Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, reţinut de autorităţile din Londra/ DNA: A fost arestat după ce avocatul lui a prezentat în instanţă un document neasumat de ANP

Alexander Adamescu, fiul afaceristului Dan Adamescu, a fost reţinut de autorităţile londoneze, instanţa britanică ridicându-i cauţiunea.

Urmărește
4423 afișări
Imaginea articolului Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, reţinut de autorităţile din Londra/ DNA: A fost arestat după ce avocatul lui a prezentat în instanţă un document neasumat de ANP

Alexander Adamescu a fost reţinut de autorităţile londoneze

În acest moment, instanţa britanică a ridicat cauţiunea de care a beneficiat Alexander Adamescu, iar acesta este reţinut de autorităţile londoneze, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX de firma TNG & Alexander Adamescu.

"În urma unei corespondenţe oficiale între ziarul România Liberă şi Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, jurnaliştii români au trimis un Anglia un înscris a cărui autenticitate a fost contestată de Statul Român. Actul se referă la condiţiile de detenţie din penitenciarele din România. Prin urmare, motivul reţinerii este generat de o situaţie care nu i se poate imputa lui Alexander Adamescu şi nici redacţiei România Liberă", se arată în comunicatul de presă remis joi MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor lui Alexander Adamescu, în cauză nu a fost deschis un dosar penal, iar fiul lui Dan Adamescu nu este cercetat penal pentru fals, ridicarea cauţiunii fiind decisă ca o măsură preventivă până la lămurirea situaţiei legate de documentul respectiv.

"Alexander Adamescu este încrezător că această suspiciune va fi demontată, având în vedere că înscrisul în cauză a fost depus aşa cum a fost primit din România, de la Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. Avem încredere în justiţia britanică că va analiza cu celeritate această chestiune.Timp doi ani, la fiecare termen Statul Român nu a demonstrat că are condiţii pentru cei aflaţi în detenţie", se mai arată în comunicatul de presă transmis.

Pe 25 aprilie 2017, Tribunalul din Londra decisese suspendarea extrădării lui Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, odată cu această decizie revocându-se şi măsura controlului judiciar faţă de acesta. Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington a recomandat Tribunalului din Londra să suspende extrădarea lui Alexander Adamescu până la clarificarea anumitor aspecte. Odată cu această decizie, Alexander Adamescu a ieşit de sub controlul judiciar, având, astfel, posibilitatea de a părăsi ţara, a declarat atunci avocatul Pavel Abraham pentru MEDIAFAX.

Extrădarea lui Alexander Adamescu a fost cerută în baza unei acuzaţii de dare de mită împrună cu tatăl său, Dan Adamescu, însă, în acea perioadă, fiul afaceristului nu se mai afla în ţară, a mai susţinut apărătorul. Mandatul european de arestare al lui Alexander Adamescu are la bază un denunţ făcut de un jurist de la una dintre societăţile familiei Adamescu, de la care ar fi sustras suma de 100.000 de euro, potrivit sursei citate.

La solicitarea DNA, Tribunalul Bucureşti a emis, în luna mai 2016, un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, fiind acuzat de dare de mită.

În ordonanţa procurorilor DNA se arată că "în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander împreună cu tatăl său a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan".

DNA: Adamescu, arestat după ce avocatul său a prezentat în instanţă un document neasumat de ANP 

Alexander Adamescu a fost arestat preventiv după ce, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, avocatul său a prezentat în instanţă un document neasumat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), anunţă DNA. 

"Din informaţiile primite de la autorităţile britanice a rezultat că, în cursul judecării procedurii de executare a mandatului european de arestare de către o instanţă din Marea Britanie, la data de 31 ianuarie 2018, apărătorii inculpatului Adamescu Bogdan Alexander ar fi prezentat în faţa instanţei de judecată din Londra un document care ar fi fost emis, în aparenţă, de o instituţie din România, respectiv Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Documentul nu a fost însă asumat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor", arată DNA într-un comunicat de presă, postat pe site-ul instituţiei.

Ca urmare, pe 2 martie 2018, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, instanţa de judecată din Londra a dispus faţă de Alexander Adamescu înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive.

"În data de 23 martie, instanţa britanică a analizat cererea inculpatului Adamescu Bogdan Alexander de înlocuire a măsurii arestării preventive cu eliberarea pe cauţiune dar, nefiind convinsă de explicaţiile oferite în legătură cu prezentarea acelui document, instanţa a respins cererea. Decizia finală privind executarea mandatului european de arestare a inculpatului urmează a fi luată de aceeaşi instanţă", precizează DNA.

Curtea de Apel Bucureşti a emis pe 6 iunie 2016 un mandat european de arestare pentru Alexander Adamescu, cercetat de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită. În baza acestui mandat, având în vedere că Alexander Adamescu se află în Marea Britanie, a fost iniţiată procedura de predare a acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici