Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop, REŢINUŢI de DNA într-un dosar de dare şi luare de mită. Fosta şefă a DIICOT susţine că nu a luat bani şi că este "un om de onoare"

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost reţinută, marţi, de procurorii anticorupţie, într-un nou dosar, ea fiind acuzată că a luat mită pentru soluţionarea unui dosar al DIICOT în favoarea lui Horia Simu. Tot marţi, fostul şef al ANAF Şerban Pop a fost reţinut pentru complicitate la dare de mită, în acelaşi dosar. Pop a fost scos cu cătuşe la mâini din sediul DNA, unde a fost audiat aproximativ o jumătate de oră.

Urmărește
4983 afișări
Imaginea articolului Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop, REŢINUŢI de DNA într-un dosar de dare şi luare de mită. Fosta şefă a DIICOT susţine că nu a luat bani şi că este "un om de onoare"

Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop, REŢINUŢI de DNA într-un dosar de dare şi luare de mită

UPDATE - Noul dosar al Alinei Bica, în urma denunţului fostului ei consilier Ionuţ Mihăilescu

Noul dosar al Alinei Bica a fost întocmit în urma unui denunţ formulat de fostul consilier al acesteia, Ionuţ Mihăilescu, inculpat în dosarul fostei şefe DIICOT privind acordarea unei despăgubiri ilegale ca membră în comisia ANRP, a spus avocata fostului magistrat, Laura Voicu.

Avocata Alinei Bica, Laura Voicu, a declarat, la ieşirea din sediul DNA, după ce clienta sa a fost reţinută, că noul dosar a fost întocmit în urma denunţului formulat de Ionuţ Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica şi inculpat în dosarul ANRP al acesteia, care "şi-a amintit peste noapte" diverse aspecte din colaborarea sa cu fosta şefă a DIICOT.

Potrivit avocatei, denunţul este unul mincinos şi a fost făcut de Mihăilescu pentru a scăpa de acuzaţiile ce îi sunt aduse de procurorii DNA în dosarul ANRP.

Voicu a mai spus că Bica este acuzată în acest nou dosar de luare de mită şi că nu deţine alte informaţii despre caz.

Avocata a precizat totodată că Alina Bica nu a dat nicio declaraţie în faţa anchetatorilor şi că nu va mai face nicio declaraţie în faţa unui organ de anchetă, ci doar în faţa judecătorilor, pentru că, în opinia sa, modul în care este cercetată este abuziv.

Alina Bica a ajuns marţi, în jurul orei 11.00, la sediul DNA, fiind citată ca suspectă într-un nou dosar. Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba de un dosar de luare de mită pentru favorizarea omului de afaceri Horia Simu, cercetat într-un dosar al DIICOT.

După aproximativ o oră, Bica a fost scoasă din sediul DNA cu cătuşe la mâini, fiind reţinută. Ea le-a spus jurnaliştilor că a cerut să fie scoasă prin faţa sediului DNA pentru că este "om de onoare".

Întrebată dacă a primit bani de la fostul şef al ANAF Şerban Pop, reţinut marţi dimineaţă în acest dosar, Bica a răspuns că nu.

Şerban Pop s-a prezentat, marţi dimineaţă la sediul DNA. Ulterior, la sediul direcţiei a venit şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

Şerban Pop a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini, după aproximativ o jumătate de oră de audieri. El nu a făcut declaraţii jurnaliştilor.

Pop urmează să fie dus în Arestul Poliţiei Capitalei.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Pop şi Bica au fost citaţi într-un dosar de mită pentru soluţionarea unui dosar DIICOT în favoarea lui Horia Simu. Mita dată în acest caz ar fi fost de aproximativ 230.000 de euro, potrivit surselor citate.

"Suma de 230.000 de euro a fost luată de Pop de la Horia Simu, iar la Bica au ajuns 17.500 de euro, pentru clasarea dosarului lui Simu", au precizat sursele citate.

La intrarea la DNA, Bica a precizat că a fost citată în calitate de suspect şi că se aşteaptă la orice "de la aceşti domni". Ea a venit însoţită de avocata ei, Laura Voicu.

În dosarul "Bica 1", fosta şefă a DIICOT a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai are un dosar pe rolul instanţei supreme, cunoscut sub numele de "Bica 2". Această cauză a fost disjunsă din prima.

În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimişi în judecată în 25 februarie.

Bica este acuzată că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, că l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom şi pe Adriean Videanu în dosarul Romgaz-Interagro.

În urma unei decizii a instanţei supreme, doar ultimele două acuzaţii la adresa şefei DIICOT vor face obiectul dosarului "Bica 2".

Bica a fost arestată în perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015.

Alina Bica a fost procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din mai 2013 până în noiembrie 2014, când a demisionat din funcţie.

Şerban Pop este judecat în dosarul de şantaj al directorului general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu. Acesta a fost acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, respectiv că va face public contractul pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga I, dacă RCS&RDS nu va încheia un contract cu Antena Group.

În acest dosar, pe 1 octombrie 2013, Alexandrescu a fost trimis în judecată pentru şantaj, fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia, pentru complicitate la această infracţiune, iar Şerban Pop, preşedinte al ANAF la data faptelor, avocat suspendat, pentru folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Horia Simu este cercetat în arest preventiv într-un dosar în care este acuzat de obţinerea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 55 milioane de euro.

Simu este suspectat că, în perioada 2006 - 15 ianuarie 2008, a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), prin depunerea la un dosar de despăgubire a unui imobil a mai multor înscrisuri, printre care o adeverinţă medicală şi o expertiză extra-judiciară din 2006 întocmită de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului, potrivit procurorilor.

Astfel, cu acceptul dat supraevaluării făcute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu şi cu aprobarea de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale, s-ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, sumă primită de Horia Simu în mod necuvenit.

Horia Simu a cumpărat drepturile litigioase asupra terenului de la Mihaela Cojocaru, domiciliată în SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici