Alianţa Civică a Romilor protestează în 6 septembrie faţă de repatrierea romilor din Franţa
Alianţa Civică a Romilor din România anunţă un protest în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti, în 6 septembrie, faţă de repatrierea romilor din Franţa, în contextul organizării unui summit la Paris de către preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
Alianţa Civică a Romilor protestează în 6 septembrie faţă de repatrierea romilor din Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Protestul este iniţiat şi sprijinit de Alianţa Civică a Romilor, în organizarea sa implicându-se liderii comunitari romi din judeţele Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Sălaj şi Timiş, arată, luni, reprezentanţii ONG-ului într-un comunicat de presă.
Manifestările ar urma să înceapă în 6 septembrie, la ora 11.30 (ora Bucureştiului), în faţa Ambasadei Franţei din România.
Reprezentanţii alianţei arată că summitul "infam" este "îndreptat împotriva romilor de pretutindeni" şi că se propune "stigmatizarea" romilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Membrii ONG-ului sunt nemulţumiţi de "politica de purificare etnică" dusă de guvernul francez împotriva cetăţenilor români şi bulgari de etnie romă, de "expulzările colective şi măsurile represive şi de victimizare" a acestora, de "abolirea prezumţiei de nevinovăţie" în ceea ce priveşte etnicii romi şi de "amprentările ilegale" făcute de autorităţile franceze.
Aceştia mai recomandă boicotarea produselor şi serviciilor de origine franceză, "pentru a le reaminti guvernanţilor francezi că drepturile fundamentale nu se negociază".
În 6 septembrie, la Paris, va avea loc o reuniune informală ministerială a mai multor state europene, precum şi a celor din Canada, pe tema imigraţiei.
Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) ia în calcul posibilitatea chemării în instanţă a Guvernului francez pentru campania de denigrare a romilor, care îi afectează şi pe români.
Autorităţile române spun că nu au date oficiale potrivit cărora au fost încălcate drepturile cetăţenilor români de etnie romă la revenirea în ţară, subliniind că a fost vorba de întoarceri voluntare, nu de expulzări, adăugând că dacă vor fi plângeri în sensul încălcării drepturilor, vor interveni.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la întoarcerea din Franţa unde a avut întâlniri cu oficialii francezi pe tema întoarcerii romilor în România, că s-a folosit frecvent termenul "expulzări" atât în România, cât şi în Franţa dar, oficial, statele spun că sunt întoarceri voluntare.
"Dacă există semnale că lucrurile s-au petrecut altfel, cu încălcarea drepturilor comunitare vom interveni în sprijinul acestor cetăţeni şi vom începe procedurile juridice", a spus Mocanu.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii spune că nu există nicio plângere a vreuneia dintre persoanele întoarse în ţară care să indice faptul că i-au fost încălcate drepturile.
Pe de altă parte, Mocanu a arătat că România nu are cadru juridic pentru a împiedica cetăţenii să iasă de pe teritoriul ţării şi să călătorească în alte state membre UE sau nu.
Acesta a precizat că partea franceză a subliniat că a respectat în totalitate drepturile comunitare şi cele franceze cu privire la cetăţenii trimişi în România.
Secretarul de stat a adăugat că până în prezent au fost accesate fonduri europene pe dezvoltarea resurselor umane în valoare de 85 de milioane de euro, fonduri acordate exclusiv pentru integrarea cetăţenilor romi.
Aproximativ 8.313 români şi bulgari au fost repatriaţi de la începutul anului, potrivit autorităţilor franceze, în timp ce în 2009 numărul acestora a fost de 9.875 de persoane.
Secretarii de stat Valentin Mocanu, responsabil de problemele romilor în relaţia cu Franţa, şi Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, au discutat, la Paris, în perioada 24-26 august, cu autorităţile franceze despre situaţia romilor repatriaţi.
Autorităţile din Franţa şi România au convenit să solicite împreună Comisiei Europene suplimentarea fondurilor destinate integrării romilor, iar o delegaţie a autorităţilor franceze va sosi la Bucureşti în perioada 9-10 septembrie, declarat, în 25 august, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.
Aproximativ 8.313 români şi bulgari au fost repatriaţi de la începutul anului, potrivit autorităţilor franceze, în timp ce în 2009 numărul acestora a fost de 9.875 de persoane.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO