Alis Grasu (SABI): Deficitul de personal este de 48%. E rezultatul a şapte ani de când se face o angajare la şapte persoane plecate

Deficitul de personal la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov este de 48% faţă de normativ, iar această problemă nu a apărut peste noapte, ci este rezultatul a şapte ani de când se face o angajare la şapte persoane plecate, a declarat miercuri, managerul serviciului, Alis Grasu.

Urmărește
2039 afișări
Imaginea articolului Alis Grasu (SABI): Deficitul de personal este de 48%. E rezultatul a şapte ani de când se face o angajare la şapte persoane plecate

Alis Grasu, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: Deficitul de personal este de 48%. La şapte plecaţi angajăm unul singur

"În 2013, prin schimbarea sursei de finanţare de la CNAS la bugetul de stat, Ministerul Finanţelor Publice a tăiat 588 de posturi vacante care puteau fi ocupate gradual. Astfel, deficitul a rămas permanent de 48%. Aproape că putem spune că lucrăm la jumătate din efectiv faţă de normativ", a spus managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI).

O altă problemă a SABI se referă la solicitările populaţiei care exagerează diagnosticul atunci când sună la 112.

"Populaţia trebuie să ştie că simptomele pe care le descrie se încadrează într-un anumit cod de urgenţă medicală. Din datele SABI, 40% dintre urgenţele de cod galben ar trebui să fie consultaţii la domiciliu. În aceste condiţii, neîncadrarea corectă într-un cod de urgenţă poate duce la pierderea vieţii unui pacient în stare gravă. Aste pentru că, nefiind o încadrare corectă, există riscul ca persoana în stare gravă să decedeze în timp ce echipajul chemat pentru o urgenţă cod galben este, de fapt, la o consultaţie", a explicat dr. Alis Grasu.

Managerul SABI a ţinut să precizeze că nicio persoană nu este refuzată când solicită o ambulanţă, numai că la o consultaţie nu se poate ajunge în 15 minute, ci într-un interval mult mai mare de timp.

Dr. Grasu a vorbit despre problemele pe care le are serviciul de ambulanţă în relaţia cu spitalele.

"Sunt foarte multe situaţiile în care ambulanţele sunt ţinute chiar şi o oră la camera de gardă a unui spital. Mai mult, sunt spitale foarte apropiate unul de altul, cum ar fi Bagdasar-Arsenie, Obregia şi Institutul de Boli Cerebrovasculare, toate situate într-un perimetru de un kilometru, dar pentru care ambulanţa asistată răspunde la 30, chiar 40 de solicitări pe zi, «ca să trecem gardul». Acest lucru s-ar putea realiza cu ambulanţele proprii, în care să existe personal de la unitatea de primiri urgenţe a respectivei unităţi sanitare", a mai spus dr. Alis Grasu.

Potrivit SABI, instituţia lucrează cu 652 de persoane, dintre care 106 medici, dar numai 89 activi.

Totodată, există, în medie, 75 de echipaje pe zi şi 65-70 pe noapte.

La rândul său, directorul medical al SABI, dr. Cristian Grasu, a ţinut să precizeze că, la nivelul acestui serviciu, angajaţii au, în prezent, 70.000 de ore de recuperare, faţă de cele 160.000 din 2013.

De asemenea, şoferii de la SABI au făcut 17.000 de ore de voluntariat, iar alte 70.000 de ore neplătite au fost făcute de către voluntari.

Potrivit normativelor în vigoare, în Capitală ar trebui să existe o ambulanţă de urgenţă la 10.000 de oameni, ceea ce înseamnă că pentru Bucureşti şi Ilfov ar fi nevoie de 240 de ambulanţe. În prezent, numărul acestora este de 130, a mai spus directorul medical al SABI.

Precizările SABI vin după ce secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, că MAI şi Ministerul Sănătăţii analizează cazul unui bărbat decedat luni seară, în Capitală, întrucât timp de 30 de minute nu a existat niciun echipaj liber de la SMURD sau de la Ambulanţă.

Apelul pentru trimiterea unui echipaj medical în zona Piaţa Gorjului, în cazul unui bărbat cu probleme cardiace, a fost primit la numărul 112 luni, la ora 18.39. Un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, de tip B, cu asistent medical, a ajuns la caz la ora 19.12, după mai bine de 30 de minute. Acesta a încercat să îl resusciteze pe bărbat şi, totodată, a chemat şi o altă ambulanţă de tip C, cu medic, care a ajuns la ora 19.24. Bărbatul nu a mai putut fi însă salvat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici