Alimentaţia mamei poate influenţa sexul viitorului copil

Alimentele cu un aport caloric mare consumate de viitoarele mame înainte de conceperea unui copil pot influenţa sexul bebeluşului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Proceeding of the Royal Society.

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului Alimentaţia mamei poate influenţa sexul viitorului copil

Alimentaţia mamei poate influenţa sexul viitorului copil (Imagine: www.gradinamea.ro)

"Studiul poate explica de ce proporţia de băieţi este mai mică în ţările dezvoltate, unde numeroase tinere adoptă regimuri alimentare hipocalorice", a spus Fiona Mathews, de la Universitatea din Exeter.

La studiu au participat 740 de femei însărcinate, originare din Marea Britanie, care au dat informaţii despre alimentaţia lor înainte de concepţie şi în prima parte a sarcinii. Femeile se aflau la prima sarcină şi nu cunoşteau sexul bebeluşului.

Viitoarele mame au fost împărţite în trei grupuri, în funcţie de aportul caloric din momentul concepţiei. 56% dintre cele care aveau dieta alimentară cea mai bogată din punct de vedere energetic au născut băieţi, faţă de doar 45% dintre cele care au avut aportul caloric cel mai scăzut.

Cercetătorii au mai descoperit o puternică relaţie între consumul de cereale la micul dejun şi conceperea unui băiat. De asemenea, femeile care au avut o alimentaţie bogată în nutrienţi variaţi (potasiu, calciu, vitaminele C, E şi B12) au prezentat mai multe probabilităţi de a naşte un băiat.

În ultimii 40 de ani, în ţările industrializate s-a înregistrat o diminuare uşoară, dar constantă a proporţiei de băieţi născuţi (o pierdere de aproximativ un bebeluş masculin la 1.000 de naşteri, în fiecare an). Declinul a fost considerat un semnal de alertă, posibil provocat şi de expunerea la substanţe toxice.

Totuşi, dietele alimentare adoptate de tinerele femei din ţările dezvoltate, marcate de o reducere a aportului energetic, ar putea explica acest fenomen, sunt de părere cercetătorii.

Micul dejun tinde să dispară în ţările dezvoltate. În Statele Unite, proporţia de adulţi care iau micul dejun a scăzut de la 86%, în 1965, la 75%, în 1991, au mai spus aceştia.

Specialiştii au avansat ca ipoteză faptul că eliminarea micului dejun prelungeşte perioada normală de abstinenţă alimentară nocturnă, scăzând nivelul de glucoză din organism. Potrivit studiilor anterioare efectuate în laborator, un nivel ridicat de glucoză în organism favorizează masculinitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici