- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ai carte dacă n-ai parte? Cât de inegal este învăţământul din România. Raport privind rezultatele PISA 2018
- Institutul pentru Solidaritate Socială lansează raportul privind inegalităţile educaţionale din România.
- Copiii nu au şanse egale în domeniul educaţiei.
- Elevii din mediul rural, cei mai afectaţi de inegalităţile din educaţie, spune raportul.
Cât de inegal este învăţământul din România. Raport privind rezultatele PISA 2018
Accesul elevilor la educaţie de calitate
- Mediul de rezidenţă este un factor important în accesul elevilor la educaţie de calitate.
Infrastructura şcolară în mediul rural nu are capacitatea necesară decât pentru asigurarea accesului elevilor în învăţământul obligatoriu de opt clase, nefiind dezvoltată suficient pentru a permite trecerea la un învăţământ obligatoriu care include şi ciclul liceal. Există doar 263 de licee în mediul rural, de cinci ori mai puţine decât în mediul urban. Doar 5% dintre candidaţii înscrişi în anul 2019 pentru a susţine examenul de Bacalaureat erau absolvenţi ai unui liceu situat în mediul rural, iar procentul celor care părăsesc şcoala cu cel mult opt clase absolvite este de aproape şase ori mai mare în comune decât în municipii (25,4% v. 4.2% ).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
- Etnia este un alt factor care influenţează rezultatele şcolare, în special în rândul elevilor de etnie romă, se arată în raportul dat publicităţii.
Copiii romi reprezintă cea mai dezavantajată categorie de elevi din sistemul de educaţiei românesc. În localităţile care au cel puţin 10% cetăţeni care s-au declarat romi la ultimul recensământ, rata celor care părăsesc şcoala absolvind nu mai mult de opt clase este 77% în rândul romilor.
- Nu în ultimul rând, statutul socio-economic al familiei este un factor ce influenţează rezultatele şcolare ale elevilor.
În cadrul evaluării PISA, elevii care sunt cei mai avantajaţi din punct de vedere al statutului socio-economic şi cultural al familiei au cu aproape 50% mai multe şanse să atingă nivelul minim de competenţe la citire (nivelul 2), comparativ cu cei mai dezavantajaţi.
Recomandările pentru autorităţi
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35