Agent de pază, intermediar al mitei pentru pensii, trimis în judecată
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, aflat în stare de arest la domiciliu. Acesta era angajat ca agent de pază la o societate de pază privată, firmă care are încheiat un contract de servicii cu Casa Județeană de Pensii Sibiu.
„Inculpatul este acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată (4 acte materiale) și trafic de influență în formă continuată (24 de acte materiale), în calitate de complice al unui funcționar public din cadrul Casei Județene de Pensii Sibiu. Din probele administrate în cauză a reieșit că, în perioada iunie 2024 – ianuarie 2025, agentul de pază a intermediat primirea mitei de către funcționarul public sau a pretins foloase materiale în nume propriu. În acest context, lăsa să se înțeleagă că are influență asupra unor angajați ai instituției și că îi poate determina să acorde sprijin mituitorilor, în legătură cu acordarea consultanței de specialitate privind dreptul la pensie, primirea, verificarea și înregistrarea cererilor sau dosarelor de pensionare și soluționarea cererilor de acordare a ajutoarelor de înmormântare”, potrivit DGA.
Mită între 50 și 650 de lei, și alimente
Foloasele materiale pretinse și primite constau în sume de bani cuprinse între 50 și 650 de lei, precum și în produse alimentare.
„În aceeași cauză, au fost încheiate cinci acorduri de recunoaștere a vinovăției, dintre care trei au fost deja soluționate definitiv de instanță. La data de 17 martie 2025, Tribunalul Sibiu – Secția Penală a condamnat o inculpată, funcționar public în cadrul Casei Județene de Pensii Sibiu, la 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru luare de mită în formă continuată (11 acte materiale). Termenul de supraveghere este de 4 ani. La data de 13 martie 2025, Tribunalul Sibiu – Secția Penală a admis acordul încheiat cu un inculpat acuzat de complicitate la luare de mită. Acesta a fost condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 2 ani. Tot la data de 17 martie 2025, instanța a condamnat o altă inculpată pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni. Pentru ultimele două acorduri încheiate în cauză, procurorul a sesizat instanța de judecată, urmând ca aceasta să se pronunțe la o dată ulterioară”, se arată în finalul comunicatului.