- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.11.2018, 13:21)
- Daniela Timofti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agenţia de Transplant: Doar 11 din cele 41 de spitale acreditate în România au efectuat transplanturi
41 de unităţi sanitare din România sunt acreditate pentru a face transplanturi, însă doar 11 au făcut realizat astfel de intervenţii, anunţă directorul Agenţiei de Transplant, Anca Baculea, precizând că, în 2018 au fost 160 de donatori potenţiali, iar dintre aceştia doar 55 au devenit reali.
Urmărește
331 afișări
Agenţia de Transplant: Doar 11 din cele 41 de spitale acreditate au efectuat transplanturi
“În programul Naţional de Transplant sunt 41 de unităţi sanitare în România, acreditate de către Agenţia Naţională, pentru prelevarea de organe. Dintre acestea doar 11 unităţi au desfăşurat activitate în domeniul transplantului, foarte puţin”, a spus, marţi, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), Anca Baculea, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Spitalul Clinic de Nefrologie Doctor Carol Davila.
În 2018 au fost identificaţi 160 de donatori potenţiali, însă doar 55 dintre aceştia au devenit reali.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
“Din păcate familiile a 50 de donatori nu au fost de acord cu prelevarea de organe, iar restul au avut alte probleme de sănătate care au făcut imposibilă prelevarea. (...) Au fost 102 transplanturi renale, 46 de transplanturi de ficat, trei de plămân şi cinci de cord”, a mai spus Anca Baculea.
De asemenea, Anca Baculea a mai spus că Programul Naţional de Transplant are o sumă limitată, nu poate să susţină tot tratamentul şi toate investigaţiile necesare, pre şi post transplant. Directorul mai spune că unele intervenţii pot fi plătite din banii Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate şi că Agenţia Naţională de Transplant se confruntă cu mai multe probleme.
“O primă problemă ar fi reorganizarea agenţiei, reorganizare care face obiectul Legii transplantului care este în momentul de faţă la Guvern. În momentul în care reorganizarea Agenţiei este realizată putem face paşi înainte, până atunci aşteptăm în sensul în care ANT nu are resursă umană, nu este în programul Naţional de Transplant, coordonarea activităţii naţionale de transplant nu este făcută de către Agenţia Naţională de Transplant şi toate acestea sunt aşa datorită normativelor legislative în vigoare. Pentru a schimba lucruri aşteptăm Legea transplantului, unde noi am făcut aceste propuneri de modificare şi de reorganizare”, a explicat Anca Baculea.
De asemenea, directorul Agenţiei Naţionae de Transplant spune că este foarte important ca lumea să ştie că există Registrul donatorilor voluntari în care în timpul vieţii omul poate să îşi dea acceptul de donare de organe în momentul în care ajunge într-o moarte cerebrală şi că atunci nu mai este nevoie de acordul familiei.
"În momentul de faţă acest Registru nu îl monitorizează ANT, nu aş putea să vă zic care este numărul. Noi doar îl promovăm. Îl monitorizează Ministerul Afacerilor Interne. (...) Paşii sunt simpli: se merge la notar, orice notar din România poate să facă acest lucru, se face o declaraţie princ are se exprimă această dorinţă, iar notarul intră într-un Registru în care îl completează cu această cerere şi declaraţie şi primeşte un certificat pe care îl înmânează respectivului. Cu acel certificat se merge la medicul de familie şi inclusiv pe cardul de sănătate să fie notate aceste aspecte", a explicat Anca Baculea.
Totodată, Anca Baculea susţine că Registrul Naţional conţine numele persoanei care este în aşteptare, centrul din care face parte şi câteva date personale.
"Ca registrul să funcţioneze şi să cuprindă tot ce ar trebui să cuprindă un registru al donatorilor vii (...) impune nişte investiţii, (...) dar suntem în curs de elaborare şi de punere la punct a acestui registru. Trebuie să avem un cadrul legislativ că să facem paşi înainte. În şase luni dacă lucrurile merg bine poate fi pus la punct şi poate fi funcţional", a spus Anca Baculea.
De cealaltă parte, directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Turkes Ablachim, susţine că o soluţie pentru a creşte numărul donatorilor este de a informa studenţii despre această posibilitate.
“Dorim să iniţiem un parteneriat cu spitalele din Europa la care să se duc medicii noştri. (...) Problema donării de organe este foarte gravă în România şi asta se datorează lipsei de educaţie a populaţiei. Ştiţi ce dificultăţi există în colaborarea cu societatea, cu membrii societăţii. Astfel, încercăm să facem nişte campanii de educare în universităţi, ca tinerii să ştie despre această posibilitate. Tinerii vor înţelege ce înseamnă acest lucru”, a spus Turkes Ablachim.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Jigniri în coaliţia PSD-ALDE legate de „relaxarea” cumulului de puncte pentru reţinerea permisului: „Ştiţi unde mă doare? ” / „Nu mai visaţi ameninţări”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe