- Home
- Social
- ALBA, (21.07.2014, 20:35)
- Adina Oşan , Dan Lungu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alba: 200 de kilograme de carne expirată de doi ani, găsită la cămine de bătrâni ale unei fundaţii
Aproape 200 de kilograme de carne expirată de doi ani au fost descoperite, luni, la căminele de bătrâni ale unei asociaţii religioase din Alba Iulia, în urma unui control făcut de echipe ale Prefecturii, care nu au putut însă amenda fundaţia întrucât carnea era pentru consumul personalului.
Urmărește
300 afișări
Alba: 200 de kilograme de carne expirată de doi ani, găsită la cămine de bătrâni ale unei fundaţii (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)
Controlul la căminele de bătrâni ale Fundaţiei Congregaţiei "Sfântul Iosif" din Alba Iulia, unde sunt adăpostiţi 73 de vârstnici, a fost făcut de o echipă mixtă coordonată de Prefectura Alba.
Un control similar la această unitate a avut loc şi în luna aprilie, când au fost descoperite mai multe nereguli, beneficiarii fiind ţinuţi în spaţii murdare şi urât mirositoare şi îmbrăcaţi în haine groase deoarece dormitoarele nu erau încălzite.
Reprezentantul Prefecturii Alba, Virgil Tuhuţ, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că echipele de control au constatat de această dată că reprezentanţii fundaţiei au îmbunătăţit condiţiile din cămine, însă la unul dintre aşezăminte au găsit, în două lăzi frigorifice, carne, preparate din carne congelate şi unt expirate din 2012 şi 2013.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Tuhuţ a spus că echipele de control nu au putut confisca produsele sau da amenzi fundaţiei deoarece coordonatorul căminelor a precizat că produsele nu sunt pentru consumul beneficiarilor şi, mai mult, se aflau într-un spaţiu care nu era cuprins în autorizaţia de funcţionare a aşezământului social.
"Condiţiile s-au îmbunătăţit simţitor comparativ cu celelalte controale. Am găsit în două lăzi frigorifice carne şi produse din carne şi unt din 2012 şi 2013, dar încăperea în care se aflau aceste lăzi era încăperea personalului propriu al congregaţiei. Din declaraţiile surorii Maria (coordonatorul căminelor de bătrâni - n.r.), mâncarea de acolo este pentru personalul care deserveşte congregaţia. DSV a dat un termen ca această carne să dispară din încăperea respectivă în maxim o lună", a spus Tuhuţ.
Potrivit sursei citate, în cele două lăzi frigorifice se aflau aproximativ 200 de kilograme de produse, dar comisia de control nu a putut cântări exact cantităţile respective în condiţiile în care reprezentanţii fundaţiei au precizat că nu este pentru consumul beneficiarilor.
La rândul său, directorul Agenţiei Pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Alba, Flaviu Cozuc, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că verificările inspectorilor instituţiei nu au constatat deficienţe privind îngrijirea bătrânilor la cele trei cămine ale congregaţiei.
"Spre plăcuta mea surprindere am constatat că, de la ultimul control, când am descoperit probleme la aceste trei centre de persoane vârstnice condiţiile s-au îmbunătăţit substanţial şi există acum condiţii normale şi minime de decenţă pentru acele 73 de persoane care beneficiază de servicii în aceste centre. Au mai rămas doar opt măsuri din cele 56 de implementat, iar aceste măsuri sunt legate doar de partea birocratică, nu atât de integritatea persoanelor din centre", a spus Cozuc.
El a mai spus că instituţia va monitoriza în continuare căminele sociale controlate.
Cele trei cămine de bătrâni administrate de Fundaţia Congregaţia "Sfântul Iosif" din Alba Iulia au fost verificate prima dată în luna aprilie a acestui an, la solicitarea prefectului de Alba, Gheorghe Feneşer. Acesta a declarat la acea vreme că verificările au fost dispuse în urma unor sesizări primite, iar echipele de control au descoperit numeroase deficienţe.
Potrivit prefectului, echipele de control au descoperit atunci că organizaţia nu avea stabilit prin decizie a forului superior un cost lunar pentru fiecare beneficiar, unul dintre cămine nu deţinea autorizaţie sanitar-veterinară, cu toate că se gătea zilnic în acea unitate, nu existau probe alimentare, nu se elabora meniu zilnic de hrană cu stabilirea caloriilor şi nu era stabilită suma alocaţiei zilnice de hrană pentru un beneficiar.
De asemenea, potrivit sursei citate, marea majoritate a spaţiilor erau la acea dată "murdare şi urât mirositoare", iar dormitoarele nu erau încălzite, beneficiarii fiind nevoiţi să fie gros îmbrăcaţi şi acoperiţi cu pături şi plăpumi.
Prefectul de Alba mai preciza că alte deficienţe constatate au fost faptul că nu exista personal specializat pentru activitatea de preparare a mesei, medicamentele erau depozitate în condiţii improprii, în acelaşi spaţiu cu instrumentele de scris, acte ale beneficiarilor, unele alimente aveau termenul de valabilitate expirat, nu existau elaborate evaluări psihologice şi medicale, şi nici dosare constituite, sau o evidenţă a sumelor de întreţinere plătite de beneficiari sau aparţinători.
Controlul a fost reluat în luna iunie şi au fost descoperite la unul dintre cămine 150 de kilograme de carne expirată, unele produse fiind vechi de peste nouă ani. De asemenea, echipele de control au găsit compoturi şi budincă expirată, dar şi fructe congelate în ambalaje de pampers.
În urma acestor deficienţe, Fundaţia Congregaţia "Sfântul Iosif" din Alba Iulia, care administrează cele trei cămine, a fost amendată la acea vreme, cu 7.400 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe