Alexandru Rafila: 500.000 de persoane fac vaccin antigripal în România, necesarul ar fi de trei milioane - FOTO

Numărul necesar de vaccinări pentru a preveni răspândirea gripei ar fi de aproximativ trei milioane de doze în România, însă, în realitate, nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane la risc, a declarat miercuri, la Forumul naţional "Stop gripa", fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi actual preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Urmărește
583 afișări
Imaginea articolului Alexandru Rafila: 500.000 de persoane fac vaccin antigripal în România, necesarul ar fi de trei milioane - FOTO

Alexandru Rafila: 500.000 de persoane fac vaccin antigripal în România, necesarul ar fi de trei milioane (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Rafila a spus că, în ultimii ani, rata de vaccinare a scăzut semnificativ în România, însă, din punct de vedere al achiziţiei, scăderea numărului de doze nu reflectă lispa de interes a MS, ci scăderea lipsei de interes a populaţiei în ce priveşte vaccinarea antigripală.

"În anul 2008, am avut 2,7 milioane de doze, a fost vârful de vaccinare în România. Apoi am început un trend descendent şi am ajuns în situaţia să înregistrăm, pentru al doilea an consecutiv, o achiziţie şi vaccinare gratuită de 500.000 de doze. Un minim care să protejeze şi să împiedice o răspândire a cazurilor de gripă este de circa trei milioane de doze pentru România. Această cantitate de vaccin, achiziţionată de minister nu este altceva decât cantitatea solicitată de oamenii din această ţară. Nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane din categoriile la risc. La aceste cifre putem adăuga câteva sute de mii de doze care constituie piaţa privată a vaccinurilor din România", a mai spus Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema "Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?", organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că, practic, vaccinarea gripală este recomandată oricărui copil după vârsta de şase luni şi oricărui adult.

Fostul secretar de stat a explicat că, în anul 2009, au fost administrate 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, pentru că atunci a fost un aspect particular, dat de gripa pandemică.

"Trebuie să mărim numărul de doze nu în scop comercial, ci pentru aspectul legat de sănătatea publică. Este şi o responsabilitate individuală a oamenilor din această ţară să se protejeze şi să îşi protejeze copiii", a mai spus Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că pe lista prioritară se găsesc femeile însărcinate, copiii cu vârsta între zero şi cinci ani, vârstnicii, persoanele cu boli cronice, profesioniştii din domeniul sănătăţii.

"În acest moment, nu ajungem la un procent minim de 15 la sută din populaţie care să fie protejată prin vaccinare", a precizat Rafila.

Vaccinarea este recomandată înaintea debutului circulaţiei virusului gripal, respectiv în luna octombrie, şi trebuie continuată cât timp virusul este activ în comunitate.

"Cele 500.000 de doze vor fi administrate în octombrie şi noiembrie. Vaccinarea poate continua şi în lunile decembrie şi ianuarie", a mai spus Rafila.

Directorul general adjunct al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Amalia Şerban, a declarat că cele 500.000 de doze achiziţionate nu ajung nici pentru toată cohorta de persoane la risc ce ar trebui vaccinate.

"Teoretic, conform recomandărilor OMS, rata de vaccinare ar trebuie să fie de 75 la sută în grupurile la risc. Suntem în situaţia în care am putea oferi populaţiei dozele necesare, dar în ultimii ani nu a existat o cerere mai mare de 500.000 de doze. Vestea bună este că, în cazul în care vor exista cereri peste, vom putea cere producătorului doze suplimentare de vaccin", a mai spus Amalia Şerban.

Acesta a subliniat că pentru persoanele cu boli cronice, beneficiile vaccinului antigripal sunt enorme.

Preşedintele Asociaţiei PRO Imunizare, dr. Anca Drăgănescu, a arătat că vacinarea este extrem de importantă, mai ales că datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că 2,1 milioane de decese sunt cauzate, anual, de boli care ar fi putut fi prevenite prin imunizare, iar aproximativ 1,4 milioane de decese se înregistrează în rândul copiilor care au sub cinci ani.

Anca Drăgănescu a mai spus că abordarea terapeutică a cazurilor grave de gripă implică, de cele mai multe ori, echipe multidisciplinare şi aceste cazuri impun eforturi considerabile pentru salvarea pacienţilor, iar rezultatele, din nefericire, nu sunt întotdeauna cele dorite, pentru că pacienţii supravieţuiesc, dar cu sechele importante, iar în unele cazuri nu se mai poate face nimic.

"Nu pot să nu mă gândesc care ar fi fost parcursul acestor copii dacă ar fi beneficiat de o formă de imunizare", a mai spus dr. Anca Drăgănescu.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 500.000 doze de vaccin gripal pentru imunizarea gratuită a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvie, campania de vaccinare urmând să înceapă după 15 octombrie.

Dezbaterea cu tema "Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?", organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România, se înscrie în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Forumului Naţional "Stop gripa".

În cadrul dezbaterii se discută, printre altele, despre sezonul gripal 2015-2016, virusuri circulante, noua compoziţie a vaccinului gripal, importanţa prevenţiei şi a imunizării prin vaccinare, în special la copii, gravide şi categoriile la risc, precum şi recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici