Alba Iulia: Aproape 3.000 de credincioşi au venit să se închine la moaştele Sfântului Andrei

Aproape 3.000 de credincioşi au venit, sâmbătă seară, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia pentru a se închina la moaştele Sfântului Andrei aduse în cadrul ceremoniilor dedicate canonizării lui Simion Ştefan, Mitropolit al Transilvaniei în secolul al XVII-lea.

Urmărește
554 afișări
Imaginea articolului Alba Iulia: Aproape 3.000 de credincioşi au venit să se închine la moaştele Sfântului Andrei

Alba Iulia: Aproape 3.000 de credincioşi au venit să se închine la moaştele Sfântului Andrei (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Racla cu moaştele Sfântului Andrei a fost adusă la Alba Iulia de la Sibiu de o delegaţie de ierarhi ortodocşi condusă de Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de IPS Hrisostom, Mitropolit de Patras.

Racla cu "cinstitul Cap al Sfântului al Sfântului Apostol Andrei" a fost depusă mai întâi în Catedrala Reîntregirii, unde un sobor de ierarhi şi preoţi în frunte cu cei doi patriarhi a oficiat o slujbă specială, iar la finalul acesteia moaştele au fost scoase şi aşezate în galeria sudică din incinta complexului catedralei.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, a declarat, sâmbătă, că la ceremoniile de sâmbătă seară au participat aproape 3.000 de credincioşi. Jurcoveţ a spus că în zona catedralei au fost mobilizaţi peste o sută de jandarmi pentru a asigura ordinea în timpul procesiunii de închinare la sfintele moaşte.

Potrivit sursei citate, cel mai mare aflux de credincioşi este aşteptat însă duminică, atunci când numai din afara judeţului Alba sunt anunţate peste 80 de autocare cu pelerini.

La ora transmiterii acestei ştiri, în curtea Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia câteva sute de oameni aşteaptă în continuare să se închine la racla cu moaştele Sfântului Andrei, iar credincioşii continuă să vină.

Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, credincioşii vor putea să se închine la sfintele moaşte şi în timpul nopţii.

Crucea Roşie Alba a montat în curtea lăcaşului un cort în care voluntarii organizaţiei asigură ceai cald credincioşilor sau, în caz de nevoie, asistenţă medicală.

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia organizează sâmbătă şi duminică o serie de ceremonii festive care vor marca canonizarea Sfântului Simion Ştefan, mitropolit al Transilvaniei în secolul al XVII-lea, la festivităţi participând Patriarhul României PF Daniel şi Patriarhul Alexandriei, Teodoros al II-lea.

Ceremoniile festive vor continua duminică dimineaţă, când va avea loc în Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia Sfânta Liturghie oficiată de PF Daniel şi PF Teodoros al II-lea înconjuraţi de un sobor impresionant de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar la finalul slujbei va avea loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Simion Ştefan, prin citirea Tomosului Sinodal de canonizare.

Luni dimineaţă, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi delegaţia Patriarhiei Alexandriei vor vizita şantierul unde se ridică noul complex al Seminarului Teologic Ortodox "Mitropolit Simion Ştefan" din Alba Iulia.

Sfântul Simion Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei, a fost canonizat în 21 iulie de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, urmând a fi sărbătorit în fiecare an la 24 aprilie.

Simion Ştefan a fost ales în 1643 mitropolit al românilor ardeleni, având sediul în Alba Iulia, localitate cunoscută în acea perioadă sub denumirea Bălgrad, şi a murit în 1656. De numele său se leagă primele traduceri integral în limba română, la Alba Iulia, ale Noului Testament în 1648 cunoscut sub numele de "Noul Testament de la Bălgrad" şi a Psaltirii în anul 1651.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici