Agenţi de securitate ai Ambasadei SUA, la antrenamente comune cu luptătorii SIAS, la Miercurea Ciuc - FOTO

Agenţi speciali ai serviciilor de securitate de la Ambasada SUA au participat, la Miercurea Ciuc, la antrenamente comune şi trageri speciale cu armament de infanterie, alături de echipele SIAS şi SAS din România, în cadrul unui stagiu organizat de Poliţia Harghita.

Urmărește
2451 afișări
Imaginea articolului Agenţi de securitate ai Ambasadei SUA, la antrenamente comune cu luptătorii SIAS, la Miercurea Ciuc - FOTO

Agenţi de securitate ai Ambasadei SUA, la antrenamente comune cu luptătorii SIAS, la Miercurea Ciuc - FOTO

Aproximativ 80 luptători din cadrul Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) al IGPR, Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, Serviciilor de Acţiuni Speciale (SAS) de la Direcţia Generală de Poliţie a municipiului Bucureşti şi Inspectoratelor de Poliţie din 12 judeţe, precum şi agenţi de la Şcolile de Poliţie din Câmpina şi Cluj-Napoca participă în aceste zile, la Miercurea Ciuc, la un stagiu de pregătire pentru perfecţionarea deprinderilor de executare a tragerilor speciale cu armamentul de infanterie, specifice structurilor de intervenţie.

Şeful SAS Harghita, comisar şef Vasile Grecu, a declarat că acest stagiu îşi propune să armonizeze tacticile folosite de serviciile pentru acţiuni speciale din diferite zone.

"Scopul principal al acestor întâlniri este armonizarea tacticilor folosite de toate structurile din ţară, fie ele SAS Alba sau SAS Harghita sau SIAS. De nenumărate ori executăm acţiuni comune şi atunci este benefic ca toţi luptărotii, indiferent de structură, să ştie acelaşi lucru şi să procedeze în acelaşi fel", a precizat Grecu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

La antrenamentele organizate de IPJ Harghita, cu sprijinul IGPR, au luat parte, miercuri, doi agenţi speciali americani, Bryan Strother şi Gavin Lindsey, directori adjuncţi pe probleme de securitate la Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucureşti, şi Deak Szilard, lucrător în cadrul serviciului de securitate al ambasadei.

Şeful SAS Harghita a declarat corespondentului MEDIAFAX că aceştia au ţinut să participe la exerciţiul demonstrativ, constând în trageri speciale, programat la poligonul unităţii militare de vânători de munte din vecinătatea municipiului Miercurea Ciuc.

Potrivit acestuia, agenţii americani au executat exerciţii diverse împreună cu ceilalţi participanţi, privind protecţia unor persoane, efectuate în mişcare, cu un număr mai mare de luptători, folosind pistolul mitralieră AK 47 şi pistolul Glock, cu muniţie de război.

"Este o diferenţă mare între armele pe care le folosim noi, în SUA. Cele de aici sunt adaptate tehnicilor care se utilizează aici. Sunt câteva tehnici asemănătoate cu cele pe care le folosim şi noi în SUA, în antrenamentele noastre, altele sunt diferite, altele sunt noi, iar unele necesită multă improvizaţie. Este evident un antrenament care ne lărgeşte orizontul, trăgătorii de aici sunt foarte buni, sunt profesionişti, sunt experimentaţi. Pentru noi, este un program de pregătire profesionist", a declarat Gavin Lindsey.

La rândul său, Bryan Strother, a apreciat oportunitatea de a se antrena alături de luptătorii români, de a învăţa "tehnici necunoscute până acum", pe care le vor aplica în antrenamentele viitoare, în SUA, dar şi de profesionalismul poliţiştilor.

"Acestea nu sunt armele cu care noi suntem obişnuiţi, dar este foarte important să testăm diferite tipuri de armă şi apreciem sincer oportunitatea care ne-a fost oferită, de a ne antrena cu aceşti băieţi şi să învăţăm tehnici necunoscute până acum, pe care le vom încorpora în pregătirea noastră, acasă. Este, totodată, distractiv. Suntem impresionaţi de înalta calitate a pregătirii băieţilor de aici, din Poliţia Română în general, nimeni nu este mai bun ca ei. Sunt realmente buni. Lucrăm foarte bine împreună, este o plăcere", a spus Strother.

Agenţii americani au auzit de pistoalele Carpaţi, de fabricaţie românească, faimoase cândva, acum scoase treptat din dotarea structurilor Poliţiei Române şi înlocuite cu pistoale Glock, pe care au dorit să le încerce. Ca să le facă pe plac, poliţiştii harghiteni au împrumutat două pistoale Carpaţi de la alte structuri.

"Ei nu au văzut în viaţa lor o astfel de armă, este ca un fel de piesă de muzeu pentru ei. Este un pistol de calibru destul de mare, de 7,65, cu magazie de cartuşe mică, în încărcător încăpând doar 6 cartuşe şi tocmai pentru aceasta se scoate din uz. Este, dacă vreţi, un fel de nostalgie de a trage cu un armament nu neapărat rudimentar, dar aproape ieşit din uz", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip.

Oaspeţii americani au primit din partea şefului IPJ Harghita, generalul Radu-Sandu Moldovan, diplome de participare la stagiul de pregătire, iar din partea reprezentanţilor IGPR, câte un exemplar al revistei Poliţia Română şi un album de prezentare a României, editat în limba engleză, precum şi o plachetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici