Alegeri prezidenţiale 2019. Cum arată buletinele de vot la turul 2 şi ce nu aveţi voie să faceţi în cabina de vot

Românii din ţară votează duminică, în intervalul orar 7.00 - 21.00, la al doilea tur al prezidenţialelor, în cele 18.748 de secţii deschise pe teritoriul României. Vă prezentăm tot ce trebuie să ştiţi despre procedura de vot la alegeri.

Urmărește
7818 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale 2019. Cum arată buletinele de vot la turul 2 şi ce nu aveţi voie să faceţi în cabina de vot

Alegeri prezidenţiale. Cum arată buletinele de vot la turul 2 şi ce nu aveţi voie să faceţi în cabina de vot

Cum arată buletinele de vot

Pentru alegerile prezidenţiale se vor folosi 2 tipuri de buletine de vot: pentru votul în secţii şi pentru votul prin corespondenţă. Românii din ţară şi cei din străinătate vor folosi buletine de vot aproape identice. Buletinele din străinătate vor au scris pe prima pagină „Buletin de vot utilizat în străinătate pentru alegerea preşedintelui României turul 2 – 24 noiembrie 2019”, iar cele din ţară „Buletin de vot utilizat în România pentru alegerea preşedintelui României turul 2 – 24 noiembrie 2019”.

Buletinul pentru votul în secţiile de votare, turul II 

Buletinul pentru votul prin corespondenţă, turul II by Mediafax.ro on Scribd

 

Cum se pune ştampila corect pe buletinul de vot

Pe buletinul de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică pe patrulaterul care corespunde candidatului dorit. Apoi, buletinul de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidenţiale se introduce în urnă. Îndoirea greşită a buletinului de vot sau neîndoirea lui NU atrage nulitatea votului. Dacă aplicarea ştampilei se face în mod greşit, se poate solicita un nou buletin de vot, doar în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat. 

Sunt nule buletinele de vot:pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”, buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deşi ştampila cu menţiunea „VOTAT” aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”, precum şi în situaţia în care ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater; efectuarea de ştersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora.

Buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate. Mai multe detalii găsiţi pe votcorect.ro/reguli/vot-valabil.


Ce nu aveţi voie să faceţi în cabina de vot

- Continuarea propagandei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Aceeaşi amendă se aplică persoanelor care comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare între orele 7,00-21,00.

- Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

- Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

- Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

- Persoana care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

- Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals

- Legislaţia spune că fotografierea buletinului de vot este strict interzisă, iar cei care filmează sau fotografiază prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului de vot riscă o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 lei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici