ALEGERI LOCALE 2016 - Şeful STS: Nu există riscul de atac informatic în ziua votului, s-a făcut ultima testare

Generalul Marcel Opriş, şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), a declarat că nu există risc de atac informatic în ziua votului, ultima testare a sistemului de monitorizare electronică care a fost făcută vineri, arată că echipamentele şi instalaţiile funcţionează.

Urmărește
398 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE 2016 - Şeful STS: Nu există riscul de atac informatic în ziua votului, s-a făcut ultima testare

ALEGERI LOCALE 2016 - Şeful STS: Nu există riscul de atac informatic în ziua votului, s-a făcut ultima testare (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Vineri, la nivelul întregii ţări, a avut loc ultima testare a sistemului informatic de monitorizare a votului de duminică. Şeful STS, generalul Marcel Opriş, a declarat, vineri, la şedinţa Comisiei Tehnice pentru coordonarea alegerilor că nu există risc nici de atac informatic.

"Concluziile sunt îmbucurătoare, s-au testat şi alte aspecte care nu au făcut obiectul testărilor anterioare.S-au testat echipamentele şi instalaţiile de la sediul central al STS şi al BEC.Din acest punct de vedere, nu există nici un risc, nici măcar riscul de a fi atacat informatic în ziua votului. Există măsuri luate în aşa fel încât chiar dacă cineva şi-ar propune să perturbe nu va reuşi. Din punct de vedere al aplicaţiilor, ele sunt stabile.Din punct de vedere al participării personalului desemnat, n-aş putea să spun că sunt probleme.", a declarat Marcel Opriş la sediul MAI.

Şeful STS a precizat că va propune Biroului Electoral Central schimbarea a aproximativ zece operatori, pe motiv că nu s-au prezentat la testări.

"Există totuşi un număr de până în zece operatori desemnaţi care nu au binevoit în aceste două luni să participe la niciun test. Probabil se bazează pe prima instruire, dar solicitarea noastră este ca în această după-amiază aceste persoane să fie înlocuite cu oameni mai serioşi. Scopul testului de astăzi a fost şi penultima actualizare a bazelor de date. La acest exerciţiu 17.566 de operatori din cei 18.616 au binevoit şi au participat la test. Nu suntem îngrijoraţi pentru că în spate se află o arhitectură profesională de peste 100 de oameni care lucrează într-un call center şi care sunt în contact permanent cu toţi", a adăugat Opriş.

Predarea secţiilor de votare se va face sâmbătă, la ora 18.00. La momentul predării, operatorii vor face din nou o actualizare a bazelor de date cu evidenţa alegătorilor, pentru a se asigura că au fost scoşi cei care au optat pentru urna mobilă.

"Ne aşteptăm ca sâmbătă după-amiază, la ora 18.00, la predarea secţiilor de vot, aceşti operatori se vor conecta din nou la tot sistemul şi din nou echipamentele vor primi o comandă şi vor încărca ultimele liste de vot valabile. De aici ar trebui să dispară persoanele care şi-au exprimat opţiunea votului prin urna mobilă. Până la aceea oră, orice persoană care îşi manifesta dorinţa să voteze în alt loc decât în incinta secţiei ar trebui radiată din lista permanentă. Acesta este scopul acestei încarcări a listei la ora 18.00", a mai spus şeful STS.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici