Alis Grasu, managerul Ambulanţei, despre informaţiile privind folosirea ambulanţelor în străinătate: Au fost 25 de transporturi externe în şapte ani; era vorba despre cazuri grave

Directorul Ambulanţei Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a declarat pentru MEDIAFAX, după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora persoane influente ar fi fost transportate în străinătate cu ambulanţa deşi nu reprezentau urgenţe, că au fost 25 de cazuri de transport, grave, în şapte ani.

Urmărește
413 afișări

"Pacientul trebuie să se adreseze Ministerului Sănătăţii, ministerul analizează cererea lui şi stabileşte dacă poate fi transportat cu ambulanţa. Dacă (n.r pacientul) se adresează direct la noi, noi trimitem toate documentele la Ministerul Sănătăţii. Au fost 25 de transporturi în şapte ani, marea majoritate în Bulgaria, Grecia, au fost câteva în Germania, unul în Austria, în Republica Moldova şi unul în Italia. Pentru toate am cerut acordul, mare parte dintre ele sunt repatrieri. Noi nu percepem taxe pe teritoriul României, pentru asiguraţi. În afara ţării, ca să se facă aceste repatrieri, cazuri grave, am ales varianta cea mai bună pentru pacient, de a îşi susţine costul carburantului, să cazeze echipajul şi să îi asigure diurna. Noi nu avem în buget bani alocaţi pentru aceste deplasări externe. În proporţie de 90% cererile au venit de la minister către Serviciul de Ambulanţă. Au fost cazuri în care distanţele erau foarte lungi, nu ar fi fost normal să fie făcute cu ambulanţa, s-a discutat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi s-au ales alte căi", a declarat Alis Grasu, şeful Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, pentru MEDIAFAX.

Precizările oficiale au venit după ce mai mulţi angajaţi ai Ambulanţei Bucureşti-Ilfov au declarat, sub protecţia anonimatului, pentru tolo.ro, că ambulanţele au fost folosite pentru a transporta în străinătate persoane influente, care nu reprezentau urgenţe.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă susţine spusele directorului Ambulanţei, precizând că în situaţia unor cazuri sociale în care pacienţii sunt în stare gravă şi în imposibilitatea de a acoperi cheltuielile transportul medical asistat se poate realiza şi fără a înapoia banii, acestea fiind sigurele precizări ale instituţiei.

Surse din sistemul medical de urgenţă susţin că este posibil ca transporturile externe realizate de Ambulanţa Bucureşti Ilfov să nu mai fie aprobate, precizând că ar fi afectaţi pacienţii, întrucât preţul unui transport cu o mbulanţa privată costă între două şi trei mii de euro, în timp ce unul cu ambulanţa de stat este doar 150 de euro, adica costul carburantului.

Oficiali al Ministerului Sănătăţii au precizat pentru MEDIAFAX că legea permite aceste transporturi, nefiind la acest moment nicio suspiciune privind realizarea acestora, drept urmare nefiind nicio verificare demarată de minister în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici