Râsul provine din pădurile administrate de Ocolul Silvic Soveja, din cadrul Romsilva – Direcţia Silvică Vrancea şi a fost capturat de specialiştii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi cei ai ACDB, în cadrul proiectului LIFE Lynx:
Ca şi în cazul celorlalte trei exemplare, râsul se află acum în carantină la Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice, urmând să fie transferat, peste o lună, într-o ţară parteneră în cadrul proiectului LIFE Lynx.
Obiectivul proiectului este de a salva de la extincţie populaţia de râs din regiunea Munţilor Dinari şi sud estul Alpilor unde specia este ameninţată din cauza numărului mic de indivizi existenţi. Pentru salvarea speciei este nevoie urgentă de introducerea în populaţie de noi indivizi din alte populaţii, precum cea din Carpaţi.
Scopul acestei acţiuni este capturarea unor exemplare râşi din zonele selectate din Munţii Carpaţi (în România si Slovacia) şi mutarea lor în Slovenia şi Croaţia.
Proiectul LIFE Lynx este coordonat de Serviciul Forestier Sloven şi este susţinut de Ministerul Mediului din România, facilitând implementarea activităţilor din proiectul european în ţara noastră.
Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice – ACDB – este organizaţia responsabilă de proiect din România, iar Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva colaborează în acest proiect, în baza unui protocol semnat în decembrie 2018.