Alimentul care protejează pielea de arsuri solare şi melanom. Cum trebuie să-l consumi

  • Unul din fiecare trei noi cazuri de cancer este de piele.
  • În România, cancerul de piele se depistează în stadii târzii.
  • A avea cinci sau mai multe arsuri solare dublează riscul de melanom, arată un studiu al INSP şi Ministerului Sănătăţii.
  • Doar în 2020, 1,5 milioane de noi cazuri de melanom au fost diagnosticate în întreaga lume.
  • Alimentele ne pot întodeauna ajuta să „întărim” protecţia, arată un nou studiu.
Urmărește
3190 afișări
Imaginea articolului Alimentul care protejează pielea de arsuri solare şi melanom. Cum trebuie să-l consumi
„Să-ţi fie mâncarea ta medicament şi medicamentul tău hrană” este o zicală ce datează din vremea lui Hipocrate”, a declarat John Pezzuto, autorul principal al studiului şi decan la Western New England University, într-un comunicat de presă. „Acum, după 2.500 de ani, aşa cum exemplifică acest studiu, încă învăţăm realitatea acestei afirmaţii”.
 
Strugurele este iubit în întreaga lume ca un aliment şi băutură de bază care oferă o mulţime de beneficii nutriţionale, iar noile cercetări sugerează că ar putea exista un alt motiv pentru a-l îndrăgi şi consuma mai des: protecţia împotriva arsurilor solare şi a cancerului de piele.
 
Un studiu restrâns, revizuit de specialişti, publicat miercuri în revista ştiinţifică Antioxidants, vine cu veşti bune: cconsumul de struguri protejează împotriva deteriorării pielii din cauza razelor ultraviolete (UV) la un grup de 29 de persoane.
 
Cercetătorii de la universităţi din Massachusetts şi New York i-au monitorizat pe voluntari în timp ce aceştia consumau pulbere de struguri întregi - echivalentul a 2 ¼ ceşti de struguri - în fiecare zi, timp de două săptămâni. Experţii au măsurat reacţia pielii subiecţilor la radiaţiile UV înainte şi după ce au consumat strugurii şi au constatat că, la sfârşitul studiului, o treime dintre subiecţi au prezentat o rezistenţă sporită la arsurile solare. Autorii au spus că această rezistenţă a fost probabil legată de polifenoli, compuşi care se găsesc în mod natural în struguri şi care acţionează ca antioxidanţi în organism.
 
Analiza microbiomului intestinal, a sângelui şi a probelor de urină a arătat că aceiaşi subiecţi care au demonstrat rezistenţă la razele UV aveau, de asemenea, un microbiom unic şi caracteristici metabolice despre care cercetătorii au spus că sugerează o legătură între genele oamenilor, sănătatea intestinală şi sănătatea pielii lor. Cu alte cuvinte, profilurile genetice ale unor persoane includ trăsături digestive şi metabolice care le permit să se bucure de rezistenţă la arsurile solare după ce mănâncă struguri.
 
Raportul se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi ştiinţifice conform cărora consumul de struguri poate ajuta la protejarea pielii împotriva radiaţiilor UV. Acesta citează studii americane din 2008, 2019 şi 2020 care au constatat că strugurii au ajutat la prevenirea cancerului de piele la şoarecii fără păr expuşi la raze UV.
 
Lumina UV este componenta luminii solare care îmbătrâneşte şi deteriorează pielea şi poate provoca cancere precum melanomul. Potrivit studiului de faţă, publicat pe 30 noiembrie, cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt asociate cu expunerea la radiaţiile UV provenite de la soare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici