Agenţie guvernamentală britanică,acuzată că a minţit într-un presupus caz de exploatare a unor copii

O agenţie guvernamentală britanică a minţit în legătură cu un caz de presupusă sclavie a unor copii români pentru a-şi promova în mod fals activitatea şi pentru a primi o finanţare mai mare de la buget, relatează Daily Mail.

Urmărește
8 afișări

Cazul unor copii români care lucrau pe un câmp de ceapă din Worcestershire a explodat în presa britanică şi în cea internaţională în luna octombrie a anului trecut. Conform unei agenţii guvernamentale britanice, copiii români cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani erau "sclavi" pe o plantaţie de ceapă.

Şefii instituţiei au dat declaraţii despre acest caz în mass media britanică şi internaţională, lăudându-şi munca. Totuşi, imediat după descoperirea cazului, serviciile sociale britanice au infirmat ipoteza
"sclaviei", susţinând că este vorba de o alegere făcută de copii, care lucrau la câmp însoţiţi de părinţii lor.

Preşedintele agenţiei, Paul Whitehouse, a fost, probabil, încântat atunci când a aflat că angajaţii săi au găsit cazul copiilor care lucrau pe câmpul de ceapă. Instituţia nu ştia, la acel moment, care va fi procentul din buget care-i va fi tăiat, în contextul măsurilor anticriză ale Guvernului britanic, notează jurnaliştii de la Daily Mail.

În ciuda faptului că serviciile sociale au contrazis varianta sclaviei, şefii agenţiei au continuat să vorbească despre acest caz, exagerând realitatea pentru a-şi promova activitatea.

O angajată a instituţiei, Almut Gadow, avocat, s-a hotărât să dea în vileag "înşelătoria", acuzându-şi şefii că au continuat campania publicitară înşelând astfel publicul, cu scopul de a-şi justifica bugetul de 5 milioane de lire sterline, scriu cei de la Daily Mail.

"Începuse să mă enerveze situaţia şi am spus că dacă mai insistă pe această minciună cu sclavia şi cu traficul de copii voi da în vileag întreaga înşelătorie. M-a uimit cinismul cu care se foloseau de povestea copiilor şi a părinţilor lor", a declarat Almut Gadow pentru Daily Mail.

Ea a acuzat, totodată, faptul că operaţiunile instituţiei au drept scop vizibilitatea în presă, nu eficienţa.

"Operaţiunile noastre sunt orientate către presă. Nu contează ce realizăm, contează ce titluri în presă reuşim să obţinem", a mai declarat femeia.

Angajata a trimis chiar şi câteva mailuri supervizorilor ei, cerându-le să-l oprească pe preşedintele instituţiei să mai apară în public şi să vorbească despre "sclavia" descoperită.

Preşedintele Paul Whitehouse a declarat pentru Daily Mail că nu i s-a spus niciodată că în acest caz nu este vorba despre sclavie a copiilor, afirmând că de fiecare dată când a vorbit despre subiect a făcut-o "cu bună credinţă".

El a adăugat că este "o mare prostie" să se creadă că agenţia a exploatat mediatic povestea.

Nu este însă pentru prima dată când Paul Whitehouse este acuzat că face declaraţii publice mincinoase. Pe când era şef al Poliţiei din Sussex, acesta a ţinut o conferinţă de presă după ce poliţiştii au ucis un bărbat suspectat de trafic de droguri. Whitehouse a spus atunci că bărbatul era "periculos" şi că era căutat pentru tentativă de omor, însă informaţiile s-au dovedit a fi false.

Whitehouse a părăsit poliţia la scurt timp, primind plăţi compensatorii de 1 milion de lire sterline, mai scriu jurnaliştii de la Daily Mail.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici