Agenţia Mondială Antidoping pregăteşte un Cod mondial antidoping cu sancţiuni mai severe

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a prezentat, duminică, un proiect de Cod mondial antidoping pentru 2015, care prevede sancţiuni mai severe pentru încălcările grave şi îi va oferi posibilitatea de a ancheta atunci când instanţele sportive nu vor face acest lucru.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Agenţia Mondială Antidoping pregăteşte un Cod mondial antidoping cu sancţiuni mai severe

Agenţia Mondială Antidoping pregăteşte un Cod mondial antidoping cu sancţiuni mai severe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul definitiv al codului va trebui să fie aprobat în cel mult un an, pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Principala schimbare este legată de durata suspendării, care creşte de la doi ani la patru ani în cazurile privind steroizi anabolizanţi, hormoni de creştere, agenţi de mascare, trafic de substanţe sau dopaj sangvin.

"Consider că există o dorinţă reală în lumea sportului ca sancţiunile să fie mai semnificative. Cred că propunerile din acest proiect sunt pe măsură. Cu siguranţă îi mulţumesc pe cei care doreau extinderea sancţiunilor actuale la patru ani", a declarat preşedintele WADA, John Fahey.

Conform actualului cod antidoping, un sportiv poate fi suspendat patru ani pentru dopaj doar dacă există "circumstanţe agravante".

Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) a hotărât recent suspendarea pe patru ani a unor sportivi, în urma datelor din paşaportul lor biologic, dar va trebui să îşi justifice decizia în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS).

În contextul în care Agenţia Americană Antidoping (USADA) a reuşit să îl "doboare" pe celebrul rutier american Lance Armstrong la finalul unei achete ce a durat doi ani, preşedintele WADA este de părere că agenţia mondială trebuie să îşi întărească propriile competenţe.

Versiunea provizorie a viitorului cod îi oferă agenţiei mondiale posibilitatea de a face ea însăşi mai multe controale antidoping, precum şi noi competenţe în ceea ce priveşte anchetele.

"Atunci când o organizaţie sportivă sau o agenţie antidoping are informaţii şi nu face nimic, şi am avut multe exemple în trecut, WADA poate să se implice, având capacitatea de a investiga", a subliniat John Fahey.

De asemenea, Fahey a criticat Federaţia Kenyană de Atletism şi Comitetul Olimpic Kenyan, care, în ciuda solicitărilor WADA, nu au făcut nimic pentru a afla adevărul, după recentele acuzaţii de dopaj privind mai mulţi atleţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici