AJOFM Cluj cere transferul unor competenţe de la CNCD pentru a combate discriminarea pe piaţa muncii
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj cere transferul unor competenţe în teritoriu de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru amendarea angajatorilor care îngrădesc dreptul la muncă şi pentru eliminarea discriminărilor.
Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că transferul de competenţe se poate face prin modificări legislative, nefiind însă nevoie de completarea Codului Muncii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Ne confruntăm cu situaţia în care angajatorii care aveau oferta de locuri de muncă vacante la AJOFM respingeau recrutarea altor persoane, care nu puteau, astfel, să îşi verifice competenţele şi pregătirea profesională. Este vorba despre discriminare, se îngrădeşte liberul acces al unei persoane la un loc de muncă, ca atare trebuie modificată legislaţia cu privire la comunicarea locurilor de muncă vacante, pentru a exista reguli ca angajatorii să dea acces liber oricăror persoane care îndeplinesc condiţiile. Cerem modificări legislative de transfer al unor competenţe ale CNCD către agenţiile de muncă din ţară pentru amendarea angajatorilor care îngrădesc dreptul la muncă şi pentru eliminarea discriminărilor care pot să apară. Pentru aceasta nu este nevoie de modificarea Codului Muncii", a spus Don.
Potrivit acestuia, angajatorii au tendinţa de a raporta la AJOFM locuri de muncă vacante pentru ca, după o zi, în momentul în care primesc cereri de angajare, să le respingă pe motiv că locurile au fost deja ocupate.
"Noi nu cunoaştem sursele prin care angajatorii au găsit acele persoane angajate fără a face o selecţie pe bază de competenţe. Este grav acest lucru, pentru că interesul angajatorului ar trebui să fie angajarea celor mai competente persoane pe post, să fie lăsat liber accesul oricărei persoane, nu să fie acordate aceste posturi vacante unor rude. Nu este normal ca într-o companie să fie toată familia înregistrată, să nu aibă loc concursuri pentru posturile vacante. Încă mai este nevoie la angajare de pile şi relaţii", a explicat Daniel Don.
Şeful AJOFM Cluj a precizat că după procesul de selecţie a angajaţilor ar trebui să existe şi un feedback, astfel încât persoanele respinse să ştie de ce au fost respinse la interviuri.
"Cei care au fost respinşi trebuie să ştie că nu au primit locul de muncă pentru care au optat pentru că nu au carnet de şofer, de exemplu, sau nu cunosc limba engleză, iar în funcţie de aceste motive să primească nişte competenţe în plus, pentru a fi angajaţi ulterior şi a reintra pe piaţa muncii", a afirmat Daniel Don.
În judeţul Cluj, AJOFM a înregistrat 3.500 de locuri de muncă vacante în luna mai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO