Agenţii de muncă temporară trebuie să îndeplinească mai multe condiţii şi să dea garanţii financiare
Agenţii de muncă temporară trebuie să îndeplinească mai multe condiţii pentru a fi autorizaţi şi să constituie o garanţie financiară care să acopere contravaloarea a 40 de salarii de bază minime brute pe ţară, potrivit unui proiect de act normativ supus dezbaterii publice de Ministerul Muncii.
Proiectul de Hotărâre privind condiţiile de funcţionare, precum şi procedura de autorizare a agentului de muncă temporară prevede că pot fi încadraţi la un angajator ca agent de muncă temporară şi cetăţenii străini sau apatrizii, cu domiciliul sau reşedinţa în România, în baza autorizaţiei de muncă sau a permisului de şedere în scop de muncă eliberat potrivit legii.
Potrivit proiectului de act normativ, pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare ca agenţi de muncă temporară, solicitanţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să fie constituiţi potrivit legii şi să aibă prevăzut în actul constitutiv, ca obiect principal de activitate, "activităţi de contractare, pe baze temporare, a personalului conform codului CAEN", să nu înregistreze debite la bugetul de stat sau la bugetele locale, să nu figureze în evidenţele cazierului fiscal cu fapte sancţionate de reglementările financiare, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară, să nu aibă aplicate sancţiuni în ultimele 24 luni anterioare datei formulării cererii de autorizare pentru încălcarea repetată a prevederilor legislaţiei muncii, comerciale şi fiscale şi să constituie o garanţie financiară.
Garanţia financiară va fi constituită prin depunerea unei sume într-un cont distinct deschis la o bancă din România, care să acopere contravaloarea a 40 de salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, la care se adaugă contribuţiile datorate de către angajator bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
"Garanţia financiară se va putea utiliza numai pentru plata de către agentul de muncă temporară a drepturilor de natură salarială, a celorlalte drepturi băneşti negociate cu ocazia încheierii contractului colectiv de muncă, respectiv a contractului de muncă temporară, precum şi a contribuţiilor datorate de către angajator bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. La data scadenţei, agentul de muncă temporară este obligat să le execute, iar în cazul în care fondurile proprii nu acoperă aceste obligaţii, se va utiliza garanţia financiară constituită", se arată în proiectul de hotărâre elaborat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
Dacă în termen de 15 zile calendaristice de la data la care obligaţiile privind plata salariului şi cele privind contribuţiile şi impozitele au devenit scadente şi exigibile agentul de muncă temporară nu deţine fondurile necesare sau garanţia nu este suficientă pentru acoperirea acestora, ele vor fi plătite de utilizator, în baza solicitării salariatului temporar sau a inspectorului de muncă.
Agentul de muncă temporară este obligat să menţină suma reprezentând garanţia financiară la nivelul a 40 de salarii de bază minime brute pe ţară, prin completarea acesteia în termen de cinci zile de la data micşorării acesteia.
Autorizarea persoanelor juridice va fi făcută de MMFPS, la propunerea agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au sediul.
Proiectul de act normativ mai prevede că tariful de autorizare sau de prelungire a autorizaţiei este de trei câştiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul solicitării autorizaţiei sau prelungirii acesteia.
Persoanele juridice care solicită autorizarea sau prelungirea autorizaţiei virează contravaloarea tarifului în contul MMFPS, bani care se constituie ca venituri la bugetul de stat, potrivit legii.
Ministerul va evalua îndeplinirea condiţiilor de autorizare şi va soluţiona cererea de autorizare în 30 de zile de la data înregistrării acesteia prin eliberarea autorizaţiei de funcţionare sau prin respingerea cererii solicitantului.
Dacă constată că documentele depuse la dosarul de autorizare nu sunt complete, MMFPS respinge motivat cererea de autorizare, caz în care suma corespunzătoare tarifului, depusă iniţial pentru obţinerea autorizaţiei, nu se restituie.
Pentru înregistrarea agenţilor de muncă temporară autorizaţi, MMFPS va înfiinţa Registrul naţional de evidenţă a agenţilor de muncă temporară autorizaţi, înregistrarea urmând să se facă în maxim 15 de zile calendaristice de la data autorizării.
În perioada de valabilitate a autorizaţiei de funcţionare, agentul de muncă temporară are obligaţia de a comunica agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia şi-au stabilit sediul social orice modificare privind denumirea, sediul, înfiinţarea de subunităţi fără personalitate juridică, în termen de 30 zile calendaristice de la data producerii acestora.
La încetarea activităţii, agentul de muncă temporară este obligat să depună autorizaţia de funcţionare în termen de 15 zile calendaristice, la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă.
Agentul va încheia cu salariatul temporar un contract de muncă temporară, în scris, în limba română. De asemenea, pentru fiecare nouă misiune de muncă temporară, între părţi va fi încheiat un nou contract de muncă temporară, în care vor fi precizate toate elementele care sunt modificate.
Contractul de muncă temporară încheiat pentru mai multe misiuni de muncă temporară încetează la terminarea ultimei misiuni pentru care a fost încheiat. Agentul de muncă temporară va pune la dispoziţia utilizatorului un salariat temporar, în baza unui contract de punere la dispoziţie încheiat în formă scrisă.
Condiţiile de bază de angajare şi de muncă aplicabile salariaţilor temporari sunt, pe durata misiunii de muncă temporară la un utilizator, cel puţin acelea care s-ar aplica salariaţilor în cazul în care aceştia ar fi fost recrutaţi direct de către utilizatorul respectiv pentru a ocupa acelaşi loc de muncă.
Dacă misiunea de muncă temporară oferită de agentul de muncă temporară poate pune în pericol viaţa, integritatea fizică şi/sau psihică a salariatului temporar, acesta este îndreptăţit să refuze misiunea de muncă temporară, refuzul făcându-se în formă scrisă şi neputând constitui motiv de sancţiune sau concediere.
Agenţii de muncă temporară au obligaţia de a ţine evidenţa contractelor de muncă temporară şi de a le înregistra în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, în condiţiile legii.
Utilizatorul salariaţilor temporari are ca obligaţii să informeze salariaţii temporari cu privire la toate locurile de muncă vacante existente, în vederea asigurării egalităţii de şanse cu ceilalţi angajaţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la utilizator, să asigure accesul la cursurile de pregătire profesională pe care le organizează pentru salariaţii săi, să pună la dispoziţia reprezentanţilor salariaţilor informaţiile cu privire la utilizarea salariaţilor temporari, în cadrul informării generale privind ocuparea forţei de muncă, să le asigure aceleaşi drepturi cu cele ale salariaţilor angajaţi cu contract individual de muncă la utilizator, să efectueze instructajul în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, atât cel primar cât şi cel periodic şi să deţină în mod valabil toate avizele şi autorizaţiile necesare desfăşurării activităţii pentru care salariaţii temporari îi sunt puşi la dispoziţie de agentul de muncă temporară.
Proiectul de act normativ mai prevede că utilizatorul poate încheia cu salariatul temporar un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată numai după încetarea misiunii, un astfel de contract putând fi încheiat şi în perioada misiunii, cu acordul expres al agentului de muncă temporară.
Documentul va fi în dezbatere publică până în 18 iunie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO