganizând instituţia în aşa fel încât să asigure credibilitatea necesară procesului electoral în România, credibilitate aflată astăzi în pragul colapsului".

AEP a anunţat, pe 2 aprilie, că a declanşat procedurile de achiziţionare a programelor de calculator necesare centralizării rezultatelor votării pentru alegerea europarlamentarilor români în scrutinul din 7 iunie, angajându-se că întregul proces de licitaţie se va desfăşura "în condiţii de legalitate, transparenţă şi de concurenţă reală pentru toţi competitorii". AEP anunţa că programele de calculator selecţionate în urma procedurii de achiziţie "vor fi certificate spre neschimbare cu zece zile înainte de data alegerilor şi vor putea fi puse la dispoziţia partidelor înscrise în competiţia electorală, la cererea acestora".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici