Au mizat pe o bacterie şi au avut de câştigat. Este povestea lui Florin Moldovan şi Mihai Sbîrciu care produc în laboratorul de la Cluj o băutură artizanală cu ajutorul ciupercii kombucha. Practic este un ceai fermentat cu multiple beneficii, datorită probioticelor care formează ciuperca de origine asiatică. Consumul regulat de ceai kombucha susţine sistemul imunitar şi ajută la digestie, arată studiile. Nu e de mirare că băuturile făcute de Florin şi Mihai se găsesc în magazinele naturiste. O sticlă de kombucha costă între 10 şi 18 lei.
„Băutura e uşor tulbure. Noi o filtrăm puţin. Este important să fie tulbure. Dacă nu e tulbure, nu are probiotice în ea, nu are bacterie”, a declarat Florin Moldovan, administrator.
„Avem patru variante de kombucha. Varianta cu ghimbir şi mere coapte, scorţişoară şi vanilie. Aceasta este varianta originală. Este practic kombucha cu ceai negru. Aceasta este tot varianta cu ceai negru cu un mix de fructe de pădure şi asta e varianta de ceai verde cu mango şi ananas”, a spus Mihai Sbîrciu, manager.
„Este practic un ceai fermentat, cu aceste colonii de bacterii, 04.00 // 04.04 mai multe feluri de probiotice care practic ajută la tranzitul intestinal, la digestie în general. În cultura japoneză se bea înainte de masă. Recomandăm şi noi să se consume înainte de masă”, a continuat acesta.