Aeroportul "Henri Coandă", Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti, dotate cu defibrilatoare automate

Aeroportul "Henri Coandă", Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti vor fi dotate cu defibrilatoare externe, iar 700 de angajaţi ai acestor instituţii vor fi instruiţi să le folosească, în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Română de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (ARISU).

Urmărește
397 afișări
Imaginea articolului Aeroportul "Henri Coandă", Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti, dotate cu defibrilatoare automate

Aeroportul "Henri Coandă", Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti, dotate cu defibrilatoare automate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În Bucureşti există deja cinci astfel de defibrilatoare, în cele mai circulate cinci staţii de metrou, respectiv Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate şi Piaţa Victoriei. În cea de-a doua etapă a proiectului urmează să fie montate alte cinci astfel de aparate, respectiv unul la Tribunalul Bucureşti, unul la Muzeul Antipa, două la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" şi un altul într-un loc ce urmează să fie stabilit.

Toate defibrilatoarele sunt conectate la Serviciul de urgenţă 112 şi pot fi folosite de oricine.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că încă de la pornire aparatul oferă instrucţiuni vocale clare, alertează automat Dispeceratul 112, iar un echipaj SMURD Bucureşti este trimis la locul incidentului.

Raed Arafat le recomandă celor care vor fi în situaţia de a folosi un defibrilator pentru salvarea unei vieţi să sune mai întâi la numărul de urgenţă 112 pentru a fi instruiţi şi prin telefon de către un specialist.

Secretarul de stat a precizat că, în cazul unui stop cardiac, este vorba de o urgenţă maximă, iar fiecare minut pierdut scade cu 10 la sută şansele de supravieţuire. Din acest motiv în lume s-a încercat găsirea de soluţii astfel încât să se poată interveni cu rapiditate.

Raed Arafat a mai spus că în 2006, când au început discuţiile de principiu pentru dotarea pompierilor cu defibrilatoare, a existat un val de rezistenţă, la fel cum s-a întâmplat în toate statele dezvoltate, care au introdus cu mult înainte acest serviciu.

Studiile demonstrează că majoritatea pacienţilor care supravieţuiesc în urma unui stop cardiac au fost defibrilaţi de către pompieri, a adăugat Arafat.

"Acum punem la dispoziţia omului de rând un defibrilator externe automat, care îi permite să intervină şi nu-i permite să greşească. Aparatul analizează ritmul cardiac, iar omul doar apasă pe butoane, la indicaţia aparatului. În momentul în care aparatul începe să fie utilizat, fiind legat de Serviciul 112, în dispecerat se declanşează o alarmă", a explicat secretarul de stat.

Acesta a precizat că, în viitor, defibrilatoarele ar putea fi monitorizate prin GPS, ceea ce ar permite echipajelor de intervenţie identificarea exactă a locului în care acestea sunt folosite.

Raed Arafat a mai spus că această iniţiativă ar trebui preluată de cât mai multă lume şi în cât mai multe locuri. În opinia sa, fiecare angro sau centru comercial ar trebui să aibă cel puţin un astfel de aparat şi personal care să ştie să-l folosească.

"Sper să auzim de oameni salvaţi de către oameni de rând. În echipa de urgenţă intră cetăţeni de rând, care încep să aplice o manevră foarte importantă de salvare a unei vieţi", a mai spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat că astfel de aparate există deja de mulţi ani în SUA, Franţa, Germania, Italia, Austria. Arafat şi-a exprimat speranţa că în viitor vom putea avea şi noi astfel de aparate "la fiecare colţ de stradă".

Arafat a mai spus că în Statele Unite ale Americii defibrilatoarele externe automate sunt cel mai des folosite în cazinourile din Las Vegas, iar şansa de supravieţuire este de peste 80 la sută dacă sunt folosite în primele două minute.

Preşedintele Consiliului Naţional Român de Resuscitare, dr. Valentin Georgescu, a declarat că lanţul de supravieţuire trebuie să concentreze eforturile unor comunităţi şi de aceea este importantă implicarea tuturor cetăţenilor din comunitate.

"Defibrilatorul tinde să devină un aparat foarte uşor de folosit de către oricine, fără instruire medicală. Va deveni o prezenţă publică, ca telefonul public de odinioară. (...) Nu aparatul în sine este important, ci faptul că face parte din acel lanţ de supravieţuire: comunicarea cu 112 şi sistemul de urgenţă. Avem ca deziderat un defibrilator la fiecare colţ de stradă", a spus dr. Valentin Georgescu.

Preşedintele ARISU, Nicolae Stavre, a spus că cele cinci defibrilatoare montate anul trecut nu au fost folosite până în prezent şi a precizat că ar fi necesară o semnalare mai agresivă a prezenţei lor în spaţiile publice.

În acest context, Valentin Georgescu a precizat că prezenţa acestor defibrilatoare trebuie să fie semnalată încă din exteriorul staţiei de metrou sau al instituţiei, pentru că acestea pot fi folosite şi în exterior, nu doar în interior.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, prezent la lansarea celei de-a doua etape a proiectului, a spus că prezenţa acestor aparate în zonele aglomerate este un lucru absolut normal într-o societate civilizată. El a precizat însă că nu este suficient să avem cutiile cu aparatele în locuri publice, ci trebuie să existe şi implicare educaţională, respectiv cursuri care să-i înveţe pe oameni, de la vârste cât mai mici, despre cum ar putea salva vieţi.

Conform studiilor făcute în Uniunea Europeană în România în fiecare an sunt înregistrate peste 50.000 de decese declanşate de stopul cardio-respirator. Aproape jumătate dintre acestea ar putea fi salvate dacă s-ar folosi un defibrilator extern automat în primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator.

Cele 10 defibrilatoare din Capitală sunt instalate în cadrul Proiectului "Energie pentru viaţă", al cărui buget depăşeşte 70.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici