- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.06.2014, 19:32)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agenţii care mediază trimiterea muncitorilor români în străinătate nu vor mai putea cere comisioane
Agenţii de ocupare a forţei de muncă nu vor mai putea percepe tarife de mediere, comisioane, garanţii sau orice alte taxe de la cei care solicită locuri de muncă în străinătate şi vor fi obligaţi să încheie toate contractele şi în limba română, potrivit unui proiect de lege elaborat de MMFPSPV.
Urmărește
1833 afișări
Agenţii care mediază trimiterea lucrătorilor români în străinătate nu vor mai putea cere comisioane (Imagine: Mediafax Foto)
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.
Una dintre cele mai importante modificări se referă la interzicerea perceperii de către agenţii de ocupare a forţei de muncă de la solicitanţii locurilor de muncă atât a unor tarife de mediere, comisioane, garanţii sau orice alte taxe, inclusiv cele pentru transport, în contextul efectuării serviciilor de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate, cât şi a unor sume de bani pentru operaţiuni conexe sau accesorii medierii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
Agenţii de ocupare a forţei de muncă sunt cei care desfăşoară activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români cu domiciliul în România care solicită să lucreze pe baza ofertelor ferme de locuri de muncă transmise din străinătate de persoane juridice sau fizice, în calitate de angajator, sau de parteneri de mediere străini.
În situaţia interpunerii unor parteneri de mediere străini, între agentul de ocupare a forţei de muncă şi angajatorul străin, obligaţiile stabilite prin proiectul de act normativ şi de contractul de mediere pentru agent se menţin până la încheierea de către persoana mediată a contractului individual de muncă.
"Interpunerea partenerilor de mediere sau a altor categorii de intermediari români, între agentul de mediere român, persoana mediată şi angajator este interzisă", se arată în proiect.
Activităţile de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate constau, în principal, în: constituirea unei baze de date privind solicitanţii de locuri de muncă şi ofertele ferme de locuri de muncă în străinătate, identificarea locurilor de muncă oferite de angajatori din străinătate sau de parteneri de mediere străini, publicarea locurilor de muncă şi a condiţiilor de ocupare a acestora pe pagina web a societăţii, preselecţia sau selecţia candidaţilor, procesarea documentelor solicitanţilor locurilor de muncă din străinătate şi întreprinderea oricăror demersuri pentru angajarea persoanelor selectate pe locurile de muncă oferite.
Pentru activitatea de mediere a angajării, agenţii de ocupare vor fi obligaţi să încheie în formă scrisă, cu cetăţenii români care solicită să lucreze în străinătate numai contracte de mediere, iar aceste servicii se vor fără perceperea de tarife de mediere, comisioane, garanţii sau orice alte taxe, inclusiv cele pentru transport, de la solicitanţii locurilor de muncă.
"Perceperea unor sume de bani pentru operaţiuni conexe sau accesorii medierii, în principal traduceri de acte, consultanţă şi îndrumare pentru angajare, sprijin pentru redactarea unor documente necesare angajării (curriculum -vitae, scrisoare de intenţie sau de motivaţie), examinare medicală şi psihologică, testare a aptitudinilor şi abilităţilor, preselecţie, instruire şi formare, sau orice alte activităţi în legătură cu angajarea sau căutarea unui loc de muncă, este interzisă", se mai arată în proiectul de act normativ pus în dezbatere publică.
Pentru a putea desfăşura activitatea de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate agenţii de ocupare a forţei de muncă trebuie să îndeplinească cumulativ mai mult multe condiţii: să fie înregistraţi la ITM în a cărui rază teritorială îşi au sediul, să aibă încheiate cu persoane juridice/fizice ce au calitate de angajator, sau parteneri de mediere străini, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă, să dispună de spaţiul şi dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii şi să aibă încadrat în muncă personal care face dovada experienţei în recrutare de personal.
Proiectul mai prevede că după înregistrarea la ITM, agenţii de ocupare a forţei de muncă vor organiza o bază de date care să cuprindă ofertele ferme de locuri de muncă din străinătate (trebuind precizate, printre altele, datele de identificare ale angajatorului, durata ofertei, funcţia, meseria sau ocupaţia şi tariful orar, salariul lunar, moneda în care se efectuează plata), informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a locurilor de muncă şi datele de identificare ale solicitanţilor locurilor de muncă, precum şi datele referitoare la calificările şi aptitudinile acestora.
Pentru ţările în care contractele individuale de muncă se încheie în formă scrisă, agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea acestora şi în limba română, înainte de plecarea salariatului din România, şi au obligaţia de a păstra, la sediul social sau la sediile secundare, o copie în limba română a contractului individual de muncă, pe care îl vor pune la dispoziţia inspectorilor de muncă.
Agenţii care nu respectă prevederil legale vor putea fi sancţionat cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 20.000 de lei sau chiar cu retragerea certificatului de înregistrare şi imposibilitatea desfăşurării activităţii pentru o perioadă de doi ani, în cazul în care legislaţia este încălcată în mod repetat.
Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până în 16 iulie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe