AJOFM Timiş, dispusă să organizeze cursuri de calificare pentru refugiaţii primiţi de România

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş este dispusă să ofere refugiaţilor primiţi de România cursuri de calificare, reprezentanţii instituţiei atrăgând atenţia că aceştia vor putea pleca uşor la muncă în străinătate, dacă primesc rezidenţă permanentă în ţara noastră.

Urmărește
96 afișări
Imaginea articolului AJOFM Timiş, dispusă să organizeze cursuri de calificare pentru refugiaţii primiţi de România

AJOFM Timiş, dispusă să organizeze cursuri de calificare pentru refugiaţii primiţi de România

Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă AJOFM Timiş se pregăteşte în vreun fel pentru refugiaţi, directorul instituţiei, Marcel Miclău, a răspuns că agenţia este dispusă să organizeze cursuri de calificare pentru refugiaţii primiţi de România, pentru integrarea lor pe piaţa muncii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, el a spus că refugiaţii care au studii superioare în ţările din care provin îşi vor putea echivala studiile destul de greu.

"În măsura în care putem, le vom oferi refugiaţilor cursuri de calificare. Îi vom lua în evidenţe. Va fi, însă, o problemă cu echivalarea studiilor, pentru că unii dintre ei, deşi au studii superioare, să zicem, mai mult ca sigur că nu şi-au luat actele cu ei sau poate că actele au ars în casele bombardate pentru că, să nu uităm, acolo e, totuşi, zonă de conflict", a declarat Marcel Miclău.

Totodată, el a atras atenţia că refugiaţii care vor obţine rezidenţa permanentă în România vor putea pleca foarte uşor la muncă în Germania, spre exemplu, deoarece piaţa muncii din Europa permite acest lucru.

"În acest fel se vor putea angaja în orice stat UE, dacă obţin rezidenţa în România. E posibil să se angajeze în România şi apoi să plece în Germania sau în orice ţară din UE", a afirmat Miclău.

În prezent, în Timiş, în evidenţele AJOFM sunt aproximativ o sută de persoane care provin din Orientul Mijlociu şi care au fie permise de muncă, fie rezidenţă permanentă.

În judeţul Timiş au fost amanajte două tabere pentru refugiaţi, la Moraviţa şi în localitatea Lunga. Potrivit MAI, amenajarea acestor tabere pentru refugiaţi în judeţul Timiş face parte dintr-un exerciţiu de testare a capacităţii operaţionale de răspuns a autorităţilor române în faţa fluxului de refugiaţi înregistrat în statele din vecinătatea României.

În cele două tabere sunt verificate resursele şi capabilităţile necesare desfăşurării activităţilor specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea şi identificarea cetăţenilor străini, precum şi procedurile care se aplică în astfel de situaţii.

Potrivit sistemului provizoriu de cote aprobat marţi de Consiliul JAI, România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici