- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.07.2014, 15:56)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agenţia Naţională a Medicamentului: Estimăm să intre pe lista de compensate 30-40 molecule noi
Noua listă de medicamente compensate ar avea, la o primă estimare, între 30 şi 40 de molecule noi, din cele 160 anunţate, pentru că acestea aduc un beneficiu terapeutic semnificativ pentru sănătate, intrarea celorlalte fiind condiţionată de un preţ-benefic, a declarat preşedintele ANMDM Marius Savu.
Urmărește
236 afișări
Agenţia Naţională a Medicamentului: Estimăm să intre pe lista de compensate 30-40 molecule noi (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
"Noua listă ar putea intra în vigoare în toamnă, adică intervalul septembrie- noiembrie. După atâţia ani, o lună în plus sau în minus nu va fi cea care va fi esenţială, mai ales că eu cred că introducerea celor 17 molecule care pot fi prescrise începând de astăzi este o soluţie într-o zonă foarte sensibilă. Apoi, vom rezolva şi celelalte probleme severe", a spus preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dr. Marius Savu, la dezbatere publică a proiectului de ordin privind noua listă de medicamente compensate şi gratuite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Întrebat dacă va fi timp ca până în toamnă să evalueze toate cele peste 3.000 de medicamente din listele de compensate, Marius Savu a spus că vor fi folosiţi "comparatori internaţionali"
"Am folosit în propunerea noastră comparatori internaţionali. Este de fapt o evaluare simplificată, bazându-ne pe experienţa celor care au făcut deja acest lucru. Este o foarte mare parte mecanică, şi nu de creaţie, lucru care, pe de o parte, nu este neapărat cel mai fericit, pentru că lipseşte amprenta românească pe acest lcuru, dar, pe de altă parte, evaluarea va putea merge mult mai repede, luând în considerare rezultatele pe care alţii le-au publicat deja", a precizat preşedintele ANMDM.
Savu a mai spus că, utilizând propriile criterii, pe noua listă vor intra între 30 şi 40 de molecule noi.
"Pe criteriile noastre, pe noua listă ar intra undeva, după o primă estimare, între 30 şi 40 de molecule noi. Acestea vor intra cu siguranţă din cele 160. Poate şi altele. Totuşi multe dintre ele nu sunt neapărat medicamente dramatic îmbunătăţite faţă de tratamentul pe care pacienţii îl au la dispoziţie în momentul de faţă, iar în cazul lor, probabil că intrarea pe noua listă va fi condiţionată de oferirea unui cost-benefic pentru sistemul de asigurări de sănătate", a adăugat Savu.
Întrebat dacă era atât de "viciată" lista fostului ministru Eugen Nicolăescu, pentru ca de la 160 de molecule noi să fie redusă la numai 30-40, Savu a spus că nu este asta este vorba, ci despre faptul că medicamentele trebuie să aducă un beneficiu real sănătăţii.
"Nu aşa se pune problema. Există anumite medicamente care într-adevăr aduc un beneficiu terapeutic semnificativ faţă de ceea ce există în momentul de faţă. Există altele la care beneficuiul este marginal şi la care criteriul mai important va fi eficientizarea costurilor pentru sistem. Noile molecule vizează mai multe arii terapeutice, precum oncologia, hematologia, poliartrita reumatoidă, diabetul şi hepatita. Sunt principalele zone de terapie unde inovaţia şi-a spus cuvântul în ultima perioadă", a adăugat Marius Savu.
Preşedintele ANMDM nu a putut preciza cu exactitate câte molecule vor fi scoase de pe lista de medicamente compensate, dar a estimat că ar putea fi vorba de zeci de produse, probabil sub 100.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe