"Alma Mater" cere 5,5 salarii minime pentru debutanţii din învăţământul superior

Federaţia "Alma Mater" propune ca în grila de salarizare cadrele didactice debutante din învăţământul superior să aibă coeficientul de ierarhizare 5,5, pentru a-i atrage pe tinerii cu performanţe deosebite spre învăţământ şi cercetare.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului "Alma Mater" cere 5,5 salarii minime pentru debutanţii din învăţământul superior

"Alma Mater" cere 5,5 salarii minime pentru debutanţii din învăţământul superior (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater" a analizat, sâmbătă, propunerile de salarizare a cadrelor didactice de predare venite din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

În urma discuţiilor a fost elaborată şi validată propunerea federaţiei privind grila de salarizare pentru învăţământul superior şi pentru cercetare.

Potrivit preşedintelui Federaţiei "Alma Mater, Anton Hadăr, grila propusă are la bază mai multe principii.

Unul dintre aceste principii este "atragerea tinerilor cu performanţe deosebite spre învăţământ şi cercetare printr-un salariu stimulativ, grila de salarizare pornind astfel de la coeficientul 5,5", a declarat, duminică, Anton Hadăr, citat într-un comunicat al federaţiei.

De asemenea, federaţia sindicală propune alinierea coeficienţilor de ierarhizare pentru cadrele didactice universitare prin ponderarea coeficienţilor în funcţie de vechime, dar mai ales de performanţă şi stabilirea raportului dintre nivelul salarial al preparatorului (5,5 - nivel minim) şi nivelul salarial al profesorului cu vechime maximă (12,786) la valoarea 2,32.

Introducerea unui coeficient de performanţă în valoare de maxim 1,5 puncte salariale ierarhice (un punct salarial ierarhic este egal cu salariul minim pe economie), care să fie ierarhizat în funcţie de vechime este un alt principiu din grila de salarizare propusă de federaţie.

De asemenea, reprezentanţii Federaţiei "Alma Mater" propun acordarea coeficientului de ierarhizare în funcţie de performanţă numai pe baza unor criterii naţionale clare şi cuantificabile.

Pentru personalul didactic auxiliar şi pentru cel nedidactic, cu studii superioare de lungă durată, federaţia vrea un coeficient de ierarhizare 4,3 ca nivel salarial minim.

Totodată, sindicaliştii de la "Alma Mater" vor ca grilele de salarizare propuse pentru personalul din cercetare să respecte echivalenţa profesională reglementată pe baza competenţelor profesionale şi stiintifice. Astfel, profesorul universitar să fie egal cu cercetătorul ştiinţific I, conferenţiarul universitar cu cercetătorul ştiinţific II, iar lectorul (şef de lucrări) cu cercetătorul ştiinţific III.

Federaţia "Alma Mater" propune ca pentru personalul nedidactic cu pregătire medie creşterile salariale să fie cuprinse între 50 şi 150 la sută.

"FNS Alma Mater se delimitează de orice influenţă politică, reprezentând numai şi numai interesele membrilor de sindicat. Această declaraţie de presă are rolul de a clarifica poziţia FNS Alma Mater în cadrul negocierilor de până acum şi mai ales în cadrul negocierilor următoare", a spus Anton Hadăr.

Liderul sindical a adăugat că Federaţia "Alma Mater" vrea ca în toate negocierile să se ţină seama de caracterul de prioritate naţională a educaţiei, aşa cum este prevazut şi în Constituţie, "dar susţinut până acum numai la nivel declarativ de toţi factorii decizionali".

Propunerile pentru grila de salarizare din educaţie vor fi discutate în întâlnirea de marţi, de la Ministerul Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici