ALEGERILE PREZIDENŢIALE în străinătate - Aglomeraţie la secţiile de vot din Europa. Aproape 121.000 de alegători până la ora 19.00. BEC: Votarea nu va putea fi prelungită după ora 21.00 - FOTO, VIDEO

Cetăţenii români stau la coadă pentru a vota la secţiile deschise în mai multe capitale europene, printre care Paris, Londra sau Munchen, dar şi în alte oraşe, la Londra existând îngrijorări cu privire la o posibilă terminare a buletinelor de vot. La Chişinău, la Ambasada României s-a format coadă la puţin timp de la deschiderea urnelor.

Urmărește
2784 afișări
Imaginea articolului ALEGERILE PREZIDENŢIALE în străinătate - Aglomeraţie la secţiile de vot din Europa. Aproape 121.000 de alegători până la ora 19.00. BEC: Votarea nu va putea fi prelungită după ora 21.00 - FOTO, VIDEO

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Cetăţenii români din Chişinău stau la coadă să voteze

UPDATE 21:25 - BEC: Aproape 121.000 de alegători la secţiile de votare din străinătate, până la ora 19.00

Un număr de 120.941 alegători s-au prezentat la vot la secţiile de votare din străinătate, până la ora 19.00, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor primite de BEC de la toate cele 294 secţii de votare organizate peste hotare.

Cei mai mulţi alegători au fost înregistraţi în Italia - 28.484, Spania - 24.534, Republica Moldova - 19.125, Marea Britanie - 6.235, Franţa - 5.807, Republica Federală Germania - 5.58 şi Belgia - 4.699.

Cel mai mare număr de votanţi în străinătate s-a înregistrat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, când au votat 147.754 de cetăţeni români, cei mai mulţi cu domiciliul în Italia - peste 40.000. Precedentul record de participare se înregistrase în primul tur al prezidenţialelor din acelaşi an - peste 94.000.

UPDATE 20:50 - BEC: Votarea în secţiile de votare din străinătate nu va putea fi prelungită după ora 21.00

Votarea în secţiile de votare din străinătate nu va putea fi prelungită după ora 21.00, a declarat, duminică seară, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, el adăugând că vor putea vota după această oră numai alegătorii care se află în secţie.

UPDATE 20:05 - Românii din străinătate cer prelungirea programului de vot în secţiile din afara ţării

Federaţia asociaţiilor de români din Europa solicită BEC să prelungească programul secţiilor de vot din străinătate, în urma faptului că mulţi cetăţeni nu vor putea vota până la ora 21:00, când se închid urnele, în timp ce Partidul Europenilor din Marea Britanie cere oamenilor să rămână la secţii.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE), solicită "Biroului Electoral Central să prelungească programul de vot, atât cât este necesar, în secţiile de votare din diaspora acolo unde cozile sunt foarte mari în aşa fel încât toţi cei care doresc să îşi exercite dreptul de a vota să o poată face".

FADERE precizează că, în pofida faptului că a cerut Ministerului de Externe dublarea numărului secţiilor de vot în diaspora, acesta "nu a ţinut cont" de solicitare, astfel că "în toate secţiile de votare din străinătate s-au format cozi foarte mari de 2-4 ore de stat şi mulţi români au renunţat să mai voteze". 

La rândul său, Partidul Europenilor din Marea Britanie cere tuturor românilor din diaspora "să rămână la secţiile de votare şi să vină în continuare, deşi perioada de aşteptare este de 3-4 ore".

"Trebuie să rămânem în acelaşi număr mare în faţa secţiilor din diaspora şi să nu acceptăm închiderea secţiilor, în semn de protest. Nu trebuie să acceptăm această umilinţă perpetuă a membrilor diasporei cu aceleaşi drepturi depline civile şi constituţionale", a declarat Tommy Tomescu, liderul formaţiunii.

La numeroase secţii de vot din străinătate s-au format cozi uriaşe, românii exprimându-şi nemulţumirea că trebuie să aştepte mai multe ore pentru a putea vota.

UPDATE 19:56 - La New York au votat 190 de persoane şi alte 60-70 aşteaptă la rând

Procesul de votare pentru alegerile prezidenţiale este în derulare la New York, până la ora locală 12.00 (19.00 ora României) votând 190 de persoane, alte 60-70 aşteptându-şi rândul, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York.

Coada se întinde dupa colţul clădirii care adăposteşte secţia de votare, al cărei birou este format din trei membri, reprezentanţi ai Consulatului român la New York, ai Misiunii României la ONU şi ai ICR.

Alegătorii votează cu paşaportul, cartea de identitate sau pe baza titlului de călătorie, care se eliberează pe loc dacă paşaportul nu e valabil, dar procedura durează aproximativ jumătate de oră şi costă 83 de dolari.

Buletinele de vot sunt suficiente, iar declaraţiile pe propria raspundere sunt multiplicate la copiator.

UPDATE 19:15 Macovei solicită prelungirea programului în secţiile din străinătate/ BES: Nu ţine de noi

Candidatul independent Monica Macovei solicită prelungirea programului secţiilor de votare din străinătate dacă la ora 21.00 încă mai este lume la coadă, iar Biroul Electoral pentru Străinătate menţionează că nu are în competenţă această prelungire.

Macovei solicită prelungirea programului secţiilor de votare din străinătate dacă la ora 21.00 încă mai este lume la coadă. "Toţi cetăţenii români care s-au deplasat până la secţia de vot trebuie să voteze", se arată într-un comunicat remis, duminică seară, agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, Biroul Electoral Nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate reaminteşte că, potrivit dispoziţiilor art. 46 alin. (1) din Legea 370/ 2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, "la ora 21,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează".

Potrivit prevederilor art. 46 alin. (2) "Alegătorii care la ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot".

"Prelungirea programului de votare nu este de competenţa Biroului Electoral Nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate", menţionează Biroul Electoral pentru Stăinătate.

UPDATE 17:40 - BES: Declaraţia pe propria răspundere se poate completa şi în proximitatea secţiei de votare

Completarea declaraţiei pe propria răspundere se va putea face şi în afara secţiei de vot, a decis, duminică, Biroul Electoral Străinătate (BES), în urma unei sesizări a PMP făcută în condiţiile în care mai mulţi cetăţeni români s-au plâns de faptul că procesul de vot e îngreunat de procedura de completare.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, BES a decis că alegătorii vor avea posibilitatea "de a completa declaraţia pe proprie răspundere şi în proximitatea secţiei de votare, cu datele personale solicitate, fără a o semna".

GALERIE FOTO

Declaraţia va fi semnată "în faţa unui membru al biroului electoral al secţiei de votare, care va verifica datele menţionate" în document, se mai arată în comunicat.

Decizia a fost luată în cursul zilei de duminică în urma "unei întâmpinării depusă de PMP", informează BES.

UPDATE 16:50 - Românii de la Paris, nemulţumiţi de faptul că nu pot completa declaraţiile în afara secţiei de vot

Mai mulţi cetăţeni români care votează la Paris şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că declaraţiile pe proprie răspundere nu se mai pot completa şi în afara secţiilor de vot, în urma unei circulare a BES, un reprezentant al BES precizând pentru MEDIAFAX că în curând situaţia se va remedia.

Cetăţeni români care votează la Paris au precizat pentru MEDIAFAX că sunt nemulţumiţi de faptul că, la un moment dat, şefii secţiilor de votare au decis să nu mai permită completarea declaraţiilor pe proprie pe proprie răspundere în afara secţiilor, decizie care îngreunează şi mai mult procesul de vot.

Un reprezentant al Biroului Electoral Străinătate a declarat pentru MEDIAFAX că BEC a emis sâmbătă o circulară care prevede că declaraţiile pe proprie răspundere nu se pot completa decât în interiorul secţiei de votare.

În urma unor sesizări primite, BEC s-a reunit, în cursul zilei de duminică, şi a decis că aceste declaraţii se vor putea completa şi în afara secţiilor de vot, urmând ca în secţie să fie doar semnate.

Reprezentantul BEC a mai precizat că decizia va fi transmisă cât mai curând tuturor secţiilor de vot din străinătate, "pentru a facilita procesul de vot".

UPDATE 15:45 - Aglomeraţie la secţiile de vot din Europa. Îngrijorări la Londra cu privire la terminarea buletinelor

 

Cetăţenii români stau la coadă pentru a vota la secţiile deschise în mai multe capitale europene, dar şi în alte oraşe, la Londra existând îngrijorări cu privire la o posibilă terminare a buletinelor de vot.

La secţia numărul 61 de la Ambasada României la Paris şi la secţia 60 de la Consulat s-au format cozi la o oră de la deschiderea urnelor, iar până la ora locală 13:00 (14:00, ora României) au votat peste 1.600 de persoane, relatează corespondentul RFI.

Printre persoanele care votează se află şi mai mulţi basarabeni.

"Sunt şi ştampile şi buletine şi alegători. Avem şapte membri în comisia electorală din Paris, paza este şi ea asigurată", a declarat, pentru RFI, consulul general Clara Staicu. » ne spune oficialul român.

În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, 3.785 de români au votat la Paris, cea mai mare cifră înregistrată în capitala Franţei, după ce în primul tur au votat 2.371 de persoane. 

Votul este îngreunat şi de faptul că cei care votează trebuie să scrie declaraţiile conform cărora nu au votat sau nu vor vota şi în altă parte.

"Sute de români aşteaptă să voteze la cozi la Londra", precizează Tommy Tomescu, lider al Partidului Europenilor, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Acesta a mai precizat că există "îngrijorări cu privire la o posibilă terminare a buletinelor de vot", iar oamenii care stau la coadă "acuză o organizare dezastruoasă".

Presa de la Chişinău relatează că la Consulatul României din capitala R. Moldova, unde sunt două secţii de vot, s-au înregistrat incidente, mai mulţi "indivizi" îndemnând lumea să voteze cu un anume candidat.

Cozi s-au format şi secţiile de vot de la Bruxelles, Roma, Torino, München, Stuttgart, Berna, Valencia sau Haga.

UPDATE 15:11 - BEC: 40.206 alegători au votat, până la ora 13.00, la secţiile de votare din străinătate

Peste 40.000 de alegători au votat, până la ora 13.00, ora României, la 262 din cele 294 de secţii de votare deschise în străinătate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ.

Numărul celor care s-au prezentat la urne, până la ora menţionată, la secţiile de votare din afara ţării este de 40.206 alegători.

Prezenţa cea mai ridicată s-a înregistrat în Republica Moldova, unde au votat, până la ora 13.00, 9.087 alegători. De asemenea, în Italia s-au prezentat la urne 8.728 alegători, în Spania - 6.959, în Franţa - 2008, în Belgia - 1.732, în Marea Britanie - 1.243, în Germania - 1.560 şi în Austria - 845.

Muhuleţ a precizat că s-au închis deja patru secţii de votare din două ţări.

UPDATE - Cetăţenii români din Chişinău stau la coadă să voteze

Cetăţenii români din Chişinău s-au dus în număr mare la cele patru secţii de vot deschise în capitala R. Moldova pentru alegerile prezidenţiale, la Ambasada României formându-se coadă la puţin timp de la deschiderea urnelor, relatează presa moldoveană.

La 15 minute de la deschiderea secţiilor de vot, la Ambasada României şi la Institutul Cultural Român "cel puţin câte o sută de persoane aşteptau deja la coadă", relatează cotidianul Timpul.

În jurul orei 10:30, la Ambasada României era în jur de 300 de persoane, care formau o coadă ce se întindea pe două străzi.

La Consulat, coada este mai mică, ca urmare a faptului că sunt două secţii de vot.

Presa moldoveană relatează că oamenii trebuie să aştepte în jur de o oră pentru a putea vota. Mai mulţi cetăţeni au renunţat să stea la coadă şi s-au dus să voteze în localităţile învecinate.

În R. Moldova au fost deschise 21 de secţii de vot (faţă de 13 la prezidenţialele din 2009), dintre care 4 sunt la Chişinău. Cu excepţia capitalei, votul de desfăşoară normal pe teritoriul R. Moldova.

Cozi la secţiile de votare s-au format şi la secţiile de vot deschise la Bruxelles (patru secţii de vot), la Ambasada de la Roma şi la cea de la Paris, la secţiile de vot din Tel Aviv, Torino şi din München.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici