- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agricultorii vor primi 200 de lei pe hectar pentru înfiinţarea culturilor de toamnă
Agricultorii vor primi o subvenţie de 200 de lei pe hectar pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, în limita unei suprafeţe de 120 de hectare pe fermă, a anunţat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Agricultorii vor primi 200 de lei pe hectar pentru înfiinţarea culturilor de toamnă
"Vom acorda un sprijin financiar sub forma unei subvenţii de 200 lei pe hectar pentru culturile de toamnă cu suprafeţe cuprinse între 1 şi 120 hectare, este vorba de exploataţiile mici şi mijlocii. Suma maximă nu poate depăşi 7.500 euro pentru fiecare beneficiar, indiferent de suprafaţă. În baza estimărilor Ministerului Agriculturii, de această schemă vor beneficia 435.000 de ferme din România şi ajutorul va fi acordat într-o singură tranşă pentru fiecare beneficiar", a declarat Tăriceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Termenul de depunere a cererilor a cererilor este 15 noiembrie.
Totodată, în şedinţa de Guvern de miercuri au fost aprobate o serie de alte măsuri pentru sprijinirea agricultorilor, respectiv acordarea de subvenţii pentru producătorii de legume şi fructe şi cei care practică agricultura ecologică, majorarea la 30% a plafonului de sprijin pentru creditele agricole pentru producţie şi suplimentarea fondurilor alocate pentru subvenţionarea motorinei cu un leu pe litru.
Sumele pentru sectorul legume-fructe variază între 1.100 lei pe hectar şi 3.700 lei pe hectar şi sunt acordate pentru suprafeţe de maxim trei hectare, iar pentru sectorul agriculturii ecologice sprijinul este de 700 lei pe hectar pentru culturi de viţă de vie şi livezi, aflate în perioada de conversie, pentru o suprafaţă de maxim 20 de hectare pentru fiecare producător.
Totodată, vor fi acordaţi 75 de lei pentru familia de albine certificată în sistemul de agricultură ecologică, până la de familii de albine pentru un producător, iar pentru terenul arabil, păşunile şi fâneţele aflate în perioada de conversie sprijinul este de 425 de lei pe hectar, pentru maxim 20 de hectare.
Măsurile au fost prezentate miercuri şi de ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că plafonul de sprijinire a creditelor pentru înfiinţarea culturilor de toamnă a fost majorat de la 10% la 30%. Sprijinul presupune că agricultorii vor primi 30% din valoarea creditului, după rambursare.
Totodată, Cioloş a arătat că sprijinul de 200 de lei pe hectar poate fi accesat în limita unei suprafeţe de 120 de hectar, iar fermierii care lucrează suprafeţe mai extinse pot folosi sprijinul la creditare pentru a finanţa lucrările pentru suprafeţele care depăşesc acest prag.
Ministerul Agriculturii a primit în şedinţa de Guvern de miercuri o suplimentare de 600 de milioane de lei, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, prin rectificare bugetară.
Cioloş a explicat că din această sumă 200 de milioane de lei sunt destinate spriinirii fermierilor cu subvenţia de 200 de lei pe hectar, iar restul banilor vor fi folosiţi pentru acordarea subvenţiilor pe cap de animal din sectorul zootehnic.
Ministrul a mai precizat că subvenţiile pentru producătorii de legume şi fructe şi cei care practică agricultura ecologică, aprobate miercuri, vor fi acordate din 2009.
Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli şi Ştefan Nicolae, preşedintele federaţiei sindcale Agriostar au arătat, în aceeaşi conferinţă de presă, că vor continua să facă presiuni la Bruxelles pentru creşterea mai rapidă a subvenţiilor din fonduri UE acordate agricultorilor români, astfel încât alinierea la nivelul european să fie realizată cât mai repede.
Cioloş a arătat de asemenea că egalizarea mai rapidă a nivelului subvenţiilor este una dintre cele mai importante puncte de interes pentru România în negocierea pe marginea reformării politicii agricole comune.
El a menţionat că va continua să poarte discuţii pe această temă la următorul Consiliu al miniştrilor Agriculturii din UE.
"Am subliniat că este o problemă esenţială să găsim o soluţie pentru o egalizare mai rapidă a subvenţiilor, şi nu în 2013 sau 2015. Vom aborda din nou această temă şi vom continua discuţiile până la finele lunii noiembrie, când la Consiliul de miniştri ai Agriculturii din UE se va lua o decizie pe aceste proiecte de regulamente privind evaluarea politicii agricole comune şi sperăm să obţinem acest lucru", a mai spus Cioloş.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO