- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.01.2015, 16:00)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aglomeraţie în centrele pentru persoane fără adăpost, din cauza gerului
Centrele pentru persoane fără adăpost din mai multe oraşe din ţară sunt supraaglomerate, numărul persoanelor ridicate de pe străzi de către autorităţi depăşind cu mult numărul locurilor de cazare, în condiţiile în care temperaturile din ultimele zile au fost foarte scăzute.
Urmărește
795 afișări
Aglomeraţie în centrele pentru persoane fără adăpost, din cauza gerului
La Buzău, centrul de zi şi de noapte pentru persoane fără adăpost este supraaglomerat, numărul asistaţilor depăşind cu mult numărul locurilor de cazare din adăposturi.
Potrivit directorului unităţii, Daniel Lambru, în centrul de zi şi de noapte pentru persoane fără adăpost sunt disponibile 25 de locuri pentru persoanele care nu au o locuinţă, centrul fiind supraaglomerat acum, din cauza gerului. În acest moment, sunt adăpostiţi în centru aproximativ 40 de oameni ai străzii, mulţi dintre ei fiind aduşi aici de pompieri, jandarmi, Poliţie Locală sau Ambulanţă, care i-au ridicat din diverse locuri din municipiul Buzău.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Majoritatea asistaţilor au fost aduşi de autorităţi, Salvare, Poliţie, Jandarmerie. Puţini au venit din proprie iniţiativă. Celor din municipiul Buzău care sunt eligibili pentru a sta în centru li se face dosar şi pot sta la noi până la trei luni. Cei care nu se califică pentru a rămâne sunt ţinuţi doar până când trece situaţia cu vremea extrem de rece, după care vor trebui să se descurce”, a declarat, joi, Daniel Lambru, directorul centrului de zi şi de noapte pentru persoane fără adăpost din Buzău.
Pentru ca o persoană să fie primită în centrul pentru persoane fără adăpost, trebuie să nu sufere de o boală transmisibilă, iar pentru a depista acest lucru asistaţii sunt supuşi unui control amănunţit înaintea cazării în centru. Ulterior, ei sunt deparazitaţi.
"Persoanele fără adăpost sunt controlate în primă instanţă la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru a vedea dacă nu suferă de o boală cronică transmisibilă, iar apoi sunt duse la centru, unde întâi sunt deparazitate, li se spală toate hainele. În centru au acces doar în pijama şi halat, în niciun caz cu hainele cu care merg pe stradă. Ceea ce li se oferă este masa de la cantina socială şi un loc de dormit”, a explicat Daniel Lambru.
Costul întreţinerii unui asistat în centru este de 16,6 lei pe zi. Asistaţii care au venituri peste limita salariului minim trebuie să plătească 30% din acestea la casieria centrului, iar persoanele care nu au nicio sursă de venit vor trebui să muncească în folosul comunităţii cinci ore pe zi.
În noaptea de miercuri spre joi, autorităţile buzoiene au ridicat de pe străzi cinci persoane fără locuinţă. Trei au fost duse la un centru pentru persoane fără adăpost din Râmnicu Sărat, iar două au fost transportate iniţial la spital, după care, întrucât starea acestora de sănătate era bună, au fost duse în centrul din Buzău.
În municipiul Buzău, joi dimineaţă, s-au înregistrat minus 14,6 grade Celsius, iar la Râmnicu-Sărat, minus 17,3 grade Celsius.
Şi la Ploieşti, adăpostul de noapte aflat în subordinea Asociaţiei Serviciilor Social Comunitare (ASSC) din cadrul Primăriei este foarte aglomerat în această perioadă, numărul celor fără adăpost care merg să îşi petreacă noaptea în acest aşezământ fiind cu aproximativ 50 la sută mai mare decât numărul de locuri.
Directorul ASSC Ploieşti, Dan Dinu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că dacă în mod normal aproximativ 40 de oameni ai străzii merg să îşi petreacă noaptea în adăpostul Primăriei, în perioadele geroase din această iarnă numărul celor care au mers în centru este, în medie, de 65 - 70 de persoane, iar în unele nopţi acesta a depăşit 70 de persoane, în condiţiile în care centrul are o capacitate de 50 de paturi. Pentru a-i putea caza pe toţi cei fără apăpost, autorităţile au adus saltele în centru.
”Avem 30 de saltele pe care le întindem în uscătorie, în sala de mese, pentru că nu putem să-i lăsăm afară pe aceşti oameni” a spus Dan Dinu.
În aceste zile, mai multe persoane fără adăpost au fost ridicate de pe străzile din Ploieşti de către chipajele medicale ale Serviciului de Ambulanţă Prahova.
Şi la Râmnicu Vâlcea zeci de oameni fără adăpost s-au refugiat în centrul social al Primăriei.
Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea, Daniel Ionescu, 23 de oameni ai străzii se află joi în Centrul Social de Urgenţă ”Ioana”. Unii au venit singuri la centrul social, pentru că nu au putut îndura frigul, în timp ce alţii au fost ridicaţi de pe străzi fie de către echipajele de la Ambulanţă, fie de către poliţiştii locali. Pe lângă cazare, oamenii străzii care merg la centrul social al Primăriei Râmnicu Vâlcea primesc şi o masă la cantina de ajutor social.
La Târgovişte, în ultimele zile poliţiştii Inspectoratului Judeţean Dâmboviţa au ridicat de pe străzi mai multe persoane fără adăpost pe care le-au dus într-un centru social special amenajat. În cazul celor bolnavi, poliţiştii au cerut sprijinul Serviciului de Ambulanţă. Poliţiştii dâmboviţeni fac apel la cetăţeni ca dacă observă persoane care stau pe străzi în frig să sune la 112 şi să anunţe prezenţa acestora, pentru a preveni astfel decesul lor.
La Braşov, peste 50 de persoane au ajuns, în noaptea de miercuri spre joi, la centrul pentru persoane fără adăpost de pe strada Zizinului, după ce au fost ridicate de poliţişti şi jandarmi de pe străzi sau din gări, în condiţiile în care au fost minus 30 de grade Celsius.
Centrul de pe stada Zizinului, care se află în subordinea Direcţiei de Servicii Sociale a Primăriei Braşov, găzduieşte în mod constant 80 de persoane fără adăpost, iar din cauza temperaturilor foarte scăzute din ultimele zile au mai fost aduse 42 de persoane, în noaptea de marţi spre miercuri, şi 53 de persoane în noapte de miercuri spre joi.
”Din cauza temperaturilor foarte scăzute, am dechis centrul de urgenţă, unde primim pe oricine - persoane aduse cu ambulanţa sau de poliţişti şi jandarmi, din gări sau de pe stradă. Facem acest lucru pentru a nu se ajunge în situaţia ca cineva să moară de frig, deşi acest lucru nu s-a întâmplat de mulţi ani la Braşov. În acest moment, avem 53 de persoane în plus primite în regim de urgenţă, faţă de cele 80 rezidente“, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Adriana Bălean, directorul centrului pentru persoane fără adăpost.
Cei aduşi în centru sunt, de regulă, persoane adulte care nu au unde locui şi care dovedesc că doresc să se integreze în societate şi să îşi caute un loc de muncă. Centrul de zi oferă asistenţă socială, medicală şi psihologică, precum şi o masă pe zi. Persoanele rezidente au drept de şedere şase luni, cu posibilitatea prelungirii pentru încă trei luni.
Cea mai scăzută temperatură, de minus 35 de grade Celsius, s-a înregistrat, joi dimineaţă, la Întorsura Buzăului, în judeţul Covasna.
La Miercurea Ciuc, unde au fost minus 29 de grade Celsius, un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost găsit mort, joi dimineaţă, în apropierea unei clădiri dezafectate de la periferia oraşului, primele informaţii arătând că decesul ar fi fost provocat de frig.
Tot joi dimineaţă, un bărbat fără adăpost, în vârstă de 43 de ani, a fost găsit mort într-un canal dintr-un parc din Ploieşti, cel mai probabil din cauza frigului, în condiţiile în care au fost minus 18 grade Celsius.
Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat, luni, că începând de marţi şi până vineri vremea va fi geroasă în toată ţara, cu temperaturi minime sub minus 15 grade şi, în unele zone, sub minus 25 de grade, în timpul zilei temperaturile maxime fiind între minus zece şi zero grade.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20