Aglomeraţie şi haos la depunerea declaraţiilor pentru pensii şi şomaj

Mii de persoane stau la cozi, miercuri, la casele de pensii şi la agenţiile de ocupare a forţei de muncă din ţară pentru a-şi depune declaraţiile aferente veniturilor din drepturi de autor şi PFA, cu toate că ministrul Muncii a anunţat că nu vor exista penalităţi pentru depăşirea termenului.

Urmărește
260 afișări
Imaginea articolului Aglomeraţie şi haos la depunerea declaraţiilor pentru pensii şi şomaj

Aglomeraţie şi haos la depunerea declaraţiilor pentru pensii şi şomaj (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Sibiu: Sute de persoane stau la cozi pentru depunerea declaraţiilor privind drepturile de autor

Sute de persoane stau, miercuri, la cozi la Casa Judeţeană de Pensii, la Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru depunerea declaraţiilor privind obţinerea de venituri din drepturi de autor.

Sibienii care trebuie să depună declaraţii privind obţinerea de venituri din drepturi de autor s-au aşezat la cozi încă de la primele ore ale dimineţii, vrând să reuşească să depună în termenul limită declaraţiile necesare.

Oamenii s-au arătat nemulţumiţi de timpul mare petrecut pentru completarea actelor, dar şi de orele petrecute la cozi. În plus, s-au plâns de termenul scurt în care au fost nevoiţi să ducă la îndeplinire noile obligaţii.

"Cu ordonanţa asta trebuia să ne lase mai mult timp. Nimeni nu poate de pe o zi pe alta să facă ce vor ei. De două zile umblu întruna, de azi-dimineaţă stau la cozi şi încă nu am terminat. Şi toate astea pentru ce! Că la şomaj am de plătit exact un leu", a declarat una dintre persoanele care stătea la coadă la AFOJM Sibiu.

Cluj: Sute de persoane la ghişeele CJP şi AJOFM pentru depunerea declaraţiilor de pensii şi şomaj

Sute de persoane s-au prezentat, miercuri dimineaţă, încă de la 7.00, la ghişeele Casei Judeţene de Pensii Cluj şi AJOFM, instituţii aflate în aceeaşi clădire din Cluj-Napoca, pentru a depune declaraţii ca PFA sau pentru drepturile de autor şi a plăti contribuţiile individuale de pensii şi şomaj.

Ghişeele celor două instituţii s-au deschis la ora 8.00, dar mulţi oameni s-au aşezat la coadă încă de la ora 7.00 pentru a scăpa mai repede.

"Am ajuns la 7.00 şi erau deja câţiva în faţa mea. Am venit devreme pentru că nu îmi pot pierde timpul pe la cozi. Timpul înseamnă bani pentru mine", a declarat un taximetrist care a stat la coadă două ore doar pentru declaraţii.

Reprezentantul unei persoane fizice autorizate (PFA), care are o mică afacere de reparat ceasuri în Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că a fost învoit de la locul de muncă pentru a sta la cozi.

"Nu mi se pare normal să vin lunar să pierd câteva ore la cozile de la instituţii să completez declaraţii şi să dau bani la stat", a spus acesta.

Timiş: Sute de persoane aşteaptă la rând să depună declaraţiile pentru drepturi de autor

Sute de persoane stau la cozi, miercuri, la Casa Judeţeană de Pensii şi la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş pentru depunerea declaraţiilor privind obţinerea de venituri din drepturi de autor, numărul ghişeelor fiind dublat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Timiş, Viorel Popa, circa o sută de persoane s-au prezentat, pe oră, miercuri, pentru a depune declaraţiile privind obţinerea de venituri din drepturi de autor, numărul ghişeelor fiind dublat pentru a satisface fluxul mare de oameni.

"Am pornit cu patru ghişee, însă pentru că oamenii au venit în număr foarte mare am crescut numărul lor la şase şi apoi la opt, până la ora 12.00. În primele patru ore ale zilei, 400 de cetăţeni şi-au depus declaraţiile", a declarat Viorel Popa.

La rândul său, şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Liviu Neguţ, a afirmat că numărul ghişeelor deschise a fost dublat, miercuri, de la două la patru, pentru ca persoanele care doresc să depună declaraţiile privind obţinerea de venituri din drepturi de autor să nu stea mai mult de jumătate de oră la coadă.

Zeci de braşoveni au stat la cozi pentru a depune declaraţiile pentru şomaj şi pensii

Câteva zeci de braşoveni s-au aşezat la cozi, în cursul zilei de miercuri, la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov pentru a depune declaraţiile pentru veniturile din drepturile de autor şi PFA, fără a se crea îmbulzeală.

Cele două instituţii au suplimentat atât numărul de angajaţi la ghişee, cât şi programul de lucru cu publicul.

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Braşov a decis ca, în mod excepţional, luna aceasta să prelungească termenul de depunere a declaraţiilor până în 31 august, dar şi programul cu publicul, în cazul în care este nevoie.

"Pentru că este o noutate şi pentru noi, vom vedea cum se va proceda în lunile viitoare. Acum declaraţia trebuie depusă personal la sediul nostru, pentru că trebuie să fie însoţită şi de certificatul de înregistrare fiscală şi de convenţiile sau contractele pe care le are fiecare persoană", a declarat Cristina Trifan, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Sute de constănţeni au stat la coadă pentru a-şi depune declaraţiile la şomaj şi pensii

Sute de constănţeni care realizează venituri din activităţi independente au stat, miercuri, la cozi la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă şi la Casa Judeţeană de Pensii pentru a-şi depune declaraţiile.

La Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă din Constanţa au fost amenajate patru ghişee pentru depunerea declaraţiilor, astfel că la cozi nu se strângeau mai mult de opt sau zece persoane.

Problemele apăreau, însă, în momentul în care acestea trebuia să achite taxa la un alt ghişeu. Oamenii erau nemulţumiţi pentru că trebuia să stea cel puţin o oră la această coadă pentru a achita sume cuprinse între 1 leu şi 5 lei.

Unii au solicitat reprezentanţilor AJOFM Constanţa deschiderea unui alt ghişeu pentru încasarea banilor, dar li s-a răspuns că acest lucru nu este posibil.

Cei mai grăbiţi au fost sfătuiţi să revină în zilele următoare pentru achitarea taxei întrucât nu vor fi penalizaţi.

Data de 25 august este termenul limită, însă aglomeraţia pentru depunerea documentelor în vederea achitării contribuţiilor pentru pensii şi şomaj a apărut abia luni, fiind amplificată şi de faptul că în unele cazuri nu este clar ce documente trebuie depuse, în altele încă nu se cunosc conturile în care ar urma să intre banii, formularele au fost publicate târziu, iar regulile privind depunerea declaraţiilor pentru contribuţiile individuale la şomaj, pensie şi asigurări de sănătate sunt neclare şi interpretate diferit chiar de către funcţionari din instituţiile care gestionează situaţia.

Persoanele care nu reuşesc să depună la timp declaraţiile aferente veniturilor din drepturi de autor nu vor fi penalizate, aceste documente putând fi depuse în toată această săptămână, iar neconcordanţele care se pot ivi pot fi refăcute, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

"După ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplica penalităţi, dacă se va dovedi reaua-credinţă. Este normal ca oamenii să înveţe (ce au de făcut - n.r.), să înveţe şi cei care lucrează cu ei", a spus ministrul, adăugând că este falsă toată această "isterie".

Şeitan a precizat că, de zece ani, înperioada 24 - 25 a fiecărei luni, este aglomeraţie mare la casele de pensii şi la agenţiile şomaj, doarece în această perioadă vin şi reprezentanţii firmelor care trebuie să depună documentele. De obicei, toată lumea lasă pentru ultimele zile să facă acest lucru.

Sunt şi conturi în care se pot depune bani, a precizat Şeitan, el adugând că orice declaraţie care intră într-un sistem trebuie făcută manual, deoarece este nevoie de semnătură, iar pentru persoanele fizice încă nu există coduri care să permită semnătura electronică.

Ministrul a precizat că "lucrurile au fost puse la punct şi sunt ţinute sub control", programele de lucru fiind prelungite până la ora 18.00 - 19.00.

"S-a speriat lumea că se vor plăti amenzi dacă nu depun azi (miercuri - n.r.) declaraţiile. Se pot depune declaraţiile toată această săptămână, probabil şi săptămâna viitoare", a completat Mihai Şeitan.

Potrivit ministrului, "atacul din presă" potrivit căruia ar fi haos pentru efectuarea acestor plăţi este "nejustificat".

Premierul Emil Boc a declarat, marţi seară, răspunzând unei întrebări legate de faptul că 500.000 de beneficiari de drepturi de autor sunt în postura de a se prezenta lunar la ghişee cu declaraţii pentru a plăti taxe, că este vorba despreo supoziţie, afirmând că o asemenea informaţie nu se confirmă.

"Nu am această informaţie. Am auzit-o azi (marţi, nr.) spusă doar ca dată şi ca supoziţie. Eu nu am cunoştiinţă despre aşa ceva. Atâta vreme cât situaţia nu există, este doar o afirmaţie... Oamenii stau la cozi, dar nu pentru situaţia pe care mi-o invocaţi... Va trebui să vină oamenii cu o analiză cerută, pentru că o asemenea afirmaţie pe care aţi auzit-o nu s-a confirmat", a declarat Emil Boc.

El i-a indicat pe miniştrii Sebastian Vlădescu şi Mihai Şeitan ca persoane care pot oferi informaţii ce ţin de componenta tehnică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici