- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică laudă Guvernul pentru taxa fast-food
Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), organism finanţat de CE, a transmis o scrisoare deschisă Guvernului român referitor la intenţia de a introduce o taxă "fast food", salutând acest demers, documentul fiind semnat de eurodeputatul PDL Oana Antonescu.
Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică laudă Guvernul pentru taxa fast-food (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Antonescu, membră a Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European, a co-semnat scrisoarea de susţinere adresată de EPHA Guvernului României pe tema taxării alimentelor de tip fast-food şi lansării unei campanii de educare şi informare pentru alimentaţia sănătoasă, informează, luni, delegaţia PDL din PE.
EPHA a adresat, la sfârşitul săptămânii trecute, o scrisoare deschisă premierului Emil Boc şi ministrului Sănătăţii, Czeke Attila, prin care şi-a exprimat sprijinul faţă de intenţia Guvernului de la Bucureşti de a descuraja consumul de alimente nesănătoase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Scrisoarea deschisă semnată de secretarul general al EPHA, Monika Kosinska, şi publicată pe site-ul Alianţei notează faptul că, asemenea multor state europene, şi România este grav afectată de problema obezităţii.
"Una din patru persoane suferă de obezitate în timp ce una din două persoane este supraponderală. În paralel, diabetul de tip II, hipertensiunea şi alte boli cardiovasculare sunt din ce în ce mai frecvente", se arată în document.
"România nu este singura ţară cu această problemă, iar în Europa s-a ajuns în situaţia în care problemele legate de dietă reprezintă cauza a 60% dintre decesele premature", se arată în scrisoarea deschisă, care subliniază că există şi un aspect economic al problemei, respectiv acela că bolile care au legătură cu modul de alimentaţie costă UE peste 192 de miliarde de euro anual, din cauza tratamentelor, a medicamentelor şi a zilelor de muncă pierdute de către persoanele care se îmbolnăvesc.
EPHA precizează că propunerea recentă de a introduce "taxa pe fast-food" este primită într-un mod pozitiv de întreaga comunitate europeană cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi trebuie să se bucure de tot sprijinul.
"Mecanismele pentru a determina care mâncăruri au conţinut bogat de grăsimi, sare sau zahăr sunt deja bine stabilite şi au fost implementate cu succes în Marea Britanie prin controale statutare asupra reclamelor la mâncare", se mai arată în scrisoare, potrivit căreia o consecinţă a taxei de fast-food este că va creşte diversitatea opţiunilor de alimentaţie sănătoase.
EPHA precizează de asemenea în scrisoarea deschisă că intervenţia asupra preţurilor a determinat schimbări semnificative în modele de alimentaţie şi o scădere a numărului de boli care au drept cauză problemele de alimentaţie, mai ales în cazurile în care au fost însoţite de o abordare a problemei hranei nutritive.
"Mai mult, angajamentul de a reinvesti banii obţinuţi din aplicarea acestei taxe ar permite alocarea mai multor fonduri pentru prevenţie. EPHA recomandă de asemenea ca Guvernul român să ia în considerare folosirea altor mecanisme legate de preţuri sau subvenţii pentru a face opţiunile alimentare sănătoase disponibile şi accesibile", se mai arată în scrisoarea deschisă a EPHA.
EPHA este o platformă europeană comună a organizaţiilor în domeniul sănătăţii publice. EPHA este finanţată de către Comisia Europeană prin intermediul Programului de Sănătate Publică al Uniunii Europene.
Antonescu a cerut Comisiei Europene, săptămâna trecută, să ia în considerare aplicarea unei taxe fast food la nivel european pentru combaterea obezităţii şi obiceiurilor alimentare nesănatoase. Eurodeputata a vorbit, în urmă cu o săptămână, în plenul Parlamentului European despre taxa fast-food din România. Într-o luare de cuvânt, Oana Antonescu a susţinut nevoia ca această taxă, în măsura în care va fi adoptată, să depăşească teritoriul fiscalităţii şi să devină un instrument de educaţie.
Statele membre pot introduce o taxă pe produse fast-food atâta timp cât respectă principiile de bază ale legislaţiei UE privind taxarea şi nu au obligaţia de a consulta CE pe această temă, a precizat, la 12 ianuarie, la solicitarea MEDIAFAX, un purtător de cuvânt european.
"Statele membre sunt libere să introducă taxe naţionale pe produsele de fast-food dacă doresc acest lucru, atâta timp cât nu încalcă legislaţia de bază a UE în domeniul taxăriisau libertăţile fundamentale", se arată în răspunsul citat. Totodată, sursa citată precizează că statele membre nu sunt obligate să consulte Comisia în legătură cu introducerea unei astfel de taxe.
Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o nouă taxă, şi anume taxa pe fast food, pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO