Video Alexandru Rafila anunţă testare naţională: „Vom testa 30.000 de persoane”. Când începe

  • Prof. univ. dr. Alexandru Rafila: “Dacă oprim aerul condiţionat în clădirile de birouri activitatea ar dura cel mult o oră”
  • Prof. univ. dr. Alexandru Rafila: “Rolul autorităţilor nu este facă predicţii despre o boală pe care nu o cunoaştem suficient. Generează aversiune şi lipsă de încredere.”
  • Prof. univ. dr. Alexandru Rafila: “Pe lângă pandemia de Covid-19, lumea se confruntă încă şi cu cea de HIV-SIDA”
Urmărește
2162 afișări

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a făcut bilanţul la finalul celor două luni în care românii au fost ţinuţi în case de coronavirus. Reputatul specialist a subliniat, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii Marius Tucă Show, că autorităţile trebuie să comunice unitar în astfel de situaţii şi că rolul acestora este să linistească polulaţia, nu să o panicheze. Mai mult, profesorul universitar a demitizat anumite percepţii legate de aceasta epidemie

“Primul lucru pe care l-am învăţat este că trebuie să fim precauţi când facem declaraţii Mai ales dacă suntem perosane care au impact asupra publicului, publice sa nu facem predictiisă să dăm sentinţe pentru ca vorbim despre o boală pe care nu o cunoaştem. Astfel generăm aversiune şi lipsă de încredere. Rolul nostru este invers, adică să oferim informaţii credibile şi care să se dovedească, în timp, adevărate. S-au schimbat  anumite lucruri, inclusive evoluţia recomandărilor. (…) Am ajuns a considerăm că dacă toata lumea ar purta masca, virusul al disparea. Să ne aducem aminte de teama rărspândirii virusului prin intermediul obiectelor venite din China sau Italia. Ieri am avut o discuţie cu reprezentanţii unei mari companii, care m-au rugat să îi sfătuiesc legat de reluarea activităţii. În România a fost vehiculată informaţia că aerul condiţionat ar putea să ducă la răspândirea infecţiei. Se gândeau ca lucrătorii să poarte mască iar instalaţia de aer condiţionat să fie oprită. Le-am explicat că activitatea ar fi durat maxim o oră”, a spus profersoul Rafila.

Medicul a subliniat că s-au făcut demersurile necesare, împreună cu specialişti de de la OMS, pentru a începe testarea populaţiei.

“Studiul se va face începând cu luna iunie. Am discutat cu experţi de la OMS şi Centrul European de control al bolilor. Metodologia este cea recomandată de ei. Vom face un studiu cross scţional, în care alegem un eşantion semnificativ la nivel national şi regional. Va include circa 30.000 de persoane din toată tara, pe 9 grupe de vârstă, pe intervale de cate 10 ani. Un eşantion dintr-un judeţ mediu din România, care are 450 de mii de locuitori, va trebui să înroleze circa 700 de pacienţi din aceste grupe de vârstă”, spune specialistul.

Invitatul lui Marius Tucă a declarat că omenirea se mai confruntă cu încă o pandemie, în afara celei de coronavirus. Este vorba despre cea de HIV, la care încă nu s-a descoperit un vaccin, deşi au trecut mai de patru decenii de la aparţia bolii.

“E tot un virus ARN care se multiplică cu mutaţii. Îl cunoaştem din anii 1980, au trecut  peste 40 de ani şi încă nu avem vaccin. Avem însă terapii eficiente iar cei infectaţi pot duce o viaţă normală. Infecţia HIV-SIDA este considerată în continuare pandemie. În Africa sunt încă foarte multe cazuri, chiar dacă numărul lor s-a mai diminuat. Există şi în Europa sau în alte ţări” , a mai spus doctorul Rafila.

Alexandru Rafila a subliniat, că în ciuda relaxării anumitor reguli de către autorităţi, populaţia trebuie fie responsabilă şi să respecte în continuare norme de protecţie, pentru ca epidemia să fie oprită.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici