Albu: Facem plângere la OIM împotriva statului care şi-a depăşit competenţele în cazul Vasile Lincu
Preşedintele executiv al Confederaţiei "Meridian", la care este afiliat Sindicatul "Pro Lex", Ion Albu, a declarat, miercuri, că va face plângere la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) împotriva statului român care şi-ar fi depăşit competenţele de control în cazul Vasile Lincu.
"Asistăm la un mecanism de control juridic şi financiar care se desfăşoară asupra unei organizaţii sindicale şi se încearcă să se acopere lipsa de legalitate asupra demersurilor deja făcute de instituţiile statului, lucru periculos pentru că în conformitate cu legea sindicatelor, sindicatele au precizări distincte cu privire la activitatea financiară", a explicat Albu.
Organizaţiile sindicale au dreptul să îşi elaboreze reglementări proprii, să îşi organizeze gestiunea şi activitatea. Este interzis autorităţilor publice şi patronatelor orice intervenţie de natură să limiteze sau să intrerupă exercitarea drepturilor prevăzute la aliniatul 1, se specifică în Legea Sindicatelor.
"Avem de-a face cu limitarea şi întreruperea activităţii sindicale în ceea ce priveşte organizarea, gestiunea organizaţiei. Statul are voie să controleze activitatea sindicatelor numai în limitele stabilite de lege, iar în acest caz instituţiile statului şi-au depăşit competenţele în control", a spus Albu.
De asemenea, potrivit legii, controlul activităţii financiare proprii ale organizaţiilor sindicale şi ale unităţilor economico-sociale ale acestora se realizează prin comisia de cenzori care funcţionează potrivit statutului, nu al legii.
Reprezentanţii ANAF veniţi la sediul "Pro Lex" au spus că au prin ordin inspecţie generală, care înseamnă că au voie să controleze toate activităţile financiare ale organizaţiei sindicale, a precizat Albu.
"I-am întrebat pe reprezentanţii ANAF dacă este ordin de la preşedintele Agenţiei sau de la cineva de acolo. Aceştia au spus că acest control are în spate o chestiune de la poliţia de combatere a fraudei şi că există un dosar penal în fază de cercetare, dar s-a lansat ideea că Vasile Lincu deja a delapidat miliarde de lei", a mai spus Albu.
Potrivit reprezentantului Meridian, tot acest mecanism este un eşafodaj de intimidare, de blocare şi de limitare a libertăţilor de acţiune ale sindicatului, de ingerinţă în activitatea sindicală, de blocare a activităţii liderilor de sindicat. Toate acestea vor fi cuprinse într-o plângere către OIM.
Sediul social al Sindicatului "Pro Lex", care este şi locuinţa personală a liderului Vasile Lincu, a fost percheziţionat, marţi, de anchetatori, în legătură cu un dosar de fraudă.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că anul trecut a fost înregistrată o plângere la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) privind anumite nereguli la sindicatul "Pro Lex", poliţiştii luând număr unic de înregistrare a cauzei la un parchet local.
Ulterior, în septembrie 2010, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a preluat investigaţiile în acest caz, în care poliţiştii fac cercetări, sub supravegherea procurorilor.
Liderii sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu şi Florin Ilie Vîlnei, sunt cercetaţi de procurori, împotriva lor fiind declanşată urmărirea penală pentru însuşire de bani, iar Negoiţă Voinea, pentru înregistrare fictivă în gestiune a operaţiunilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO