Alocaţia zilnică de hrană pentru copiii şi adulţii instituţionalizaţi creşte în medie cu 2,3 lei

Ministerul Muncii propune ca alocaţia zilnică de hrană pentru copiii şi adulţii din instituţiile publice de asistenţă socială şi unităţile de asistenţă socială pentru învăţământul special să fie majorată cu 33 de la sută, însemnând o creştere medie de 2,3 lei.

Urmărește
2282 afișări
Imaginea articolului Alocaţia zilnică de hrană pentru copiii şi adulţii instituţionalizaţi creşte în medie cu 2,3 lei

Alocaţia zilnică de hrană pentru copiii şi adulţii instituţionalizaţi creşte în medie cu 2,3 lei (Imagine: Publimedia)

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de HG privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din unităţile sau instituţiile publice de asistenţă socială, precum şi în instituţiile sau unităţile de asistenţă socială pentru învăţământul special.

Prin acest proiect se propune o creştere medie a alocaţiei zilnice de hrană de aproximativ 2,3 lei.

De această măsură ar urma să beneficieze în total 93.015 persoane, copii, mame asistate, tineri instituţionalizaţi, adulţi cu dizabilităţi, copiii cu deficienţe din învăţământul special şi vârstnici instituţionalizaţi.

Efortul bugetar suplimentar pentru anul 2014 ar fi de 51,7 milioane lei, iar cheltuielile ar trebui să fie susţinute din bugetele autorităţilor administraţiei publice locale care administrează instituţiile de asistenţă socială.

Prin adoptarea proiectului de HG, noile niveluri ale alocaţiei zilnice de hrană va fi: 8 lei/zi pentru copiii de 0 - 3 ani din centrele de plasament, 11 lei pentru copii cu vârste de la 4 la 17 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani din centrele de plasament şi pentru copiii care ajung în centrele de primire.

În centrele maternale, nivelul alocaţie de hrană va fi de 10 lei pentru copil şi 11 lei pentru mame, iar în centrele de îngrijire de zi - 8 lei.

Nivelul alocaţiei va ajunge la 11 lei şi în istituţiile de protecţie specială destinate copilului cu handicap, dar şi în alte instituţii publice de asistenţă socială cu regim rezidenţial sau semirezidenţial destinate protecţiei copilului.

Cea mai mare alocaţie zilnică de hrană, de 21 de lei, va fi asigurată în unităţile sau secţiile de spital cu profil de recuperare distrofici, recuperare şi reabilitare neuropsihomotorie sau pentru copii infectaţi HIV/bolnavi SIDA.

În instituţiile de asistenţă socială pentru învăţământul special, nivelul alocaţiei va fi de 7 lei pentru copiii de până la 7 ani şi 9 lei pentru ceilalţi, inclusiv pentru tinerii de până la 26 de ani.

În instituţiile de asistenţă socială pentru persoane cu dizabilităţi şi în cele de asistenţă medico-socială, alocaţia va fi de 11 lei, iar la cantinele de ajutor social de 8 lei.

În nota de fundamentare care însoţeşte documentul pus în dezbatere publică se arată că suma stabilită drept alocaţie de hrană a fost calculată la nivelul anului 2007, iar indicele preţurilor de consum a crescut în această perioadă.

"Prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului se propune majorarea alocaţiei de hrană, cu 33 la sută, prin aplicarea indicelui de creştere a preţurilor de consum, stabilit de Comisia Naţională de Prognoză, la nivelul perioadei 2009 - 2013, respectiv de: 5,59 la sută pentru anul 2009; 6,09 la sută pentru 2010; 5,9 la sută pentru 2011; 3,33 la sută pentru 2012 şi 4,1 la sută pentru 2013. De asemenea, această majorare a cuantumului alocaţiei de hrană este necesară şi din punct de vedere al asigurării unei alimentaţii corespunzătoare ţinând cont şi de afecţiunile de care suferă majoritatea asistaţiilor din aceste instituţii, precum şi de obligativitatea asigurării necesarului de calorii", se arată în nota de fundamentare.

Pentru a se asigura un nivel minim corespunzător al acestei alocaţii zilnice, prin proiectul de act normativ se propune ca nivelul stabilit să fie actualizat anual cu indicele creşterii preţurilor şi să fie aprobat prin hotărâri ale consiliilor locale care administrează unităţile sau instituţiile de asistenţă socială, asigurându-se operativitate în actualizarea acestora.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până în 10 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici