Medicul Alexandru Rafila la Marius Tucă Show: „Cred că e nevoie de management profesionist în spitale, cred că managerul de spital trebuie instruit"

  • Alexandru Rafila: "Mă interesează managementul spitalelor, mai puţin culoarea politică"
  • Alexandru Rafila: "Trebuie schimbată mentalitatea că orice improvizaţie e bună"
  • Radu Radu, inventator: "Ajungem, cu acest aparat, la o concentraţie de zero virus activ".
Urmărește
258 afișări

Marţi seara, invitaţii lui Marius Tucă la Aleph News au fost doctorul Rafila, reprezentantul României la OMS, Radu Radu, inventatorul singurului dispozitiv din lume care nu filtrează aerul, ci îl sterilizează şi actriţa Rodica Mandache.

Discuţia a debutat de la cazul Piatra Neamţ, acolo unde, în urma incendiului de sâmbătă seara, 10 pacienţi şi-au pierdut viaţa, iar un medic care a sărit în ajutorul pacienţilor a fost internat în Belgia, cu arsuri. La puţină vreme după aceasta, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru avea să iasă public cu amănunte personale din dosarul de pacient al medicului-erou. De aici a plecat şi dialogul dintre Marius Tucă şi medicul Rafila. În opinia ziaristului, gestul ministrului Tătaru de a face publice amănunte personale din dosarul de pacient al medicului internat în Belgia e lipsit de deontologie profesională.

"Am văzut că în cazul medicului din Piatra Neamţ internat în Belgia s-a vorbit despre faptul c-ar fi fost depistat cu noul coronavirus. Mi se pare că cei care reprezintă autorităţile au încălcat flagrant confidenţialitatea pacientului. Cel care a spus asta e chiar ministrul Sănătăţii. Mi se pare că imediat după asta trebuie să-ţi dai demisia", a spus Marius Tucă. Doctorul Alexandru Rafila a precizat că se impune un management profesionist al spitalelor, indiferent de culoarea politică:

"În privinţa trecerii spitalelor în subordinea Ministerului Sănătăţii, pe mine nu mă interesează cine le administrează. Pe mine ce mă interesează este managementul spitalului. Un inginer de tancuri a fost pus să conducă un spital de psihiatrie (este dovada celei mai profunde politizări a managementului spitalelor, ca urmare a legii din 2006, când PNL şi-a asumat acest lucru. Cred că e nevoie de management profesionist în spitale, cred că managerul de spital trebuie instruit. Trebuie să existe o echipă de management, pentru că sunt probleme de natură medicală, tehnică, alte probleme foarte complexe şi e nevoie de o echipă managerială. Şi mai cred că nu face bine diabolizarea PSD", a spus acesta.

Alexandru Rafila: "Trebuie schimbată mentalitatea că orice improvizaţie e bună"

Cei doi au comentat pe tema gestionării pandemiei. La întrebarea lui Marius Tucă despre rezultatul măsurilor restrictive, medicul Rafila a răspuns că e nevoie de o amdinistrare locală a spitalelor, indiferent de culoarea politică.

"Pacienţii au nevoie de asistenţă medicală, nu de culoare politică. Este foarte important să mărim capacitatea de acordare a asistenţei medicale cu oxigen. Mai ales celor cu forme medii", a comentat acesta, adăugând că este nevoie de organizarea unor centre de comandă.

"Nu cred c-ar trebui să mai existe judeţe care să nu poată să ofere asistenţă medicală pentru noul coronavirus" (Alexandru Rafila).

De altfel, medicul crede că e de umblat la mentalitate şi mai puţin la protocol şi că nu se pot aduce îmbunătăţiri majore unor spitale vechi şi foarte vechi:

"Cred că are legătură cu mentalitatea că orice improvizaţie e bună. Un prelungitor banal nu poate înlocui un echipament medical complex. Nu poţi să instalezi echipament nou într-un spital vechi", a spus acesta.

Ziaristul Marius Tucă a adus în discuţie mult-disputatul subiect al împărtăşaniei în bisericile ortodoxe şi l-a întrebat pe interlocutorul său cum comentează. Acesta a răspuns: "Cred că un contact repetat cu un obiect contaminat de o persoană infectată poate să transmită virusul. Cred că e mai uşor să demonstrezi că virusul se transmite decât că virusul nu poate fi transmis astfel".

În opinia medicului Alexandru Rafila, principala sursă de contaminare în marile oraşe este transportul în comun, chestiune care a rămas nerezolvată. De asemenea, pe tema altui subiect mult-disputat, lockdown-ul de după alegeri, Rafila crede: "Trebuie să reflectăm la strategia de testare. Solicitarea pentru testare se creează. Trebuie făcute anchete epidemiologice, astfel încât creşterea incidenţei să se oprească".  Acesta a spus că nu crede în închiderea pieţelor agroalimentare dar crede cu tărie în "amenajarea lor".

Radu Radu (inventator): "Am conceput acest dispozitiv pentru personalul din prima linie, care se luptă cu noul coronavirus şi, mai întâi, pentru români"

Un invitat de excepţie a fost şi inventatorul Radu Radu, cel care, împreună cu o echipă de ingineri chimişti, a realizat un dispozitiv de respiraţie destinat personalului medical aflat în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Vorbim de un dispozitiv de respiraţie cu totul revoluţionar, care nu filtrează aerul, ci-l sterilizează.

"E un aparat conceput pentru protecţia personalului care lucrează în prima linie. Scopul principal este să salvăm salvatorii, să ferim persoanele care sunt foarte expuse. Actualele dispozitive de respiraţie, în ciuda faptului că ele reţin un număr mare de viruşi şi bacterii (95%), totuşi, acele procente care rămân într-un timp îndelungat sunt suficiente să declanşeze boala", a comentat inventatorul Radu Radu.

După cum povesteşte acesta: „Ideea a fost să realizăm un aparat respirator care să fie în vârful clasei respective. Pentru asta ne-am gândit să realizăm nu un aparat de filtrare, ci unul care să stopeze, să inactiveze virusul prin şoc termic. Ajungem, cu acest aparat, la o concentraţie de zero virus activ – aer sterilizat. În aceste condiţii, nu ai risc de îmbolnăvire. Pe măsură ce creşte temperatura de tratament a aerului, timpul necesar realizării sterilizării aerului scade exponenţial. Acest lucru îţi permite să faci în miniatură acest aparat şi să-l faci portabil. El poate fi montat pe orice fel de mască, cu condiţia să fie etanşă. Avem două baterii de litiu-ion care poate creşte temperatura la 200 de grade.

Respiraţia prin acest dispozitiv este foarte uşoară. Aparatul răceşte aerul care a fost trata şi preîncălzeşte aerul care intră. Încălzirea aerului se face cu cele două baterii. Aerul inspirat intră la temperatura camerei şi este expirat printr-o supapă unisens. Astfel, aerul expirat nu se amestecă cu aerul proaspăt inspirat".

Cei doi au vorbit apoi despre costul unui asemenea dispozitiv.

Radu Radu a răspuns: "250 de euro. E puţin ridicat faţă de un dispozitiv din categoria M95, care costă 2 dolari, dar aparatul nostru nu mai necesită niciun fel de alte cheltuieli. Masca se spală. După ziua de lucru, se scufundă în hipoclorid un minut şi e gata de purtat de către o altă persoană. Pe câtă vreme, dacă folosim M95 (dispozitive standard de respirat), ai nevoie de două pe zi, ceea ce înseamnă 4 dolari. Ceea ce, în 250 de zile lucrătoare, înseamnă 1000 de dolari. Dispozitivul meu nu are consumabile. Îl plăteşti o dată şi gata. Plus că se adresează tuturor tipurilor de viruşi şi alţi agenşţi patogeni. Adresa la care pot fi găsit este raduglass@hotmail.com. Deocamdată, nu avem pagină de internet. Am făcut acest aparat în bucătărie. Noi nu avem laboratoare".

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici