AFACERILE CONSILIERILOR JUDEŢENI - Cluj: Peste jumătate dintre consilieri au firme, o parte făcând afaceri cu primării din judeţ

Peste jumătate dintre cei 37 de consilieri judeţeni din Cluj sunt asociaţi sau administratori de firme, iar o parte dintre acestea au derulat afaceri cu primăriile din judeţ, mai mulţi aleşi încasând bani de la primării de comune pentru prestarea de diverse servicii.

Urmărește
702 afișări

Potrivit declaraţiilor de interese postate pe site-ul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, din cel mai numeros grup de consilieri, cel al PDL, unde sunt 16 membri, nouă au sau au avut firme.

Unele mai funcţionează, altele nu, unele derulează proiecte din fonduri europene, dar sunt şi firme care lucrează exclusiv cu mediul privat, neavând niciun contract cu statul.

Consilierul judeţean PDL Ramon Moldoveanu este asociat/administrator la patru firme: SC Arhinstal, SC Arhistal Proiectare Execuţie, SC Arhinstal Technologies şi SC Petroconsult. Consilierul a scris explicit pe declaraţia de interese "Niciun contract cu statul!!!!!!", iar în dreptul soţiei sale, Gabriela, a scris "Idem nu!!!!".

Consilierul Teofil Maier apare asociat şi asociat unic la două SRL-uri, SC Silvania Impex şi SC Coroniţa, dar a precizat că acestea nu au niciun fel de activitate.

Din declaraţiile de interese reiese că sunt asociaţi la diverse firme consilierii Petru Blaga (la SC Alpin Industries SRL), Radu Puşcaş (la SC Robur Imp-Exp SRL), Viorica Toma (la SC Sens Vest SRL Turda) şi Ovidiu Turdean (la SC Lex Audit SRL). De asemenea, consilierul judeţean Darius Pintilie, care este şi consilier al premierului Emil Boc, apare ca deţinător al unei firme de tip Persoană Fizică Autorizată (PFA), dar a precizat că nu a avut niciun fel de beneficii în cursul anului trecut.

Consilierul judeţean Steluţa Racolţa este asociat/administrator al SC RSC Consulting SRL, care derulează din anul 2010 două proiecte din fonduri europene nerambursabile cu Ministerul Muncii pe dezvoltarea resurselor umane. Primul contract a început în septembrie 2010 şi are o valoare de 3,2 milioane de lei, iar cel de-al doilea, început o lună mai târziu, are o valoare de 1,7 milioane de lei. Ambele au durata de implementare de doi ani.

Dintre cei cinci consilieri UDMR, doi deţin firme, dar unul dintre ei susţine că firma unde apare ca asociat nu are activitate.

Sztranyiczki Szilard este asociat la SC Project Trans Development SRL şi la SC Manasteg Impex SRL, dar bani a încasat de la Primăria Cojocna, condusă de un primar PDL, prin cabinetul său de avocatură. Astfel, consilierul UDMR are în derulare şapte contracte de asistenţă juridică încheiate cu Primăria Cojocna, în baza Legii nr. 51/1995 a profesiei de avocat, începute în anul 2008. Acestea vor dura până la finalizarea unor procese. Sztranyiczki a încasat în urma contractelor suma de 13.425 de lei.

Consilierul Vakar Istvan deţine SC Grădina de Vis SRL, despre care spune că nu are activitate. În schimb, soţia sa, Andrea Elisabeta, are un contract, obţinut prin licitaţie de proiecte, pe măsura 112 (instalarea tinerilor fermieri) încheiat în anul 2009 cu o valabilitate de trei ani, pe o sumă de 25.000 de euro, cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), unde Vakar Istvan este director adjunct al oficiului din Cluj.

În cadrul grupului de consilieri judeţeni PSD, cinci dintre cei şapte aleşi au firme, cele mai multe - patru - aparţinându-i lui Dan Canta: SC Consizo, SC Protectim, SC DSR Consulting şi SC Depotech. SC Protectim, unde Canta este asociat cu 50 la sută, a derulat în anul 2010 un contract cu Primăria Gherla, condusă de un primar PDL, obţinut prin licitaţie, de executare a unor lucrări la acoperiş, în valoare de 72.812 lei.

Un alt consilier social-democrat, Traian Cuc, apare ca asociat la două firme, din care una, Gentilia Construct, în cadrul căreia activează şi soţia sa, Daniela, a obţinut în aprilie 2011, prin cerere de ofertă, un contract de lucrări cu Primăria comunei Ciurila, care are primar PDL, în valoare de 50.000 de lei. De asemenea, Cuc este director general la un SRL din Câmpia Turzii, SC Dynamic Logistic.

Consilierul Teodor Pop Puşcaş este asociat la trei firme, SC Metcons, SC PP Protect şi SC Alass Group.

Un alt consilier PSD, Liviu Medrea, nu apare ca având vreo firmă, dar cu toate acestea a realizat dirigenţie de şantier pentru Primăria comunei Mintiu Gherlii, condusă de un primar PSD, în urma a două contracte obţinute prin selecţie de oferte la sfârşitul anului 2010, cu o valoare de aproape 12.000 de lei.

Ultimul consilier judeţean PSD care este asociat la o firmă este Mihaela Rozor, la SC Autosincron Broker de Asigurări SRL.

În rândul consilierilor PNL, şase dintre cei şapte aleşi figurează în declaraţiile de interese ca având firme sau încasând sume de bani de la autorităţile locale.
Astfel, consilierul Eugen Cecan a derulat, în 2010, opt contracte cu şase primării din judeţ pentru execuţia unor lucrări de construcţii prin firma K&P Construct, unde era asociat cu 90 la sută. Valoarea totală a acestor contracte obţinute prin achiziţii directe sau licitaţie depăşeşte suma de 513.000 de lei. Prin K&P Construct s-au realizat lucrări de pasarele, poduri, podeţe, instalaţii electrice la diverse investiţii ale primăriilor Beliş, Căpuşu Mare, Vad, Frata, Gârbău sau Vultureni, toate conduse de primari liberali.

Eugen Cecan a precizat în declaraţia de interese că, începând din 22 septembrie 2010, nu mai deţine nicio acţiune la firma K&P Construct.

Un alt consilier liberal care încasează sume de la autorităţile judeţene este Mihai Szeplekan, care este plătit, lunar, de primăriile comunelor Ţaga, Sânmartin şi Sânpaul, conduse de primari PNL, cu sume cuprinse între 450 (de la două primării) şi 1.100 de lei (de la o primărie). Szeplekan oferă acestor primării asistenţă juridică pe durată nedeterminată, în baza unor dispoziţii ale primarilor. Consilierul PNL a avut un contract similar şi cu comuna Beliş, în valoare de 1.000 de lei, între 1 februarie 2009 şi 31 mai 2010.

Alţi consilieri judeţeni de la PNL apar în declaraţiile de interese ca fiind asociaţi la firme, Marius Bălaj la SC Prodmaris, Gheorghe Iancu la SC Răginoasa, Marius Mânzat la SC Palace Impex şi Paliman Prodexim şi Liviu Miclăuş, la SC L&L Consulting, SC Dorliv şi SC Sweet Mall Cafe. Soţia lui Liviu Miclăuş, Loredana, figurează ca având un contract civil de prestări servicii pentru AJOFM Cluj încheiat în martie 2011, pentru care este remunerată cu 200 de lei pe oră. Contractul are o durată de cinci luni.

Dintre cei doi consilieri PRM, unul singur, Petru Guş, a încasat, din anul 2005 până în 2010, o sumă totală de 4.300 de lei de la Primăriile Sănduleşti şi Ciurila, pentru care a executat evaluări de terenuri. Contractele au fost obţinute în urma prezentării unei oferte de preţ.

(Material realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici