Un sindrom inflamator observat la copii a ridicat nivelul de alarmă în Regatul Unit. NHS, echivalentul Ministerului Sănătăţii, a emis un avertisment şi s-a mobilizat puternic pentru a analiza această situaţie.
„În ultimele trei săptămâni a fost consemnată o creştere a numărului de copii de diferite vârste cu semne ale unui sindrom multi-inflamator care a necesitat îngrijire intensivă în Londra, precum şi în alte regiuni ale Regatului Unit”, a arată în mesajul NHS.
Statisticile arată că virusul care provoacă COVID-19 a făcut mai puţine îmbolnăviri în rîndul copiilor de la startul epidemiei, iar rezistenţa celor mai tineri la simptome i-a făcut pe unii epidemiologi să spună că aceştia pot fi „super-spreaders”, adică pot răspândi cu foarte mare uşurintă boala.
Copiii ajunşi la spital cu respectivul sindrom inflamator au prezentat dureri stomacale, inflamaţie cardiacă, simptome gastrointestinale – cum ar fi starea de vomă – şi apariţia unor iritaţii ale pielii ori umflături ale degetelor.
Daily Mail notează că totuşi o parte a acestora au testat negativ la coronavirus, lucru care îi îngrijorează şi mai tare pe doctori, pentru că nu ştiu cu ce se confruntă.
9 dintre cele 18.420 de victime ale coronavirusului în Marea Britanie aveau sub 19 ani, adică un procent de 0.05%.
Dr. Elizabeth Whittaker, de la St Mary’s Hospital, a notat, potrivit Daily Mail, că unele cazuri asemănătoare au fost observate şi în Italia şi Spania.
Pe de altă parte, dr. Michael Griksaitis, de la Spitalul Universitar din Southampton, a spus şi el: „Este un fenomen observat în cadrul secţiilor de pediatrie din UK şi înţeleg că şi din alte ţări”.
Unii doctori au raportat că simptomatica este asemănătoare cu cea a sindromului Kawasaki, adică a unei vasculite multisistemice care se întâlneşte în proporţie de 80% la copii sub 5 ani şi care în 25% dintre cazuri poate duce la complicaţii cardiace.