Aliaţii Kievului se tem de contrabanda cu armele furnizate rezistenţei ucrainene

Ţările donatoare au trimis peste 10 miliarde de euro în ajutor militar, dar nu există un sistem de urmărire şi acum se tem că armele ar putea fi vândute pe piaţa neagră europeană.

Urmărește
1092 afișări
Imaginea articolului Aliaţii Kievului se tem de contrabanda cu armele furnizate rezistenţei ucrainene

Proiectile trimise Ucrainei pentru a se apăra

Aliaţii occidentali au trimis Ucrainei peste 10 miliarde de euro în ajutor militar, de la începutul conflictului. Numai Statele Unite au alocat 8 miliarde, furnizând armament precum Javelin, Stinger, Himars, drone şi elicoptere.

Acum însă, ţările fvestice Kievului să garanteze un sistem de urmărire a echipamentelor, dezvăluie Financial Times, sau cel puţin să ofere un inventar al armelor sosite pe câmpul de luptă: teama este că grupurile criminale le-ar putea scoate din Ucraina şi le vinde prin contrabandă pe piaţa neagră europeană. „Când focul va înceta, vor ajunge şi armele ilegale”, a avertizat, în iunie, Jürgen Stock, şeful Interpol, agenţia care facilitează schimbul de informaţii între forţele de poliţie din diferite ţări.

Europol, care coordonează lupta internaţională împotriva organizaţiilor criminale, a confirmat de asemenea ameninţarea. „Agresiunea rusă a dus la proliferarea armelor şi explozibililor în Ucraina”, a explicat agenţia europeană de poliţie într-o notă adresată guvernelor. „La început, oficialii ucraineni ţineau un registru al armelor furnizate civililor, dar această practică a fost abandonată şi, pe măsură ce războiul a continuat, acestea au fost distribuite fără a păstra o arhivă”.

Hub în Moldova

Acum, guvernul ucrainean a acceptat, însă, să creeze un sistem de urmărire cu ajutorul aliaţilor occidentali, adică să ţină seama de transporturilor. Controlul va fi încredinţat Hub-ului de Sprijin al UE, tocmai lansat în Moldova, pentru că, a explicat interimarul şef al Frontex, Aija Kalnaja, „aici este concentrată activitatea de contrabandă”.

În momentul de faţă, paleţii cu arme aterizează în Polonia, la baza Rzeszow, şi sunt transferaţi la graniţa cu Ucraina, unde sunt împărţiţi în „pachete” mai mici pentru a trece graniţa şi a ajunge la destinaţia finală în camioane, maşini care îi împiedică pe ruşi să intercepteze mărfurile. „De atunci avem un vid”, a declarat o sursă europeană pentru Financial Times. „Nu ştim locaţia armelor, nu ştim unde merg, unde sunt folosite sau chiar dacă rămân în ţară”.

„Statele Unite se angajează să protejeze tehnologiile de apărare de origine americană şi să prevină deturnarea lor ilegală”, a declarat subsecretarul american Bonnie Denise Jenkins, adjunct pentru controlul armelor şi securitate internaţională, la Bruxelles. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici