Alba: Un memorial al deţinuţilor politici de la Aiud ar urma să fie construit la Râpa Robilor
Biserica Ortodoxă şi autorităţile din Aiud intenţionează să construiască, în zona Râpa Robilor din localitate, un memorial asemănător celui de la Sighet, care să cuprindă şi o necropolă în care să fie depuse osemintele deţinuţilor politici care au murit în închisoarea din oraş în timpul comunismului
Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Andrei, a oficiat, joi, la Râpa Robilor din Aiud, un parastas în memoria deţinuţilor politici care au murit în închisoarea din localitate şi care sunt îngropaţi în această zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
IPS Andrei a spus, la sfârşitul slujbei, că Biserica Ortodoxă şi autorităţile locale intenţionează să construiască, la Râpa Robilor, un memorial asemănător celui de la Sighet, care să cuprindă şi o necropolă în care să fie depuse toate osemintele deţinuţilor politici de la Aiud.
"Este un memorial şi la Sighet, însă cei care au pătimit la Aiud au fost şi mai numeroşi şi atunci am socotit că, pe bună dreptate, este binevenită o asemenea lucrare. Proiectul este mai grandios, el cuprinde şi un institut de martirologie, o bibliotecă, o sală de şedinţe, o mănăstire, loc în care oamenii să-şi aducă aminte. Noi suntem conştienţi că, pe măsură ce lumea se secularizează, nu prea este aşa de preocupată de valorile trecutului, nici de cele ale pătimitorilor şi mărturisitorilor, nici de cele naţionale, dar totuşi datoria noastră spirituală este să vorbim, să spunem, să subliniem jertfa lor, pentru că pe jertfa celor de dinainte este temelită viaţa noastră, a celor de astăzi", a spus IPS Andrei.
Ierarhul ortodox a afirmat că, în prezent, la Râpa Robilor există un schit şi un mausoleu, monument ridicat de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici.
La rândul său, şeful Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Marius Oprea, a declarat, joi, că echipa de istorici şi arheologi care cercetează în această perioadă Râpa Robilor din Aiud a descoperit patru morminte conţinând scheletele unor foşti deţinuţi politici.
"Foarte probabil, unul dintre schelete este al unui om care a murit de moarte violentă, se pare în urma unei lovituri dure la cap, probabil a primit o bâtă în cap. Medicii legişti vor preciza cu mai mare exactitate cauza morţii celor patru", a spus Oprea.
El a adăugat că, din păcate, în acest an centrul nu mai are fonduri să continue lucrările la Râpa Robilor şi şi-a exprimat regretul că statul român nu sprijină în niciun fel această investigaţie.
"Am primit, în mod paradoxal, sprijin de la statul ceh. Probele ADN vor fi prelucrate într-un laborator de la Praga. Noi nu avem aici bani nici măcar pentru a face constatarea medico-legală. Pentru fiecare cadavru descoperit aici ar trebui să plătim aproape 700 de lei costul expertizei medico-legale. Noi cu totul am avut 2.000 de lei pentru toate săpăturile făcute aici", a spus Oprea.
Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România desfăşoară, în această săptămână, o investigaţie arheologică în zona cunoscută sub denumirea de Râpa Robilor din Aiud, unde comuniştii au îngropat o parte din elita rezistenţei româneşti, care şi-a găsit sfârşitul între zidurile puşcăriei din localitate. Până în prezent, specialiştii au găsit patru morminte conţinând scheletele unor deţinuţi politici încarceraţi la Penitenciarul Aiud.
Istoricii estimează că în această zonă sunt îngropaţi peste 400 de foşti deţinuţi politici care au murit în închisoarea din localitate.
Zona a fost dată de Primărie în folosinţă gratuită, pentru o perioadă de 49 de ani, către Schitul Înălţarea Sfintei Cruci, aşezământ monahal care deserveşte şi Monumentul Calvarul Aiudului, închinat memoriei deţinuţilor politici morţi în temniţele comuniste.
Penitenciarul Aiud, alături de cele din Sighet, Gherla şi Râmnicu Sărat, a fost un loc de exterminare pentru diferite categorii de deţinuţi din gulagul românesc. Istoricii susţin că Aiudul a rămas în istoria comunismului drept cel mai important şi mai dur loc de detenţie, unde au existat deţinuţi politici până la sfârşitul anilor '80.
După o statistică a Direcţiei Generale a Penitenciarelor, în intervalul 1950-1964, la Aiud au fost încarceraţi peste 14.000 de deţinuţi politici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO