Afectaţi de criză, antreprenorii de pompe funebre aşteaptă "vârful de sezon" din decembrie-februarie

Antreprenorii de pompe funebre aşteaptă sezonul de vârf din lunile decembrie-februarie pentru a se redresa, după ce şi-au văzut în ultimul an afacerile afectate de criza economică, din cauza căreia clienţii aleg produse din ce în ce mai ieftine şi renunţă la o serie de servicii.

Urmărește
1679 afișări
Imaginea articolului Afectaţi de criză, antreprenorii de pompe funebre aşteaptă "vârful de sezon" din decembrie-februarie

Afectaţi de criză, antreprenorii de pompe funebre aşteaptă "vârful de sezon" din decembrie-februarie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Merge prost, ca peste tot, şi pe piaţa serviciilor funerare. S-a trecut la produse ieftine. Omul zice că oricum nu mai contează", se plânge Mihai Bradu, administratorul companiei Servicii Funerare Stoica din Bucureşti.

El adaugă că scăderile sunt de circa 20% comparativ cu anul trecut şi, "culmea", şi mortalitatea a fost mult mai mică în această vară.

Cea mai modestă înmormântare costă la Servicii Funerare Stoica 1.400 de lei şi include sicriu, înregistrare deces, îmbălsămare, transport acasă al decedatului şi oameni care manipulează sicriul. Cele mai scumpe sunt circa 10.000 de lei.

"Media pachetelor era spre 2.500 de lei prin 2008, iar acum a scăzut spre 1.400 de lei, dacă omul decedează acasă. Dacă moare la spital, scade la 700 de lei, pentru că se ocupă spitalul de o serie de formalităţi", afirmă Bradu.

El recunoaşte că business-ul înmormântărilor dă o anumită siguranţă şi, chiar dacă profitul e mai mic în aceşti ultimi doi ani, măcar există.

"Vara şi în posturi sunt cele mai proaste sezoane, pentru că oamenii nu prea mănâncă. Cele mai bune sezoane sunt după posturi şi în frig, adică în decembrie, ianuarie şi februarie. În aceste perioade oamenii se supraalimentează şi mor mai mulţi", explică Bradu.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, singurele luni în care mortalitatea a depăşit 23.000 de persoane în ultimii doi ani au fost ianuarie şi decembrie 2008 şi ianuarie, martie şi decembrie 2009. În medie, pe lună, mortalitatea este de circa 21.000 de persoane, iar singurele luni în care scade sub 19.000 de decedaţi sunt iulie, august şi septembrie.

Elena Ioan, vânzător la magazinul de servicii funerare Porţile Raiului din Bucureşti a constatat că în ultimul an se cumpără sicrie mai ieftine şi se renunţă la servicii.

"Dacă preţul unui sicriu era 1.000-1.100 de lei în urmă cu doi ani, acum a coborât la 500-600 de lei. Dacă aş avea la vânzare, oamenii ar cumpăra sicrie şi de 50 de lei. Renunţă şi la făcutul actelor. Le fac singuri. Renunţă la coroane, la transport, şi mobilizează familia. Vânzările au scăzut la jumătate faţă de 2008", spune reprezentanta Porţilor Raiului.

Petronela Ungureanu, administrator la compania de servicii funerare Casa Eden din Bârlad spune că şi în Moldova se simte criza, chiar dacă marfa este mult mai ieftină comparativ cu Capitala.

"Comparativ cu 2008, când era un avânt şi oamenii cheltuiau în neştire, acum cumpără strictul necesar şi cât mai ieftin. Cei mai mulţi se rezumă la sicriu. Am pierdut clienţi care au renunţat chiar şi la cumpărarea sicriului şi l-au construit singuri acasă. La noi, un sicriu, cu tot cu cruce, costă 250 de lei. Oamenii nu se aruncă la servicii complete, iar înmormântările au devenit cât mai modeste", afirmă ea.

Firmele din Moldova au încercat şi varianta înmormântării în rate, pentru a atrage mai mulţi clienţi. "Nu prea merge. O maşină o iei în rate, dar o vezi şi te bucuri de ea. Pe când un deces vrei să-l uiţi cât mai repede. Avem clienţi, dar plătesc într-o perioadă foarte scurtă, adică o lună-două", adaugă Petronela Ungureanu.

Şi preoţii resimt criza, dar spun că aceasta are şi un efect benefic, pentru că apropie oamenii.

"Numărul creştinilor prezenţi la parastase este similar celor din anii trecuţi, dar s-a diminuat consumul. Mâncarea e mai puţină. Sunt foarte frecvente cazurile în care nu mai percep bani la înmormântări, pentru că oamenii îmi spun dinainte că n-au. Criza asta parcă ne-a apropiat mai mulţi unii de alţii", crede preotul Mihai Mărgineanu din Iaşi.

În domeniu, totul scade pe timp de criză, şi preţul sicrielor, şi al serviciilor, chiar şi cantitatea de mâncare de la parastase. Există o singură excepţie, locurile de veci.

Reprezentanţii Adiministraţia Cimitirelor din Bucureşti spun că preţurile de concesiune pentru locurile de veci au crescut "puţin" în luna februarie, iar de atunci au stagnat.

Pentru antreprenorii de pompe funebre viitorul nu se întrezăreşte, totuşi, întunecat. Rata mortalităţii este în creştere în ultimii ani, după cum spun datele statistice, de la 11,7 decese la mia de locuitori în 2007 la 12,5 în primul semestru al acestui an.

În acelaşi timp, Fondul ONU pentru Populaţie a anunţat în urmă cu câţiva ani că Romania va avea 16 milioane de locuitori în 2050, din care jumătate pensionari

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici