Altercaţii între fermieri şi jandarmi în timpul protestelor din faţa Guvernului - VIDEO şi GALERIE FOTO

Fermierii prezenţi, miercuri, în Capitală, la acţiunile de protest, au avut câteva altercaţii cu jandarmii care asigurau măsurile de ordine publică în timpul acestor acţiuni.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Altercaţii între fermieri şi jandarmi în timpul protestelor din faţa Guvernului - VIDEO şi GALERIE FOTO

Altercaţii între fermieri şi jandarmi în timpul protestelor din faţa Guvernului (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, în mai multe rânduri, mai mulţi protestari au început să se manifeste zgomotos, să arunce cu sticle de plastic, în afara gardului împrejmuitor care stabileşte permiterul în care se desfăşoară protestele şi să forţeze acest gard.

Jandarmii au intervenit, moment în care atât protestarii, cât şi forţele de ordine s-au îmbrâncit.

În urma intervenţiei forţelor de ordine, protestarii s-au retras în perimetrul amenjat.

Aproximativ 1.200 de fermieri din 25 de judeţe ale ţării protestează, miercuri, în faţa Guvernului, cerând alocarea de subvenţii compensatorii şi verificarea calităţii laptelui care intră în România.

Fermierii au pancarde pe care scrie "Agricultura, groapa de gunoi a UE", "Opriţi măcelul agriculturii", "Deşteptul promite, iar prostul trage nădejde" sau "Fermierii disperaţi vând lapte cu 0,5 lei litru, negociabil".

Reprezentanţii protestarilor s-au dus la Ministerul Agriculturii pentru a-i cere ministrului Ilie Sârbu să medieze o întâlnire cu premierul Emil Boc pentru a-i face cunoscute nemulţumirile lor.

Video Stirileprotv.ro

 

Potrivit lui Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), fermierii cer verificarea laptelui care intră în ţară pentru că "au probe că laptele este neconform având o încărcătură mare de germeni", iar laptele praf este reconvertit în lapte de consum şi vândut în supermarketuri drept lapte natural.

Liderul sindical a spus că subvenţiile pe suprafaţă agricolă sunt de o sută de euro pe hectar, adică de cinci ori mai mici decât în UE şi sunt primite cu o întârziere de şase-şapte luni.

Fermierii sunt nemulţumiţi de instabilitatea economică din sector, spunând că au acceptat credite pentru programele SAPARD, dobânda fiind de nouă la sută, dar că ulterior, dobânda a crescut la 30 la sută, astfel că ei nu mai au bani pentru a returna creditele sau pentru a întreţine fermele.

Ciurea a menţionat că preţul de producere al laptului este 1,2 lei, iar ei îl vând procesatorului cu 50 de bani pe litru dacă laptele este conform, însă, dacă nu îndeplineşte toate condiţiile, penalităţile ajung şi la 30 de bani pe litru.

"Procesatorul spune că dacă nu ne convine preţul va cumpăra lapte din schimbul intracomunitar", a menţionat Ciurea.

Potrviit acestuia, în condiţii de criză, statul român trebuie să ia măsuri de protecţie, "altfel ne distrugem fermele şi devenim piaţă de desfacere".

Potrivit altui reprezentant al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, pe primul trimestru al acestui an s-au plătit deja subvenţii pentru lapte reprezentând 65 la sută din cota alocată pentru tot anul pentru laptele conform.

Aproximativ 2.000 de fermieri au anunţat că protestează, miercuri, în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, în Piaţa Constituţiei şi în faţa Ministerului Agriculturii, organizând şi un marş în Capitală cu utilaje şi animale, cerând verificarea calităţii laptelui care intră în România şi subvenţii compensatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici