- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Agricultorii au încheiat protestele după ce au depus la Guvern un memoriu
Agricultorii au încheiat protestele organizate, miercuri, în Capitală, după ce au depus un memoriu la Guvern cu solicitările lor, anunţând că aşteaptă din partea autorităţilor să îi cheme la discuţii în vederea găsirii unor soluţii de rezolvare a problemelor lor.
În jurul orei 12.30, agricultorii adunaţi în Piaţa George Enescu au plecat în marş pe Bulevardul Magheru spre sediul Guvernului. După ce au depus un memoriu la Guvern cu solicitările lor, agricultorii au plecat spre maşinile care îi aşteptau pe Bulevardul Aviatorilor, de unde vor pleca spre locurile de reşedinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Agricultorii cer reducerea cu 50 la sută a preţul motorinei pentru agricultură, finanţarea domeniului şi pregătirea pentru irigaţii. Protestatarii vor ca motorina pentru agricultură să fie doi lei litrul, cum este în ţările Uniunii Europene cu agricultură dominantă. În prezent aceştia plătesc patru lei pe litrul de motorină.
"Cerem această reducere pentru ca deviziul de cultură să scadă astfel ca ţăranul român să aibă un profit. În momentul de faţă nu există resurse pentru aprovizionarea cu motorină", a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli de România (LAPAR), Marcel Cucu.
O altă solicitare a agriculturilor este finanţarea domeniului în ceea ce priveşte plăţile europene şi complementare. Aceştia susţin că deşi campania de primăvară a început, la fermieri nu a ajuns niciun ban.
Rezolvarea situaţiei sistemului de irigaţii care, în opinia agricultorilor, este "în paragină" este o altă solicitare a protestatarilor. "Sunt zone din ţară supuse an de an secetei: Bărăgan, Dobrogea, sudul Olteniei, sudul Moldovei, iar sistemul de irigaţii conceput este trecut pe linia moartă de acum 20 de ani şi nimeni nu se implică în reabilitarea lui", a spus Cucu.
Preşedintele LAPAR, Marcel Cucu, a declarat că agricultorii vor să transmită un mesaj premierului Călin Popescu Tăriceanu, întrucât "agricultura are nevoie de decizii politice la nivel înalt".
Principalele trei revendicări ale agricultorilor sunt plata subvenţiilor pe suprafaţă din fonduri UE aferente anului 2007, reducerea costului cu motorina din agricultură şi repararea sistemelor de irigaţii.
În ceea ce priveşte subvenţiile, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a anunţat că va începe în această săptămână autorizarea plăţilor, care vor fi acordate tuturor fermierilor până la finele lunii mai. Agricultorii trebuie însă să înceapă lucrările la culturile de primăvară, care nu pot fi amânate până în mai.
Fermierii pot apela la credite preferenţiale, de la anumite bănci cu care APIA încheie o convenţie, pentru a primi un avans de 75% din subvenţia cuvenită.
În ceea ce priveşte motorina, Guvernul a aprobat acordarea unei subvenţii de un leu pe litru, dar fermierii cer şi reducerea accizei, până la 21 de euro pe mia de litri.
"Dacă subvenţia promisă a fost reglementată, dar în mod nesatisfăcător, ministrul Finanţelor refuză cu obstinaţie un dialog de reglementare (pe tema reducerii accizei - n.r.), în condiţiile în care agricultorii sunt nevoiţi să iasă la lucrările din câmp", mai arată LAPAR.
De altfel, costurile ridicate cu motorina din agricultură este unul dintre motivele pentru care membrii federaţiei sindicale Agrostar au pichetat, marţi, Ministerul Agriculturii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.