Alistar: Atacurile arată că TI îşi face datoria, ANI a deraiat de la standardele statului de drept

Atacurile din ultima perioadă la adresa Transparency International (TI) România arată că aceasta îşi face datoria, a susţinut directorul organizaţiei, Victor Alistar, indicând Agenţia Naţională de Integritate, despre care a spus că "a deraiat de la standardele statului de drept".

Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului Alistar: Atacurile arată că TI îşi face datoria, ANI a deraiat de la standardele statului de drept

Directorul TI România, Victor Alistar (Montaj foto)

Victor Alistar a afirmat că modul critic în care organizaţia Transparency International România a înţeles să tragă semnale de alarmă privind erori în gestiunea intereselor publice a declanşat "o adevărată campanie împotriva acestei organizaţii şi a reprezentanţilor ei, care este fără precedent şi nu poate fi comparată cu o alta anterioară, contra unei alte organizaţii".

"Blocarea oricăror mijloace de control şi sancţionare a criticilor de nelegalitate aduse conducerii Agenţiei Naţionale de Integritate, încă din luna februarie 2009, în mod public în şedinţa Consiliului Naţional de Integritate şi, mai mult, tendinţa de a transforma CNI, ca organism de supraveghere, într-un organism docil la dispoziţia ANI, care este supravegheată, arat câte de puternice sunt instrumentele de presiune", a susţinut Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International România, care a emis certificate de avertizor pentru foşti angajaţi ANI, care au denunţat activităţi ale agenţiei, ajungându-se până la formularea de plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit lui Alistar, situaţia din România se înrăutăţeşte în ceea ce priveşte standardele statului de drept, ale bunei administrări şi principiile democratice.

Victor Alistar a arătat, vineri, într-o conferinţă de presă, "câteva dintre principalele aspecte care sunt îngrijorătoare şi pe care TI-România le-a menţionat".

Şeful TI România a indicat "modul netransparent şi neparticipativ în care au fost promovate şi adoptate codurile civil şi penal, cu ignorarea completă a acelora cărora urmează să li se aplice, coduri construite în grupuri închise de experţi, care, deşi au fost de bună-credinţă, au permis grupurilor de interese să interfereze şi să-şi promoveze sau protejeze interesele financiare".

Totodată, directorul TI a afirmat că Parlamentul este tratat ca "o simplă instituţie de reflecţie, fără un cuvânt real şi ultim pe legile adoptate în această ţară, demonstrată atât în cazul codurilor, cât şi prin apariţia Ordonanţei 61/2009" (pentru modificarea şi completarea Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative -n.r.).

Un aspect semnalat de TI este "lipsa de decizie şi protecţia acordată conducerii ANI, preşedintelui şi secretarului general, în condiţiile în care această instituţie a deraiat de la standardele statului de drept, transformându-se într-o instituţie de presiune, fără posibilitatea de a avea orice fel de rezultate (în condiţiile în care România este stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene, niciun organ juridiscţional administrativ nu poate să aibă procedura administrativă de verificare secretizată şi nu poate să adopte decizii fără respectarea dreptului la apărare, justiţia va respinge ab initio din motive de procedură rezultatele oricăror anchete realizate). Această instituţie a fost creată pentru a putea să demonstreze pe fond, prin investigaţii inatacabile, cazurile de îmbogăţire injustă, de conflict de interes sau de incompatibilitate la nivelul administraţiei publice".

"Din păcate, din cauza managementului defectuos, este posibil ca persoane care cu adevărat şi-au ascuns averile sau au exercitat atribuţiile funcţiei în condiţii de incompatibilitate sau conflict de interese să fie scăpaţi chiar de ANI, prin investigaţii viciate împotriva lor", a mai declarat Alistar.

De asemenea, directorul TI România a făcut referire la politizarea excesivă a sistemului administraţiei publice prin schimbarea în forţă a înalţilor funcţionari publici, în special la nivelul prefecturilor cu persoane fără experienţă în administraţia publică sau numirea şefilor serviciilor deconcentrate ale ministerelor pe criterii politice, care relevă, astfel, "lipsa de interes faţă de corecta, independenta şi eficienta funcţionare a administraţiei publice, plătite din banii publici".

În opinia lui Victor Alistar, ca răspuns la aceste puncte de vedere şi la modul critic în care organizaţia Transparency International România a înţeles să tragă semne de alarmă privind erori în gestiunea intereselor publice, "s-a declanşat o adevărată campanie împotriva acestei organizaţii şi a reprezentanţilor ei, care este fără precedent şi nu poate fi comparată cu o alta anterioară, contra unei alte organizaţii".

Potrivit sursei citate, strategia acestei campanii a fost de a reduce impactul criticilor organizaţiei în societate, folosindu-se mecanismul simplu "Uite cine vorbeşte!".

Victor Alistar a subliniat faptul că Transparency International România a avut "un rol deosebit de important în efortul de integrare al României prin asistenţa tehnică acordată şi activităţile de advocacy pentru design-ul politicilor în domeniul combaterii corupţiei".

Acesta a adăugat că TI România va continu să-şi îndeplinească misiunea organizaţională, păstrându-şi independenţa politică în spiritul valorilor mişcării Transparency International şi respinge cu tărie orice atacuri la adresa organizaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici