Alertă pe Dunăre: România se pregăteşte pentru viitură

  • România se mobilizează pentru a face faţă unei viituri majore pe Dunăre, aşteptată să ajungă în ţară la sfârşitul lunii septembrie.
  • Autorităţile de la Apele Române au început o serie de acţiuni preventive pentru a proteja zonele riverane şi pentru a minimiza potenţialele daune.
Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Alertă pe Dunăre: România se pregăteşte pentru viitură

Formaţiile de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip pe care îi vor transporta spre sectorul românesc al Dunării. Cei de la Apele Române Argeş - Vedea au pregătit deja 1.000 de saci cu nisip şi alte materiale de intervenţie.

Încă de joi, au fost inspectate la pas, încă o dată, lucrările cu rol de apărare, respectiv sectoarele de dig de pe fluviul Dunărea aflate în administrare. Au fost verificate totodată punctele critice cunoscute. Dacă vor fi identificate altele noi, se va interveni în regim de urgenţă, unde este nevoie, pentru refacere stabilităţii digului.

Vor fi inspectate, de asemenea, zonele deja determinate pentru montarea mirelor hidrometrice la ape mari şi se va degaja vegetaţia pentru asigurarea secţiunilor optime de scurgere ale apelor, daca vor fi identificate astfel de situaţii.

Cele 7 Administraţii Bazinale de Apă au început informarea tuturor deţinătorilor de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre asupra prognozei hidrologice emise de către INHGA, iar în cazul ANIF (Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare) va cere verificarea punctelor critice la subtraversările conductelor prin diguri şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare din administrarea acestora.

În apropiere de oraşul Bechet, Apele Române Jiu au detaşat la Formaţia de lucru Dunăre-Nedeia utilaje necesare intervenţiei: buldoexcavator, excavator cu braţ de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare. Acestea completează materialele din stocul de apărare – saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenţie, pompe, generatoare, geotextil, pari, etc.

Odată creşterea nivelurilor Dunării, formaţiile de intervenţie de la Dunăre vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor la Dunăre.

Debitul pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19 – 20 septembrie a fost în creştere având valoarea de 5100 mc/s, valoare care se situează peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Debitul Dunării la Budapesta are vineri o valoare de 7940 mc/s şi se confirmă tendinţa de scădere a valorilor maxime prognozate, astfel vineri se prognozează pentru Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8300 mc/s, iar în data de 21 septembrie 2024 cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime de 8700 mc/s.

Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie, informează Apele Române.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici