Curtea de Conturi Hunedoara a stabilit, în urma unui control făcut la începutul acestui an la CNH, că sindicatele miniere au primit ilegal banii proveniţi dintr-un fond constituit la nivel de companie, pentru negocierea contractului colectiv de muncă, în valoare de 5,8 la mie raportat la fondul de salarii, care nu respectă prevederile contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional.
În urma controlului Camerei de Conturi Hunedoara s-a constatat că în perioada 2007-2009 CNH nu a respectat prevederea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, repectiv 1 leu/an/angajat şi a „a făcut plăţi pe baza unor deconturi către organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de companie, a căror valoare a fost estimată la 3.372.635 lei”.
Potrivit reprezentanţilor Curţii de Conturi, în acest mod au fost încălcate mai multe prevederi legale, potrivit cărora CNH ar fi trebuit să cuprindă în bugetul de venituri şi cheltuieli sumele destinate formaţiunilor sindicale care negociază contractul colectiv de muncă, însă nu a făcut acest lucru.
Acelaşi act indică şi faptul că nivelul cheltuielilor trebuia calculat având ca bază suma de 1 leu/salariat/an, raportat la numărul mediu de salariaţi din anul precedent, însă nu a fost respectată această procedură. Legal, din această sumă totală o treime trebuia reţinută pentru negocierea contractului colectiv de muncă la nivelul unităţii, o treime trebuia virată la federaţia patronală reprezentativă pe ramură, iar o treime trebuia virată în contul colector „Fondul de negociere al contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional”.
Potrivit Curţii de Conturi, aplicând formula „fond negociat =1 leu/salariat/an x nr. mediu de salariaţi din anul precedent”, în perioada 2007-2009 CNH putea constitui un fond total de negociere a contractului colectiv de muncă în sumă de doar 35.314 de lei.
În baza raportului Curţii de Conturi, conducerea CNH trebuie să stabilească nivelul prejudiciului produs companiei ca urmare a efectuării de plăţi către organizaţiile sindicale peste limita contractului colectiv de muncă şi să dispună măsuri pentru recuperarea acestuia.
Totodată, conducerea CNH trebuie să dispună constituirea şi virarea fondurilor destinate activităţilor în domeniul pregătirii, negocierii şi aplicării contractulului colectiv de muncă pe 2010 în limita prevederilor contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional.
Termenul limită dat de Curtea de Conturi pentru rezolvarea dispoziţiilor amintite este luna august.
Fondul de 5,8 la mie a fost folosit de sindicalişti pentru deplasări, telefoane mobile, închirieri de maşini, combustibil, chirii ale sediilor. Conform unei statistici întocmite chiar de cei din CNH, banii din fondul de 5,8 la mie s-au dus pe salarii, telefoane, maşini şi pe activităţi cultural-sportive.
Conducerea CNH nu a putut fi contactată.